Οι πέντε αλήθειες που είπε ο Σόιμπλε στον ΣΚΑΪ -Αλήθειες που «καίνε» - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017

Οι πέντε αλήθειες που είπε ο Σόιμπλε στον ΣΚΑΪ -Αλήθειες που «καίνε»

Δεν έκανε την μεγάλη «αποκάλυψη» ο Σόϊμπλε στην συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά και στον ΣΚΑΙ, δεν είπε κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη.

1. Κωδικοποίησε τα πέτρινα χρόνια της κρίσης

Η αξία της, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι ο πολύπειρος και αποφασιστικός Γερμανός πολιτικός, «κωδικοποίησε» τα όσα έχει πει και πράξει στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, υπενθύμισε σκληρές αλήθειες και ηθελημένες διαστρεβλώσεις. Και από την άποψη αυτή, οι τοποθετήσεις του εξακολουθούν να έχουν την αξία τους, καθώς η κρίση για την χώρα μας εξακολουθεί να σέρνεται...

Στοιχειοθέτησε, κατ’ αρχήν, ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια, και όχι τα μνημόνια την κρίση, ένα φιλολαϊκό παραμύθι που χρησιμοποιήθηκε από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις, και συνεχίζει να «αρέσει» στην κοινωνία. Και τόνισε με ψυχραιμία και στοιχεία ότι οι σωρευμένες χρόνιες παθογένειες της Ελλάδος (μη παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, νεωτερικότητα, ατελής δημόσια διοίκηση κ.λ.π.) σε συνδυασμό με παροχές από... δανεικά, ήταν αυτές που οδήγησαν στη δημοσιονομική ασφυξία και την αδυναμία της χώρας να δανείζεται από τις «αγορές».

Και υπογράμμισε με πολύ προσεγμένα λόγια και μια συγκαλυμμένη πικρία ότι, «είναι λάθος μια χώρα, η κοινωνία, η πολιτική της τάξη, να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες των λαθών και παραλείψεών τους, και να τις φορτώνουν σ’ εκείνους από τους οποίους... ζήτησαν βοήθεια για να μην καταστραφούν όλα...»

2. Η «στροφή» Σαμαρά του 2014...
Επιβεβαίωσε (κάτι που απέδειξαν αργότερα και τα στοιχεία) ότι το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, και οι προοπτικές εξόδου από τα μνημόνια ήταν απολύτως θετικές, «έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι που συνέβη και φέτος, το 2017, για πρώτη φορά από τότε, αλλά αμέσως μετά ο Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται ένα «διάλειμμα» στις μεταρρυθμίσεις που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται, γιατί η αντίσταση στην κοινωνία ήταν μεγάλη, και πλησίαζε και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας...”. Αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί γιατί η θετική έως τότε πορεία, σταμάτησε και αντεστράφη...

3. ...και η «καταιγίδα» Τσίπρα

Ο νέος Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, επιβεβαίωσε επίσης κάτι που η ελληνική οικονομία (και κοινωνία...) έζησαν με δραματικό τρόπο στο πετσί τους, το κολασμένο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της «πρώτη φορά αριστεράς»: διηγήθηκε μια συνομιλία που είχε στο Βερολίνο με τον κ. Τσίπρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη, στην οποία ο μετέπειτα Έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει ότι ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους.«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές, γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του».
Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις.«Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που πλήρωσε η Ελλάδα εκείνο τον μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας εναντίον του Σαμαρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόϊμπλε. Ο οποίος, με... ευγένεια, απέφυγε να πει πως αυτή η «κωλοτούμπα» κόστισε στην Ελλάδα περί τα... 100 δισ ευρώ και ένα τέταρτο μνημόνιο!

4. «Αισιόδοξος» υπό προϋποθέσεις-άτεγκτος ως προς χρέος και μεταρρυθμίσεις

Ο Σόιμπλε επανέλαβε, επίσης, ότι αυτή την περίοδο δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.«Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμετον Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο "τρέχει" μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θεωρείται ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει χωρίς τηλήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.
«Γιατί στόχος του προγράμματος είναι να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις, και μην υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόγραμμα. Με αυτή την ευκαιρία, ας αναφερθείότι ο μέσος όρος επιτοκίων του γερμανικού δημοσίου χρέους είναι υψηλότερος από ό,τι του ελληνικού δημοσίου χρέους, διότι ουσιαστικά η Ελλάδα πληρώνει αυτό που καταβάλλειο ESM σήμερα για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που εκδίδονται για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια,το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας προς μια αδιάκοπη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Οι φετινές εξελίξεις είναι καλές, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα», είπε.

5. Για το πλεόνασμα 3,5%
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για τον στόχο 3,5% του πλεονάσματος, ο νέος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα έτσι συμφωνήθηκε και τόνισε ότι υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. : «Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές, τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα. Εύχομαι στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή την καλή πορεία...»

Ο Σόιμπλε που λατρέψαμε να ...μισούμε

Το αν «οι Έλληνες θα πρέπει να του (του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε) στήσουν άγαλμα, όταν φύγει...», απομένει να φανεί. Και, πάντως, παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραδέχθηκε χθες ότι όταν το είπε «ήταν ένα αστείο», το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ένα... στοίχημα, αν υπολογίσει κανείς ότι στην οποτεδήποτε σχηματισθείσα νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, το πιθανότερο σενάριο θέλει την θέση του υπουργού Οικονομικών να αναλαμβάνει στέλεχος των Φιλελευθέρων. Με τις γνωστές σκληρές έναντι της Ελλάδος θέσεις, οπότε ο Σόϊμπλε που... λατρέψαμε να μισούμε στην Ελλάδα, θα μοιάζει με... χερουβίμ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add