Νέα επιδείνωση του καιρού: Κίνδυνος για πλημμύρες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2017

Νέα επιδείνωση του καιρού: Κίνδυνος για πλημμύρες

(Φωτογραφία: Ελληνικά Πρακτορεία (Ευρ.) )

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρας από την Πέμπτη ως την Κυριακή. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και προβλέπει τετραήμερη κακοκαιρία ως την Κυριακή.

Όπως γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος «μετά από μια σχετική παύση των φαινομένων των βροχοπτώσεων και ύστερα από μιας μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή που επηρέασε κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και που έδωσε χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές πάνω από τα 400-450 μέτρα -τοπικά- στην κεντρική Μακεδονία (από τα 600 μέτρα στην δυτική Μακεδονία), ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ισχυρούς νοτιάδες και την σκόνη από την Αφρική».
Τετραήμερη κακοκαιρία
Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, κατά διαστήματα θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας τα φαινόμενα που σας προανέφερα. Όμως, οι βροχές και οι καταιγίδες αυτές, δεν θα είναι γενικευμένες, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν γενικευμένα ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι, τα πιο ισχυρά φαινόμενα να απασχολήσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας, φαινόμενα έως και μέτριας έντασης να εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη), ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση εξασθενημένα και μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Προσοχή στα δυτικά και βόρεια
Οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του επόμενου 4ημέρου, είναι τα τμήματα της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε κάπως προσεκτικοί οι κάτοικοι των Επτανήσων (κυρίως των βορείων τμημάτων), της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της δυτικής και βορειοδυτικής Θεσσαλίας.


Άνεμοι στα 8 μποφόρ
Από την Πέμπτη, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και ισχυροί. Αυτό σημαίνει πως οι μέγιστες ριπές τους θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα, ειδικά στις περιοχές που θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές ή καταιγίδες, να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση. Ίσως υπάρξουν και ορισμένα απαγορευτικά στα θαλάσσια δρομολόγια. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αν ταξιδεύετε μέχρι και το Σάββατο (στο Αιγαίο ειδικά)

Σκόνη από την Αφρική
Όπως είναι λογικό, με τέτοιους ισχυρούς νοτιάδες, τις περισσότερες φορές μας επισκέπτεται και σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Άρα, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης, όχι όμως πολύ αυξημένης συγκέντρωσης τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετές από τις βροχοπτώσεις να είναι και λασποβροχές.
Από την Παρασκευή βροχή και στην Αθήνα
Από την Παρασκευή και έπειτα, θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και στο νομό Αττικής. Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα στο νομό θα είναι γενικά ήπια και δεν πρόκειται να προβληματίσουν. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται περισσότερες και πιο γενικευμένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την Αθήνα, που όμως και εκεί εκτιμώ ότι δεν θα προβληματίσουν.

Βροχές και νησιά του Αιγαίου
Καθώς θα επηρεάζονται με βροχοπτώσεις -κατά περιόδους- αρκετές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, φαίνεται ότι κάποιες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, νότια και δυτική Κρήτη και Δωδεκάνησα). Όμως, αυτές οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι αξιόλογες και επομένως τα βροχόμετρα στο Αιγαίο δεν αναμένεται να καταγράψουν αρκετά χιλιοστά τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές.

Από τη Δευτέρα και έπειτα, αναμένεται οι άνεμοι σταδιακά να στραφούν σε βοριάδες και επομένως να αρχίζει να υποχωρεί και ο υδράργυρος. Όμως, τα τελευταία στοιχεία, δίνουν μια εμμονή των βροχοπτώσεων για την Ελλάδα. Θα τα δούμε όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: