Η λειτουργία της αναπνοής. Τί είναι το διάφραγμα; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Νοεμβρίου 02, 2017

Η λειτουργία της αναπνοής. Τί είναι το διάφραγμα;

Η λειτουργία της αναπνοής
Σχετική εικόνα
Για να ζήσουμε το σώμα μας χρειάζεται τροφή αλλά και οξυγόνο. Με τη λειτουργία της αναπνοής το οξυγόνο του αέρα φτάνει στους πνεύμονες μας.
Αναπνοή απαραίτητη για τη ζωή
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναπνέουμε γιατί τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται διαρκώς οξυγόνο. Επομένως πρέπει να μεταφέρεται συνεχώς αέρα στους πνεύμονές μας. Οι πνεύμονες φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν περίπου 15 φορές το λεπτό.

Το οξυγόνο περνά στο αίμα
Στους πνεύμονες ,στο επίπεδο των κυψελίδων, το οξυγόνο του αέρα περνά στο αίμα. Διαθέτουν εκατομμύρια κυψελίδες, δηλαδή μικροσκοπικές θήκες, γεμάτες αέρα. Οι κυψελίδες βρίσκονται στην άκρη των βρογχιολιων και καλύπτονται από τριχοειδή αγγεία.

Οξυγόνο για τα κύτταρα
Σχετική εικόνα
Στους πνεύμονες, ο αέρας που έχουμε εισπνεύσει, φιλτράρεται ώστε να παραμείνει μόνο το οξυγόνο. Στη συνέχεια το οξυγόνο περνά στο αίμα, το οποίο το μεταφέρει σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Ο αέρας που ξαναφεύγει από τους πνεύμονες, όταν εκπνέουμε, δεν περιέχει πια σχεδόν καθόλου οξυγόνο.



Κάθε βρόγχος διαιρείται σε πιο λεπτές διακλαδώσεις τα βρογχιολια.



Διάφραγμα
Σχετική εικόνα
Το διάφραγμα είναι ο βασικός μυς της αναπνοής. Οταν εισπνέουμε το διάφραγμα χαμηλώνει επιτρέποντας στους πνεύμονες Να γεμίσουν με αέρα. Οταν εκπνέουμε το διάφραγμα επιστρέφει στην αρχική του θέση. Τότε οι πνεύμονες αδειάζουν από αέρα και αποκτούν ξανά το φυσιολογικό μέγεθος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add