Οι χακί «πατέντες» για μείωση εξόδων - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2015

Οι χακί «πατέντες» για μείωση εξόδων


• Οικονομία από την εφευρετικότητα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
• Από τους εξομοιωτές πτήσης με υλικά του εμπορίου έως τον συνδυασμό άρματος μάχης με πυροσβεστικό

«Πενία τέχνας κατεργάζεται», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και στην εποχή μας αποδεικνύεται ότι το ρητό έχει διαχρονική αξία. Αυτό γιατί... οι Ένοπλες Δυνάμεις της εποχής του Μνημονίου, που έχουν δει τις δαπάνες τους την τελευταία πενταετία να μειώνονται κατά 50% και πλέον, έβαλαν κάτω τα «μυαλά» των στελεχών τους και έβγαλαν πολύτιμες ιδέες, κάποιες από τις οποίες ήδη υλοποιούνται, ενώ άλλες έχουν δρομολογηθεί. Όλα αυτά, δε, έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολυτιμότατων κονδυλίων, τα οποία πλέον είναι είδος εν... ανεπαρκεία! Ας δούμε μερικά από τα «προγράμματα» αυτά, που καταδεικνύουν αφενός την εφευρετικότητα των στελεχών των ελληνικών Ε.Δ., σε διακλαδικό επίπεδο, αφετέρου τις μοναδικές ικανότητες των τεχνικών τους.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ. Οι τεχνικοί του Στρατού Ξηράς κατασκεύασαν από το μηδέν και με υλικά του εμπορίου δύο εξομοιωτές πτήσεων για το ελικόπτερο UH-1Η Huey, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί το βασικό της Αεροπορίας Στρατού, επί του οποίου εκπαιδεύονται όλοι οι ιπτάμενοί της, προτού κάποιοι εξ αυτών μετατεθούν σε τάγματα σύγχρονων επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων (ΑΗ-64Α+, AH-64DHA Longbow Apache, CH-47D Chinook και ΝΗ-90). Με μια μικρή αλλαγή, οι εξομοιωτές αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook. Οι εν λόγω εξομοιωτές βρίσκονται εν λειτουργία στα αεροδρόμια της Πάχης Μεγάρων και του Στεφανοβικείου. Η μελέτη και η υλοποίηση του έργου κατασκευής τους πραγματοποιήθηκαν με μέριμνα της Διευθύνσεως Τεχνικού του ΓΕΣ, η οποία ανέθεσε στο 2ο Τάγμα Επισκευών Αεροπορικού Υλικού (2ο ΤΕΑΥ) ,την κατασκευή των υποσυστημάτων εξομοίωσης και τις λοιπές εργασίες. Αποκτήθηκαν τα κόκπιτ δύο παλαιών ελικοπτέρων Huey, που ήταν εκτός ενεργείας, οθόνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ. από το εμπόριό, τα συνέδεσαν, έφτιαξαν το πρόγραμμα και έτσι επιτεύχθηκε η κατασκευή του σύγχρονου εξομοιωτή με ελάχιστο κόστος. Ως αποτέλεσμα, παρέχεται ένα περιβάλλον εκπαιδεύσεων όπου δύναται να εξομοιωθούν ρεαλιστικά πτήσεις δι΄οργάνων, αεροναυτιλιακά ταξίδια, πτήσεις σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητος ή νύκτα, καθώς και με πρόκληση ασυνήθους καταστάσεως πτήσεως, πτήσεις αναγνωρίσεως αεροδρομίων, εξοικειώσεως των νέων χειριστών με τις επικοινωνίες, αλλά και με τις διαδικασίες συνεργασίας πληρώματος, πτήσεις εθισμού για μη ιπτάμενο προσωπικό ή επισκέπτες κ.λπ.

Από το ΓΕΣ αναπτύχθηκαν διαδικασίες και εγκαταστάθηκε σύστημα ανακυκλώσεως της χρησιμοποιημένης αντιπηκτικής διαλύσεως των μέσων του, που αφαιρείται από τα συστήματα ψύξεως αυτών, πράγμα το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης, που οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστηρίξεως του ΥΠΕΘΑ. Το σχέδιο προχώρησε, πέρασε επιτυχώς την πιλοτική εφαρμογή και αποφασίστηκε η ανάληψη του έργου, προκειμένου όχι μόνο να γίνεται διαχείριση του επικίνδυνου αποβλήτου (χρησιμοποιημένη αντιπηκτική διάλυση), αλλά και να παράγεται προϊόν (υδατικό διάλυμα αντιπηκτικού υγρού S-750), για την κάλυψη των αναγκών των ΕΔ. Προς υλοποίηση της απόφασης, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη σε μονάδα του Σ.Ξ. (στην 871 ΑΒΕΚ) σύστημα ανακυκλώσεως χρησιμοποιημένης αντιπηκτικής διαλύσεως.

