Γιατί τα άτομα υψηλής ευαισθησίας προσελκύουν τους νάρκισσους και τρόποι να απαγκιστρωθούν.. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2016

Γιατί τα άτομα υψηλής ευαισθησίας προσελκύουν τους νάρκισσους και τρόποι να απαγκιστρωθούν..


Άρθρο της Jennifer Kass

Στη δουλειά μου έχω δει πελάτες και αναγνώστες που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων υψηλής ευαισθησίας να έχουν σχέσεις με ανθρώπους νάρκισσους ή κοινωνιοπαθείς και οι οποίοι ήταν έτοιμοι να απελευθερωθούν από αυτού του είδους σχέσεις. Είναι συνηθισμένο για όσους διαθέτουν υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης να κάνουν σχέσεις με νάρκισσους, οι οποίοι είτε τους εκμεταλλεύονται είτε τους αντιμετωπίζουν ως λεία θεωρώντας τους ασθενέστερους. Ο ναρκισσισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο εστιάζει στην εικόνα και την υπόληψή του και προτιμά να παίρνει παρά να δίνει ή να εξυπηρετεί τους άλλους. Με άλλα λόγια, η έλλειψη ενσυναίσθησης βρίσκεται στη ρίζα του ναρκισσισμού.

Η πρόκληση που τα άτομα με έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους, είναι ότι συχνά δεν χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους. Τα άτομα υψηλής ευαισθησίας θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους πρώτα παραμερίζοντας τις δικές της ανάγκες, κυρίως γιατί ενστικτωδώς γνωρίζουν τι θέλουν οι άλλοι από αυτούς. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να οριστούν υγιή όρια, πράγμα που μπορεί να αποτελεί πρόκληση.


Μία από τις σημαντικότερες πράξεις που δείχνουν ότι αγαπάμε τον εαυτό μας είναι να απομακρύνουμε τις τοξικές σχέσεις και καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ασχέτως από το πόσο ικανοί ή εξελιγμένοι είμαστε κι από το πόσο επικεντρωνόμαστε σε εσωτερικές διεργασίες ή διαδικασίες αυτοεξέλιξης, πρέπει να αποδεχόμαστε μια κατάσταση που δεν προχωρά. Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα υψηλής ευαισθησίας διότι θέλουν ειλικρινά να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληγώσουν τον εαυτό τους κατά τη διαδικασία.

Γι’ αυτό, εμείς που ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, πρέπει να εστιάσουμε την ενέργειά μας στην εξεύρεση της σωστής σχέσης η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι. Δεν πρέπει να παραμελούμε πλευρές του εαυτού μας σε μια σχέση, πρέπει να αποκαλύπτουμε τον αυθεντικό εαυτό μας και να τον παρουσιάζουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις μέσα στις οποίες θα καταφέρουμε να αναπτυχθούμε.

Παρακάτω περιγράφονται μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν στην πορεία σας προς τον αληθινό εαυτό σας αλλά και σε πολλές άλλες σχέσεις.

1. Προσδιορίστε τους φόβους σας και οτιδήποτε άλλο σας περιορίζει

Μήπως δε αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας; Μήπως εξαρτάστε και χρειάζεστε ένα άλλο άτομο προκειμένου να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι ή πλήρεις; Προσδιορίστε τους φόβους σας – ίσως φοβάστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή έχετε έλλειψη αυτοεκτίμησης. Αυτή η συνειδητοποίηση θα αρχίσει να διαλύει την αιτία που σας έκανε να παραμείνετε σε τοξικές σχέσεις.

2. Βρείτε και εφαρμόστε μια πνευματική άσκηση καθημερινά

Η άσκηση αυτή θα μπορούσε να είναι ο διαλογισμός, η προσευχή ή κάποιες διαδικασίες που θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με το πνεύμα σας, τον αληθινό εαυτό σας και τη διαίσθησή σας και να χτίσετε την εσωτερική σας δύναμη.

3. Συγχωρέστε τον εαυτό σας

Στον καθημερινό σας διαλογισμό πείτε την παρακάτω προσευχή: «Συγχωρώ τον εαυτό μου που αποδέχεται και επιτρέπει την έλλειψη προσωπικής δύναμης». Στη συνέχεια συγχωρείστε τους άλλους νιώθοντας συμπόνια για τον εαυτό σας αλλά και για όλους τους ανθρώπους γύρω σας. Με αυτό τον τρόπο θα απαγκιστρωθείτε από τις ευθύνες, την ενοχή, τον θυμό και την απογοήτευση και θα καταφέρετε να προχωρήσετε στη ζωή σας.

4. Αρχίστε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να ακούτε τη διαίσθησή σας.

Εσείς γνωρίζετε τι είναι καλύτερο για σας και τι όχι. Τα συναισθήματά σας αποτελούν τον εσωτερικό πλοηγό σας. Εντοπίστε τις ενδείξεις και τα μηνύματα για να μην χρειαστεί να αφυπνιστείτε με οδυνηρό τρόπο. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας χτίζει την αυτοπεποίθηση και σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε οτιδήποτε θέλετε.

5. Βρείτε το θάρρος και απομακρύνετε οτιδήποτε δεν θρέφει την ψυχή σας.

Δεν είναι εύκολο, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας και να απαιτήσετε περισσότερα διότι το αξίζετε και διότι η ζωή θα αρχίσει να σας ανταποδίδει δίνοντάς σας όμορφες καινούριες σχέσεις.Τα άτομα υψηλής ευαισθησίας μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να διαφοροποιήσουν το σύστημα, έχουν ηγετικές ικανότητες, είναι οραματιστές, δημιουργικοί, διαθέτουν επιχειρηματικό μυαλό και καινοτόμες ιδέες. Είναι επαναστάτες και αποτελούν παράδειγμα καινούριας σκέψης που βοηθά τον κόσμο να προχωρά με έναν τρόπο νέο και υψηλότερο. Μπορούν να εντοπίσουν οτιδήποτε δεν λειτουργεί σωστά και διαθέτουν το θάρρος αλλά και το ενδιαφέρον να το αλλάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add