Μπορεί να με θεραπεύσει η πίστη; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015

Μπορεί να με θεραπεύσει η πίστη;

Τελικά υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προσευχή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να θεραπευτούν;



Τα συμπεράσματα που διεξάγει κανείς διαβάζοντας τις μελέτες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί είναι αντιφατικά, ωστόσο αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι η προσευχή πράγματι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία από διάφορες παθήσεις.
Που βοηθάει η προσευχή; Τι υποστηρίζουν οι έρευνες

Η προσευχή είναι η πιο διαδεδομένη εναλλακτική θεραπεία στην Αμερική σήμερα. Πάνω από το 85% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια προσεύχονται, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Rochester. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό των ατόμων που καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, όπως π.χ λήψη βοτάνων ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες. 


Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η προσευχή; 
Όλο και περισσότερες αποδείξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας ότι η προσευχή έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τη θρησκευτική πίστη με χαμηλότερη πίεση στο αίμα, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και με τη μακροζωία.


Από μία μελέτη την οποία χρηματοδότησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τα άτομα που προσεύχονταν καθημερινά βρέθηκε ότι αντιμετωπίζουν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνους που δεν προσεύχονται τακτικά. Έρευνα από το Dartmouth Medical School διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να ανακάμψουν σε σχέση με εκείνους που ήταν λιγότερο θρησκευόμενοι. Σε μελέτη του 2011 που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι φάνηκε ότι οι νέοι με άσθμα που προσεύχονται και κάνουν διαλογισμό αντιμετωπίζουν συνολικά λιγότερες κρίσεις άσθματος και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν αυτές τις συνήθειες.


Ακόμη, η θρησκευτική πίστη, όπως τουλάχιστον έχουν δείξει μελέτες, βοηθάει ορισμένους ανθρώπους να περιορίσουν το στρες. Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όταν προσευχόμαστε έχει συσχετιστεί με συναισθήματα αυτοελέγχου, ηρεμίας εγρήγορσης και πνευματικής γαλήνης. Αυτό είναι σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από το 50% του συνόλου των ιατρικών επισκέψεων στις ΗΠΑ σήμερα αφορούν ασθένειες και προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η υψηλή πίεση του αίματος, τα έλκη και οι ημικρανίες, οι οποίες προκαλούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από αυξημένα επίπεδα στρες και το άγχος.Παράπλευρα οφέλη...

Η προσευχή μπορεί να συμβάλει με διάφορους τρόπους στην καλή υγεία. Ακολουθώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε καταχρήσεις και ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το αλκοόλ. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε τα οφέλη που έχει η νηστεία για την υγεία μας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, συνηθίζουμε να μην καταναλώνουμε ζωικά τρόφιμα και αυτό αποτελεί ένα είδος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Επιπλέον η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρους. Ένα νηστίσιμο μενού, θεωρείται κατάλληλο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας αδυνατίσματος.
Πίστη και ηλικιωμένοι

Όσοι ηλικιωμένοι πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία, τόσο αυξάνεται και η κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν γεγονός που τους βοηθάει να διατηρηθούν υγιείς. Στο πλαίσιο αμερικανικής έρευνας που έγινε σε υπερηλίκους 100 ετών, το 23% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι κατά τη γνώμη τους η πίστη ήταν εκείνη που συνέβαλε στη μακροζωία τους και όχι τα γονίδια τους ή η υψηλή ιατρική φροντίδα. Σε άλλη έρευνα βρέθηκε ότι όσες ηλικιωμένες γυναίκες ανάρρωναν μετά από χειρουργική επέμβαση στο ισχίο και είχαν ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις ήταν σε θέση να περπατήσουν μεγαλύτερες αποστάσεις, όταν έφυγαν από το νοσοκομείο, σε σχέση με τις λιγότερο θρησκευόμενες.
Όταν προσευχόμαστε για τους άλλους

Μάλιστα, μια αμερικανική μελέτη που αφορούσε τη μεσολαβητική προσευχή (δηλαδή όταν προσευχόμαστε για άλλους) έδειξε ότι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις για τους οποίους κάποιος προσευχόταν καθημερινά για ένα μήνα, χωρίς όμως εκείνοι να το γνωρίζουν, παρουσίασαν αισθητά λιγότερες επιπλοκές. Από την άλλη πλευρά, άλλες έρευνες έδειξαν ότι προσευχή για άλλους δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας τους. 


Σε μια άλλη μελέτη, για παράδειγμα, εξετάστηκαν 1.800 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Την παραμονή των επεμβάσεων, ομάδες μοναχών ξεκίνησαν να προσεύχονται τους ασθενείς επί δύο εβδομάδες. Σε κάθε αποδέκτη αναλογούσαν οι προσευχές εβδομήντα ατόμων, ενώ κανένας από όσους προσεύχονταν δεν γνώριζε προσωπικά τον ασθενή.Η μελέτη δεν αποκάλυψε διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης ή επιπλοκών σε σχέση με όσους δεν έγιναν αποδέκτες κάποιας προσευχής. Σημαντικό στοιχείο όμως που προέκυψε από την έρευνα ήταν ότι μια υποομάδα ασθενών που γνώριζαν ότι κάποιοι προσεύχονται για αυτούς, παρουσίασαν μετεγχειρητικές καρδιακές αρρυθμίες σε συγκριτικά υψηλότερο ποσοστό (59% έναντι 52% των ασθενών που δεν γνώριζαν ότι κάποιοι προσεύχονται για αυτούς). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συνέβη επειδή καλλιεργήθηκε η εντύπωση στους ασθενείς ότι η κατάσταση τους ήταν πολύ σοβαρή, αφού κάποιοι προσεύχονταν για αυτούς, γεγονός που τους προκάλεσε άγχος.

Πηγή:pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add