18.500 προσλήψεις «αποκλειστικά» ανέργων σε 49 δήμους από τον Μάρτιο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2016

18.500 προσλήψεις «αποκλειστικά» ανέργων σε 49 δήμους από τον Μάρτιο

Έως 18.500 άνεργοι σε 49 δήμους θα συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας «νέας γενιάς», που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά, που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στον Μάρτιο θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τα σημερινά.Στην πρόσληψη 18.500 ανέργων για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών θα προχωρήσουν στο τέλος Μαρτίου 49 δήμοι από όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Από την έως τώρα προετοιμασία που έχει γίνει, η αφετηρία των νέων προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Περάματος. Μόνο στο συγκεκριμένο δήμο, υπάρχει η πρόβλεψη για πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, με στόχο να προκύψουν έως 510 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα είναι δημότες της πόλης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα βρουν δουλειά για τους επόμενους 8 μήνες το 30% των μακροχρόνια ανέργων της συγκεκριμένης περιοχής, που έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια από την ανεργία.

Στη συνέχεια, θα προκύψουν ανάλογα προγράμματα σε άλλους 17 δήμους της χώρας. Η επιλογή τους θα γίνει μέσα από τα στοιχεία της υψηλής και της μακροχρόνιας ανεργίας, με στόχο να προκύψουν έως 6.000 ωφελούμενοι. Σε δεύτερο επίπεδο θα υπάρξει επέκταση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε άλλους 32 δήμους σε όλη τη χώρα, με προοπτική ένταξης στην κοινωφελή εργασία, άλλων 12.000 ανέργων.
Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν επεκτείνεται κατά τρεις μήνες -σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα- καθώς περιλαμβάνει και την κατάρτιση και πιστοποίηση των υποψηφίων για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.
Η αμοιβή θα ανέρχεται στα 495 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και στα 419 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.
Επιπλέον θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.
Μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των δήμων που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, είναι το κατά πόσο έχουν υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων και προβλέψεις για επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήριο την ηλικία (προβάδισμα θα έχουν όσοι είναι άνω των 45 ετών), το διάστημα ανεργίας, αλλά και τη μοριοδότηση που θα εξασφαλίζουν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Στα νέα προγράμματα που έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου, συνδυάζεται αφενός η εργασία, αφετέρου το κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία, μέσα από τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών. 
Παράλληλα, στόχος παραμένει και η στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε να υποκαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου, από άνεργους. 
Ο συνδυασμός ανάμεσα στην κατάρτιση, στη συμβουλευτική και στην πιστοποίηση των προσόντων, στοχεύει ώστε οι άνεργοι με τη λήξη των προγραμμάτων αυτών, να συνεχίσουν να εργάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add