Γιατί ο Κύπριος αποκαλεί τον Ελλαδίτη “Καλαμαρά”; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2017

Γιατί ο Κύπριος αποκαλεί τον Ελλαδίτη “Καλαμαρά”;

Εδώ και χρόνια οι Κύπριοι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τους Ελλαδίτες ως “Καλαμαρά(δ)ες“! Οι περισσότεροι μάλιστα, δεν γνωρίζουν την ακριβή εξήγηση που χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη και ούτε επιχείρησαν ακόμα να το ψάξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές τόσο εμείς οι Κύπριοι, όσο και οι Ελλαδίτες εκλαμβάνουμεαρνητικά την λέξη “καλαμαράς“, αφού νομίζουμε ότι χρησιμοποιείται για υποτίμηση και απέχθεια προς τους Έλληνες.

Το studentlife.com έκανε την έρευνα γύρω απο αυτή τη λέξη.

Από πού προήλθε η λέξη;

Η λέξη φαίνεται να προήλθε όταν οι Ελλαδίτες, μορφωμένοι και γραμματιζούμενοι–λόγιοι, έρχονταν στο νησί για να διδάξουν στα σχολεία. Τότε, η Κύπρος ήταν πιο φτωχή (και υπό την κατοχή άλλων λαών) με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να είχε ασχολίες τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Ως εκ τούτου, καλαμαράδες στην εποχή του διαφωτισμού ήταν οι λόγιοι, οι συγγραφείς, οι γραφιάδες και γενικά αυτοί που έγραφαν με το καλαμάρι που ήταν το στυλό εκείνης της εποχής. Το δημιουργούσαν από τη ραχοκοκαλιά του καλαμαριού.

Άρα, η λέξη καλαμαράς σχετίζεται άμεσα με το καλαμάρι και τη γραφή!

Τελικά έχει θετική σημασία ή όχι;
Μόνο θετική είναι η σημασία της λέξης “καλαμαράς” και παρόλο που την χρησιμοποιούμε τόσο λανθασμένα, η ιστορία που κρύβει πίσω της είναι αξιοθαύμαστη.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρησιμοποιήσεις ή θα ακούσεις αυτή τη λέξη, μη βιαστείς να γελάσεις ή να θυμώσεις.

το διαβάσαμε στο: https://studentlife.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: