Ποιες τροφές να αποφύγετε όταν λαμβάνετε φάρμακα όπως την αντιβίωση - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2017

Ποιες τροφές να αποφύγετε όταν λαμβάνετε φάρμακα όπως την αντιβίωση

Κάποιες τροφές είναι απαγορευτικές οταν λαμβάνετε κάποια φάρμακα!

Παρακάτω θα δείτε πέντε συνηθισμένες κατηγορίες φαρμάκων και με ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται.

1. Αντιβίωση + γαλακτοκομικά

Υπάρχουν πολλά είδη αντιβιώσεων και όσες περιέχουν κινολόνες καλό είναι να μην συνδυάζονται με τα γαλακτοκομικά ή με τα συμπληρώματα σιδήρου (η ποσότητα σιδήρου που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει πρόβλημα). Οι συγκεκριμένες αντιβιώσεις σχηματίζουν ενώσεις με το ασβέστιο και τον σίδηρο, μπλοκάροντας έτσι την απορρόφηση του φαρμάκου και συνεπώς μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του απέναντι σε μια βακτηριακή λοίμωξη.

2. Αντιπηκτικά + μαρούλι

Ορισμένα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, δηλαδή αντιπηκτικά και αντιθρομβωτικά, περιέχουν βαρφαρίνη. Η ουσία αυτή απενεργοποιείται όταν παρουσιάζουν διακυμάνσεις στον οργανισμό τα επίπεδα βιταμίνης Κ, η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητα στο μαρούλι, στο μπρόκολο, στα ρεβίθια και στο κέιλ. Καλό είναι να λαμβάνετε σταθερές ποσότητες της βιταμίνης σε εβδομαδιαία βάση αν ακολουθείτε τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

3. Αντιυπερτασικά + γλυκόριζα

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζίνη, μια ουσία που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, επομένως δεν είναι σοφό να συνδυάζεται με φάρμακα που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

4. Στατίνες + γκρέιπφρουτ

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ παρεμβαίνει στο σύστημα ενζύμων που μεταβολίζει τις στατίνες, τα φάρμακα που χορηγούνται παραδοσιακά για τον έλεγχο της χοληστερόλης, πράγμα που συνεπάγεται ότι μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

5. Αναστολείς ΜΑΟ + παλαιωμένα τυριά

Μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ) μπλοκάρουν ένα ένζυμο-κλειδί που βοηθά στον μεταβολισμό της τυραμίνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται στα παλαιωμένα τυριά αλλά και στις ώριμες μπανάνες, στην μπίρα, στο αβοκάντο, στα καπνιστά κρέατα και στο σπανάκι. Αν δεν διασπαστεί επαρκώς, η τυραμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Πλέον οι αναστολείς ΜΑΟ δεν χορηγούνται συχνά από τους ψυχιάτρους, ωστόσο συστήνονται ορισμένες φορές σε ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο Πάρκινσον.

Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add