Λόγω της επιτακτικής ανάγκης για παρουσία στρατιωτικών πυροσβεστικών οχημάτων δίπλα στις μονάδες των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών, ώστε να επεμβαίνουν αμέσως αν εκδηλωθεί πυρκαγιά στο άμεσο (δασικό) περιβάλλον όπου είναι κρυμμένα τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, αποφασίστηκε η «εκμετάλλευση» υπαρχόντων «σασί» παλαιών αρμάτων μάχης των παλαιοτέρων εκδόσεων του άρματος μάχης Leopard-1, που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία. Επίσης τοποθετήθηκαν δεξαμενή νερού και εκτοξευτήρας αυτού («κανονάκι») στον χώρο όπου υπήρχε ο πύργος με το πυροβόλο του άρματος. Η μελέτη και η κατασκευή πραγματοποιήθηκαν από τα 304 και 308 Προκεχωρημένα Εργοστάσια Βάσεως (304 και 308 ΠΕΒ) του Τεχνικού Σώματος.

Η παρουσία πλήθους παλαιών, ρωσικής κατασκευής, τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού μάχης ΒΜΡ-1 και δίκαννων πυροβόλων ZU-23 των 23 mm, που έως τότε δρούσαν ξεχωριστά, είχε ως αποτέλεσμα ο Στρατός την προηγούμενη πενταετία να ξεκινήσει τη μελέτη, πιλοτική εφαρμογή και τελικώς ενεργοποίηση «γραμμής παραγωγής» για τη μετεξέλιξη ενός νέου μηχανοκίνητου οπλικού συστήματος με το «σασί» του BMP-1 και φέροντα επ' αυτού σε ένα είδος «πύργου» το δίκαννο πυροβόλο, εφοδιασμένο με προστατευτικά ασπίδια - με τα οποία έχουν ήδη εξοπλιστεί, σε πρώτη φάση, όλες οι επιλαρχίες αναγνωρίσεως των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ίδιο πνεύμα σε Ναυτικό και Αεροπορία

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει πετύχει τα εξής εντυπωσιακά: Πραγματοποίηση γενικών (MRI) και overall επιθεωρήσεων στα ελικόπτερα ΑΒ-212 της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού από το 307 ΤΣΥΑΥ του Στρατού Ξηράς, που έχει τρομερή εμπειρία στον τύπο αυτόν. Η αντίστοιχη εργασία για τα ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk πραγματοποιείται σε επίπεδο ΔΕΝ, σε συνεργασία πάλι με το 307 ΤΣΥΑΥ, ιδίως σε θέματα κινητήρων. Για τα ηλεκτρονικά υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΑ και το ΕΤΗΜ, αμφότερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών των εργασιών, που έχουν ξεκινήσει από το 2012, είναι η «αποδέσμευση» από την ΕΑΒ, με μείωση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας στο μισό (από 15 στους οκτώ μήνες για κάθε ελικόπτερο) και της τιμής στο ένα τρίτο (1/3), με προφανή οικονομική οφέλη για το ΠΝ.

Η ενεργοποίηση των υποβρυχίων Type-214ΑΙΡ από το προσωπικό του ΠΝ σε συνεργασία, όπου απαιτείτο, με τα Ελληνική Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά αποτέλεσε άλλο ένα πρόγραμμα από το οποίο βγήκε πολλαπλά ωφελημένο το ΠΝ.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων με τεχνικές ειδικότητες για την αύξηση της αυτο-επισκευαστικής ικανότητος του κάθε σκάφους, ώστε οποιαδήποτε βλάβη εν πλω και εν όρμω να αποκαθίσταται με ίδια μέσα (εκτός βεβαίως των εξαιρετικά σοβαρών), είχε ως αποτέλεσμα αφενός την αύξηση της διαθεσιμότητος των μονάδων του Στόλου και αφετέρου την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων.

Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία, λόγω της φύσεως του κλάδου, είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες εργασίες. Ωστόσο με μελέτες και έργο από στελέχη της η ΠΑ έχει επιτύχει επιχειρησιακή σύνδεση των ανατολικής σχεδιάσεως οπλικών συστημάτων της S-300PMU-1 και Tor-M1 με τα αντίστοιχα δυτικής τεχνολογίας (Patriot κ.λπ.), τη μελέτη και λειτουργία της νέας ιστοσελίδος της ΠΑ και άλλα.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 28/11/2015 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: