Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας 23 Νοεμβρίου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2017

Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας 23 Νοεμβρίου

Η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας (International Day to End Impunity) αφορά την παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και – σε πολλές περιπτώσεις – την ατιμωρησία των δραστών.

Διοργανώνεται με πρωτοβουλία της μ.κ.ο. «Διεθνής της Ελευθερίας της Έκφρασης» («International Freedom of Expression», IFEX) κάθε χρόνο στις 23 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση της Σφαγής του Αμπατουάν, που συνέβη στις 23 Νοεμβρίου 2009, όταν ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος στην πόλη Αμπατουάν της νήσου Μιντανάο των Φιλιππίνων με 58 πτώματα, τα 32 από τα οποία ανήκαν σε εργαζόμενους τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αντιπολιτεύονταν τον ισχυρό άνδρα της περιοχής Αντάλ Αμπατουάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επίθεση κατά εκπροσώπων του Τύπου, όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων. Από τότε, η υπόθεση «σέρνεται» στα δικαστήρια των Φιλιππίνων.

Η IFEX με τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Aτιμωρησίας στοχεύει στην ενημέρωση της παγκόσμια κοινής γνώμης για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, μουσικών και συγγραφέων και την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους το παραβιάζουν. Η καθιέρωσή της χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ το 2012.

Η IFEX, που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, διατηρεί οργανώσεις σε 80 χώρες του κόσμου, όχι και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: