Πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα τζάκι; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2017

Πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα τζάκι;

 Η ανάδειξη της λεπτομερούς εργασίας ενός φίλου μου είναι η αιτία της σημερινής μου ανάρτησης .
Αναφορά λοιπόν στον φίλο μου Παναγιώτη Γαλάτη και την εργασία του που όπως θα δείτε είναι η κατασκευή τζακιών .
Όλα άρχισαν πάνω σε μια συζήτηση μαζί του ,για τοποθέτηση σόμπας στο εξοχικό σπίτι των γονιών μου ,ένεκα του ότι δεν υπήρχε θέρμανση (πέραν ενός κλιματιστικού)και έτσι δεν μπορουσαν να το επισκέπτονται άνετα τους χειμερινούς μήνες .
Ρε φίλε γιατί δεν φτιάχνουμε ένα τζάκι μου είπε .
Παναγιώτη μου ,το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από μια μεγάλη σόμπα του λέω .
Καλά σοβαρά μιλάς ,μου λέει .
Θα πάμε μαζί ,θα είσαι ο βοηθός μου (ξέρετε τσιμέντα , χαρμάνια ,λάσπη, τούβλα )και σε πέντε Κυριακές θα το έχουμε φτιάξει μου λέει .
Βάζουμε κάτω τα κόστη και βλέπω πως φτάνουν στο ύψος μιας σόμπας που σκόπευα να αγοράσω .
Και έτσι αφού πήγα και αγόρασα τα υλικά ξεκινήσαμε μια Κυριακή πρωί την κατασκευή .
(Εδώ θέλω να τονίσω πως μου έχει φτιάξει και το Τζάκι στο σπίτι μου και έχω δει πολλές δουλειές του αλλά το να είμαι βοηθός του και να δω την λεπτομέρεια της δουλειάς του ήταν η πρώτη μου φορά .)
Κυριολεκτικά εντυπωσιάστηκα βλέποντας τον ,να υπολογίζει και το χιλιοστό και να χτίζει κάθε τούβλο δίδοντας μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια ,στα αλφαδιάσματα στα διάκενα στο στοκάρισμα των αρμών .
Όπως θα δείτε δεν τσιγκουνεύτηκε τα υλικά . Π.Χ τα τούβλα δεν κόπηκαν στην μέση όπως συνηθίζουν κάποιοι άλλοι (μαστόροι) ώστε να τους έρθει φθηνότερα η κατασκευή και μετά ίσως να πέσει η πλάτη(ο καθρέπτης για άλλους ) .
Η δε πυρόφουσκα μαζί με το κλαπέτο ( εκεί είδα την ιδιαιτερότητα της σωστής κατασκευής )κτίστηκε και σοβατίσθηκε και εσωτερικά , πράγμα ασύμφορο και χρονοβόρο για τον τεχνίτη ,καθώς κτίζει το τούβλο όρθιο και ταυτόχρονα το σοβατίζει εσωτερικά ώστε να είναι λεία από μέσα μέχρι να την κλείσει !!.
Επειδή έχω πάει μαζί του σε επισκέψεις που τον έχουν καλέσει για άλλα τζάκια που δεν τραβάνε !! και μου έχει δείξει τις πυρόφουσκες ,,, (στην πλειονότητα δεν υπήρχαν καθόλου πυρόφουσκες ) ,,, δεν είναι σοβατισμένες και λείες εσωτερικά .
Τέλος πάντων επειδή δεν μπορεί να περιγραφεί με τίποτα η όλη λεπτομέρεια της κατασκευής , σας παραθέτω λίγες φωτογραφίες τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως η λεπτομέρεια του μάστορα ,κάνει την διαφορά .

Να είστε καλά
Χρήστος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: