Το 2014 σε χιουμοριστικό άρθρο, είχε αναφερθεί η εμμονή με τις selfies ως ψυχική νόσος. Σήμερα οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της
ψυχικής ασθένειας που δημιουργήθηκε με τα smarthpones.Ονομάζεται «selfitis» ή σελφίτιδα και φαίνεται ότι είναι πολλοί εκείνοι που πάσχουν...
Για να ελέγξουν τον εθισμό στη λήψη φωτογραφιών, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Nottingham, έφτιαξαν μια ειδική κλίμακα μέτρησης για τους χρήστες του facebook και άλλων εφαρμογών των social media.
Η κλίμακα ονομάζεται Selfitis Behaviour Scale και κατατάσσει τους εθισμένους στις selfies, σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.
Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως,
«το να μοιράζομαι τις selfies μου, δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα σε εμένα, τους φίλους και τους συνεργάτες μου»
ή «νιώθω πιο δημοφιλής όταν ανεβάζω τις selfies μου στα κοινωνικά δίκτυα».
Η κλίμακα περιλαμβάνει αριθμούς από το 1 έως το 5, με το 1 να σημαίνει «διαφωνώ κάθετα» και το 5 «συμφωνώ απόλυτα».
Φτιάχτηκε ειδική κλίμακα που κατατάσσει τους χρήστες σ κατηγορίες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εθισμού τουςΗ κλίμακα αναπτύχθηκε μετά από μελέτη σε Ινδούς, καθώς η Ινδία είναι η χώρα με τους περισσότερους χρήστες των social media.Τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι όσοι πάσχουν από σελφίτιδα, έχουν πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και οι selfies είναι ο τρόπος για να νιώσουν αποδεκτοί.
«Όσοι περισσότερα like συγκεντρώσει η φωτογραφία τους, τόσο πιο ευχαριστημένοι αισθάνονται. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να ταιριάξουν με τους γύρω τους και εν δυνάμει τα συμπτώματα της διαταραχής, μπορούν να παρουσιάσουν ομοιότητες με άλλες εθιστικές συμπεριφορές» λέει ο Dr. Janarthanan Balakrishnan.
Οι περιπτώσεις σελφίτιδας, διαφοροποιούνται ανάλογα με την ανάγκη του καθενός για ποσταρίσματα.
Δηλαδή όσοι ανεβάζουν περίπου τρεις φωτογραφίες την ημέρα θεωρούνται ήπια περιστατικά.
Όμως, εκείνοι που έχουν ανάγκη να ανεβάσουν ημερησίως πάνω από 6 selfies, κατατάσσονται στα βαριά περιστατικά και χρειάζεται να παρέμβει ειδικός.
Τα αποτελέσματα των ερευνών και ο νέος ιατρικός όρος που αναπτύχθηκε, κάνουν αναγκαία την περαιτέρω μελέτη από τους επιστήμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου