Tο πρώτο modular prefab οικολογικό σπίτι στην Ελλάδα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2016

Tο πρώτο modular prefab οικολογικό σπίτι στην Ελλάδα

Φανταστείτε ένα σπίτι που μπορείτε να συνθέσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας και να το τροποποιήσετε σύμφωνα με τις μελλοντικές συνθήκες που θα προκύψουν. Φανταστείτε το ίδιο σπίτι να μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα, νερό και πρώτες ύλες αποτελώντας ένα πρότυπο σπίτι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης που ακολουθεί πιστά τις αρχές της αειφορίας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates Architects κάνει αυτή την ιδέα πραγματικότητα, καθώς μελέτησε και υλοποιεί το 0+House, το πρώτο modular, prefab οικολογικό σπίτι στην Ελλάδα.

Το 0+house προέκυψε από μια προσπάθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου να συμβάλει στην επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου για το 2020 για μείωση κατά 20% των αερίων του θερμοκηπίου, μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης και αύξηση κατά 20% της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία (Ν4122/2013), από την 01.01.2021, όλα τα νέα κτίρια στην Ελλάδα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή να είναι κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης στα οποία η μηδενική ή πολύ χαμηλή, ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών τους απαιτήσεων, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το 0+ house έρχεται να υλοποιήσει αυτό το πλάνο. Πρόκειται για ένα καινοτόμο modular, prefab, οικολογικό σπίτι, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζεται off site, να δομείται εύκολα σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη, να μεταφέρεται και να συναρμολογείται γρήγορα, εύκολα και οικονομικά. Είναι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δομημένο με οικολογικά υλικά και ενσωματώνει προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας.
Άλλωστε σχεδιάστηκε για να καλύψει σύγχρονες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις όπως: Σεβασμός στο περιβάλλον,

Εξοικονόμηση ενέργειας, Οικονομία στην κατασκευή, Ευελιξία και Εργονομία.
Το 0+ house δημιουργείται από τη σύνθεση επιμέρους μεταλλικών μονάδων (modules) που κατασκευάζονται μεμονωμένα, μεταφέρονται, συντίθενται και συναρμολογούνται επί τόπου του έργου. Η μορφή του προέκυψε από μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του στατικού φορέα και μεγιστοποίησης της προστασίας του κελύφους από τα φυσικά φαινόμενα. Το μέγεθος του module καθορίστηκε από τα μέγιστα μεγέθη των οχημάτων που το μεταφέρουν.
Κάθε μονάδα (module) του βασικού φέροντα οργανισμό του 0+ house, αποτελείται από στοιχεία κοιλοδοκών επί των οποίων συντίθενται, σε επάλληλες στρώσεις, όλα τα επιμέρους στοιχεία της κατασκευής. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής στην μονάδα παραγωγής τα modules μεταφέρονται στο οικόπεδο όπου στερεώνονται και συνδέονται κατάλληλα σε μεταλλικούς υποδοχείς, σταθερά αγκυρωμένους στην ειδικά διαμορφωμένη βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο σχεδιασμός του 0+ house έγινε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι κύριοι χώροι διατάσσονται στο νότο και έχουν μεγάλα ανοίγματα, ενώ οι χώροι προς το βορρά έχουν ανοίγματα περιορισμένα σε αριθμό και μέγεθος. Κατάλληλα συστήματα σκίασης επιτρέπουν το χειμερινό ήλιο να περάσει στο εσωτερικό της κατοικίας εξασφαλίζοντας σημαντικά θερμικά κέρδη. Τα υλικά που επιλέγονται, στους εσωτερικούς χώρους, έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα με στόχο την αποθήκευση θερμότητας και την ετεροχρονισμένη απόδοση αυτής στον χώρο, διασφαλίζοντας συνθήκες θερμικής άνεσης.
Στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας προβλέπεται ένα σύστημα γεωθερμίας που συνδέεται με αντλία θερμότητας εξασφαλίζοντας τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μέσω του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Το σπίτι διαθέτει σύστημα τεχνητού αερισμού με σύστημα ανάκτησης θερμότητας για την περίοδο του χειμώνα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, η κατοικία υποστηρίζεται από σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου των συστημάτων, ενώ ο φωτισμός της κατοικίας γίνεται με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Τέλος, για την αποφυγή εγκαταστάσεων συστήματος ψύξης, σε όλους τους κύριους χώρους τοποθετούνται ανεμιστήρες οροφής.
Για εξοικονόμηση πρώτων υλών, δημιουργούνται δίκτυα συλλογής και αποθήκευσης βρόχινου νερού που αξιοποιούνται για την άρδευση των φυτεμένων τοίχων και του περιβάλλοντος χώρου της κατοικίας. Όλα τα υλικά που επιλέχτηκαν για την κατασκευή του 0+ house έχουν οικολογικά χαρακτηριστικά, είναι ανακυκλώσιμα, παράγονται από τοπικούς παραγωγούς ή είναι υλικά με χαμηλή ενσωματωμένη ενέργεια.

Το κτίριο έχει ετήσια κατανάλωση ενέργειας 2,80kWh/m2a, καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό όραμα για κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
To 0+ house, σχεδιάστηκε από την Makridis Associates Architects, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη πραγματοποίησε η I.E.Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες, ενώ τη στατική μελέτη έχει εκπονήσει η Πενέλης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

Το project θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του DPOINT Green Village στις εκθέσεις Aqua-Therm και Infacoma, που πραγματοποιούνται από τις 11-14 Φεβρουαρίου 2016 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 13/2, στις 11.00 πμ, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα 0+ HOUSE, case study, με key-note speaker τον σχεδιαστή του project, Makridis Associates Architects.

Το πρώτο, modular σπίτι θα αντικατοπτρίζει όλες τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους που οδηγούν σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

parallaximag.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add