Πως να κατασκευάσεις 1 σπίτι για τις νυχτερίδες. Το βράδυ θα σε επισκεφθούν. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2017

Πως να κατασκευάσεις 1 σπίτι για τις νυχτερίδες. Το βράδυ θα σε επισκεφθούν.

Οι νυχτερίδες είναι θύματα των λαϊκών θρύλων. Μερικοί από τους μύθους τις θέλουν να φέρνουν τη λύσσα, να μπλέκονται στα μαλλιά μας και να πιπιλίζουν το αίμα των θυμάτων τους μετατρέποντάς τα σε βαμπίρ τις σκοτεινές άναστρες νύχτες χωρίς φεγγάρι.
Είναι τόσο αιμοβόρα πλάσματα οι νυχτερίδες ή μήπως η φήμη τους είναι αδικαιολόγητη και στην πραγματικότητα είναι από τους καλύτερους συμμάχους μας στον κήπο;
Γιατί να προσελκύσω νυχτερίδες στον κήπο η στην αυλή μου;

Η άσχημη φήμη τους είναι το αποτέλεσμα της λογοτεχνίας και των εφημερίδων της βικτωριανής εποχής και των ταινιών τρόμου του 20ου αιώνα. Σχεδόν όλοι αυτοί οι μύθοι που έχετε ακούσει είναι ψέματα. Η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να επιδιώκουμε την προσέλκυση νυχτερίδων στην αυλή μας μιας και είναι ένας από τους ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για το φυσικό έλεγχο των εντόμων που ταλαιπωρούν εμάς και τα φυτά μας. Μια μικρή καφετί νυχτερίδα μπορεί να φάει 1.200 έντομα την ώρα. Φανταστείτε, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει μια μικρή αποικία!


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσελκύσετε νυχτερίδες στο εξοχικό σας είναι να φτιάξετε ένα σπιτάκι γι’ αυτές. Η εκμάθηση για το πώς θα προσελκύσετε τις νυχτερίδες σε αυτό θέλει μια μικρή προσπάθεια, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Απλά σκεφτείτε πόσο ευχάριστο θα είναι να κάθεστε έξω τις καλοκαιρινές μέρες και να απολαμβάνετε χαλαρά το απόγευμα ή τον έναστρο ουρανό χωρίς κουνούπια ή άλλα έντομα να σας ενοχλούν όλη την ώρα. Αυτή είναι η εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει το σπιτάκι που θα φιλοξενεί τις νυχτερίδες.
Ποια είναι η σωστή τοποθεσία για να φτιάξω το σπιτάκι για τις νυχτερίδες ώστε να τις προσελκύσω;

Η τοποθεσία και ο προσανατολισμός αυτής της κατασκευής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να προσελκύσετε με επιτυχία τις νυχτερίδες και να κατοικήσουν σε αυτό. Το σχέδιο κατασκευής του παίζει ελάσσονα ρόλο σε σχέση με τη τοποθεσία που θα πρέπει να έχει και τη σωστή θέση.

Η θερμοκρασία μέσα στο κουτί είναι κρίσιμη. Τα χνουδωτά αυτά πλάσματα προτιμούν θερμοκρασίες μεταξύ 30 έως 38 ℃. Τα ζεστά κι ηλιόλουστα σημεία είναι τα πλέον κατάλληλα για τοποθετήσετε το νυχτεριδόσπιτο. Επίσης, το χρώμα που θα επιλέξετε επηρεάζει τις συνθήκες στο εσωτερικό του. Τα νυχτεριδόσπιτα θα πρέπει να είναι βαμμένα καφέ ή γκρι. Τρεις στρώσεις βαψίματος εξωτερικά με νερομπογιά είναι ιδανικές.

Ένα νυχτεριδόσπιτο που βλέπει μόνο για λίγες ώρες τον ήλιο κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να είναι βαμμένο με μια πιο σκούρα απόχρωση, ενώ ένα πιο ανοιχτό χρώμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κουτιά με μεγάλη καθημερινή άμεση έκθεση στον ήλιο. Πολλοί που λατρεύουν τις νυχτερίδες κατασκευάζουν 2 σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο ή το ένα πίσω από το άλλο βάφοντας τη μία τους πλευρά μαύρη και την άλλη λευκή. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στις νυχτερίδες να μετακινούνται από το ένα σπίτι στο άλλο ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η τοποθεσία του νυχτεριδόσπιτου θα πρέπει να είναι το πολύ 400 μέτρα μακριά από μία πηγή γλυκού νερού, δηλαδή μια λίμνη ή ένα ρέμα ή μια δεξαμενή. Οι νυχτερίδες προτιμούν για σπίτι ένα κουτί που βρίσκεται πάνω σε έναν στύλο ή δέντρο με μεγάλο κορμό ή στη γωνία ενός κτηρίου και 4,5 με 6 μέτρα πάνω από το έδαφος.Αυτά τα δύο κριτήρια για τη θέση του νυχτεριδόσπιτου προσφέρουν στις νυχτερίδες ανοικτή κι άμεση πρόσβαση πτήσης και καλύτερη προστασία από τα αρπακτικά ζώα, όπως είναι τα αρπακτικά πουλιά και φίδια. Εάν χρησιμοποιήσετε μια δοκό, φροντίστε να έχει ένα σκέπαστρο στην κορυφή για να μην είναι ορατή από τα αρπακτικά πουλιά.

Το μέγεθος μετράει. Υπάρχουν πολλά σχέδια για νυχτεριδόσπιτα διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τα περισσότερα από αυτά κάνουν τη δουλειά τους σε περιοχές όπου έχει ήδη εγκατασταθεί μια αποικία, αλλά αν επιθυμείτε να προσελκύσετε νυχτερίδες σε ένα νυχτεριδόσπιτο σε περιοχή όπου δεν υπήρχε κάποια αποικία πριν, τα μεγαλύτερο είναι καλύτερα. Προσφέρουν μεγαλύτερη διακύμανση θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους και αρκετό χώρο για τα θηλυκά για να γεννήσουν τα νεογνά τους.


Μπορείτε να προγραμματίσετε να φτιάξετε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους ένα νυχτεριδόσπιτο, αλλά επειδή νυχτερίδες τείνουν να σχηματίζουν τις αποικίες τους στις αρχές της άνοιξης, η κατασκευή του είναι καλύτερα να γίνει στο τέλος του χειμώνα.
Πως θα φτιάξετε το νυχτεριδόσπιτο

Τώρα που μάθαμε πώς να προσελκύσουμε νυχτερίδες στο νυχτεριδόσπιτο κι επιλέξαμε το αρχικό σχέδιό, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε την κατασκευή του. Ένα νυχτεριδόσπιτο θα πρέπει να έχει θαλάμους τουλάχιστον 35 εκατοστά σε μήκος και 60 εκατοστά σε ύψος. Θα πρέπει να έχει μια πλατιά πλατφόρμα προσγείωσης με πολύ τραχιά επιφάνεια κάτω από την είσοδο. Χρησιμοποιήστε κόντρα πλακέ με πλάτος περίπου ενός εκατοστού για την κατασκευή. Και οι δύο πλευρές του κόντρα πλακέ θα πρέπει να έχουν τραχιές επιφάνειες ώστε να μπορούν να γαντζώνονται σε αυτές, με την εσωτερική πλευρά να είναι πιο άγρια τραχιά, μιας και θα την χρησιμοποιούν περισσότερο. Μην χρησιμοποιείτε εμποτισμένη ξυλεία κατασκευασμένη υπό πίεση. Οι σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης που μπορεί πλέον να μην είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο μπορεί να εξακολουθεί να βλάπτει τις νυχτερίδες.

Το εσωτερικό θα πρέπει να είναι αδιάβροχο, έτσι ανεξάρτητα από τις οδηγίες του σχεδίου, συνιστάται να καλαφατίσετε και να στοκάρετε όλες τις εξωτερικές ραφές των τοιχωμάτων και της οροφής. Χρησιμοποιείστε μια μεταλλική οροφή με επίστρωση στο πάνω μέρος από άχυρα ή βότσαλα. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει στον εσωτερικό χώρο τη θερμότητα και την υγρασία έξω, ενώ παράλληλα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της κατασκευής.

Μόλις επιλέξετε την τοποθεσία του νυχτεριδόσπιτου, σχεδιάσετε τη δομή του και το κρεμάσετε, ήρθε η ώρα να φροντίσετε για το μέλλον. Η συντήρηση της κατασκευής και οι πρακτικές καλής υγιεινής είναι σημαντικά. Τυχόν φωλιές σφηκών πρέπει να καθαρίζονται κάθε χειμώνα και η επιφάνειά του θα πρέπει να βάφεται κι οι ραφές να στοκάρονται κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Επιπλέον, μπορείτε να μαζεύετε την κοπριά των νυχτερίδων τακτικά με ένα φτυάρι και γάντια στα χέρια και να την ρίχνετε στο σωρό κομποστοποίησης ή στα παρτέρια του κήπου σας μιας και έχει άριστες ιδιότητες και εμπλουτίζει ιδανικά το οργανικό σας λίπασμα.

Τέλος, να θυμάστε ότι αυτά τα πλάσματα είναι άγρια ζώα και θα πρέπει να προειδοποιείτε τα παιδιά και τους επισκέπτες σας να μην τα κυνηγούν ή να τα αγγίζουν. Η απειλή μόλυνσης από λύσσα είναι ελάχιστη, αλλά οι νυχτερίδες όταν φοβηθούν ή νιώσουν έντονη ενόχληση μπορούν ακόμη και να δαγκώσουν αυτόν που θα τις ενοχλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: