Κλείνουν τα σύνορα Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία - ΟΗΕ: Κρατήστε τα ανοιχτά! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2016

Κλείνουν τα σύνορα Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία - ΟΗΕ: Κρατήστε τα ανοιχτά!


ΓΓ ΟΗΕ: «Ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα» - Βαρύτατη πολιτική ήττα της κυβέρνησης - Η Κομισιόν λέει πως ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση - Ολη η χώρα ένας απέραντος καταυλισμός: 25.000 μετανάστες, καθημερινά φτάνουν 3.000 - Φάιμαν: Είπα στον Τσίπρα να μην επαναπαύεται για το προσφυγικόΔραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό. Με 25.000 μετανάστες να βρίσκονται ήδη στη χώρα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι τα σύνορα κλείνουν ερμητικά, κάτι που στοιχειοθετεί εκτός των άλλων και μια βαρύτατη πολιτική ήττα για την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η σλοβενική πλευρά, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα. 

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες τουΣένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν αποκάλυψε ότι είπε πρόσφατα στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας, αλλά ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Φάιμαν εδώ

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι-Μουν, που, με ανακοίνωσή του, καλεί τις χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, να τα ανοίξουν.

Ο Μπαν Κι-Μουν χαρακτηρίζει «ασφυκτική την κατάσταση στην Ελλάδα» και ζητά από τις χώρες να κρατήσουν τα σύνορα «ανοιχτά» και να δράσουν «σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το κλείσιμο των συνόρων είναι αντίθετο στις διεθνείς συνθήκες.

Οι νέοι συνοριακοί κανόνες της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ «δεν βρίσκονται σε αρμονία» με τη σύμβαση του 1951, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, δεν μπορεί να γίνεται ατομική αξιολόγηση της κατάστασης κάθε αιτούντος ασύλου.
Κομισιόν: Ετοιμάζουμε έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. 

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. 

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως η «προτεραιότητα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και γι' αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία και εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση». 

Επιπλέον ζήτημα, όπως φαίνεται, για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι η απόφαση των κρατών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορα τους και όπως δηλώνουν κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται στην δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για τα μέλη της ΕΕ, καθώς όπως φαίνεται θα χρειαστούν επιπλέον πόροι. 

Παράλληλα η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου θα έχει στόχο τη καταγραφή της προόδου της Τουρκίας στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνει δεκτή η υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας στην Ελλάδα, η Νατάσα Μπερτό απάντησε πως πρόκειται για ένα «διμερές ζήτημα» μεταξύ των δύο χωρών.



Επίθεση Μέρκελ κατά ΠΓΔΜ και Αυστρίας: Να μην γίνονται αποκλεισμοί κρατών-μελώνΤην αντίθεσή του και την ενόχληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά στις κινήσεις της Αυστρίας αλλά και των Σκοπίων στο προσφυγικό εξέφρασε την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της, ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι «όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών», επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή, συνολική λύση.

«Μπορώ μόνο να τονίσω για άλλη μια φορά τη γενική μας πεποίθηση: ενδιαφερόμαστε για μία κοινή ευρωπαϊκή, συνολική λύση. Μια λύση η οποία θα μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών για όλα τα κράτη-μέλη αισθητά και μόνιμα. Και αυτό βεβαίως γίνεται με το να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγισή μας είναι ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τους πρόσφυγες να αναζητούν νέα περάσματα μέσω της Αλβανίας προς την Ιταλία, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε ότι «εθνικά συνοριακά μέτρα του ενός ή του άλλου είδους δεν θα οδηγήσουν στο να μην έρχονται πια πρόσφυγες, αλλά στο να αναζητήσουν οι διακινητές νέες διαδρομές». Πάντως, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει με στοιχεία την ύπαρξη νέων διαδρομών. 



Χάος και απελπισμένοι άνθρωποι στην ΕιδομένηΣτο μεταξύ στην Ειδομένη επικρατεί χάος καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον μέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα με τα πόδια. Με τις τελευταίες εξελίξεις, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί!

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία. «Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εν τω μεταξύ, ταξί με πρόσφυγες καταφθάνουν συνεχώς στον καταυλισμό όπου πλέον δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περιμετρικά, μέσα στα γειτονικά χωράφια, με σκηνές όπου έχουν στήσει και ζουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και Αφγανοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τους επιτραπεί να περάσουν. Περιμένουν μέρες, ακόμα και ανήλικοι Αφγανοί οι οποίοι αρνούνται να μπουν σε καθεστώς προστασίας και σε δομή φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η μεγαλύτερη ουρά στον καταυλισμό είναι αυτή που σχηματίζεται όταν μέλη της ΜΚΟ Praksis μοιράζουν σάντουιτς. Χιλιάδες στέκονται καρτερικά και περιμένουν να φτάσει η σειρά τους για να πάρουν το μοναδικό ίσως φαγητό για ολόκληρη την μέρα. Κάποιοι, αν και περιμένουν μέχρι και 3 ώρες, δεν κατορθώνουν να πάρουν ένα από τα 2.000 σάντουιτς που μοιράζει η οργάνωση ενώ κάποιοι άλλοι, όπως μια γυναίκα από το Ιράκ που αποφασίζει να τηγανίσει... ντομάτες, αγοράζουν λιγοστά λαχανικά και φρούτα από έναν υπαίθριο μανάβη.

Τα λεφτά τους τελειώνουν, μαζί και η υπομονή, όμως, και ακόμα δε διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Ήδη σήμερα, τα καρτελάκια με τα νούμερα προτεραιότητας προκειμένου να περάσουν στην ουδέτερη ζώνη, είχαν φτάσει στο 138. «Τα νούμερα αυτά δίνονται σε γκρουπ που μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και 50 ανθρώπους», εξηγεί μέλος της Praksis.

«Απέδρασα από το Ιράκ, γιατί κινδύνευα επειδή μιλούσα τη γλώσσα του... σατανά», λέει ο 39χρονος Κάμελ, καθηγητής αγγλικών. Επί μέρες, εγκλωβισμένος αυτός και η οικογένειά του στον καταυλισμό, ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να διαβεί την ουδέτερη ζώνη.

Στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο όπου πολλά λεωφορεία αποβιβάζουν πρόσφυγες, η οργάνωση Save the children, έχει στήσει έναν παιδότοπο για να απασχολούνται στην πολύωρη αναμονή τα παιδιά. Καθισμένα σε τραπεζάκια, ζωγραφίζουν με χρώματα τη ζωή που ονειρεύονται: σπίτια μεγάλα, ήλιο και φύση. Χαμογελούν, φοράνε αποκριάτικες μάσκες και στολές και διαγωνίζονται για την καλύτερη ζωγραφιά που θα κοσμήσει την σκηνή της οργάνωσης.

Πολλοί συνεχίζουν να επιλέγουν να περπατούν τα 20 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από το Πολύκαστρο στην Ειδομένη. Ο δρόμος είναι διάσπαρτος από ρούχα, κουβέρτες και μικροαντικείμενα που τους βαραίνουν στην πεζοπορία. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Αμπούντ -ο οποίος μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έξω από το στρατόπεδο μετεγκατάστασης στα Διαβατά δήλωνε αποφασισμένος να φτάσει με την οικογένειά του με τα πόδια στην ουδέτερη ζώνη-, έχουν καταφτάσει κατάκοποι μετά από 9 ώρες πεζοπορίας. «Πού είναι η γραμμή;» ρωτάει και αυτός και κοιτάει με αγωνία το συρματόπλεγμα που τον χωρίζει από το όνειρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add