Μαθαίνω για τα θαλάσσια ρεύματα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2023

Μαθαίνω για τα θαλάσσια ρεύματα

Η θάλασσα δεν είναι ποτέ απολύτως ήρεμη. Βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση καθώς ισχυρά ρεύματα διαπερνούν τα βάθη της και η επιφάνεια της είναι διαρκώς ταραγμένη εξαιτίας των ανέμων, των υποθαλάσσιων σεισμών ή ακόμα και λόγω της έλξης της Σελήνης.

Επιφανειακά ρεύματα 
Πανίσχυρα ρεύματα που μοιάζουν με μεγάλα ποτάμια διατρέχουν τους ωκεανούς στην επιφάνεια της θάλασσας. Προκαλούνται από ανέμους που συμπαρασύρουν στρώματα νερού. Κατά τη διαδρομή τους πότε ψύχονται και πότε θερμαίνονται. Το θερμό ρεύμα του κόλπου  κινείται προς τα βορειοανατολικά από την ακτή της Βόρειας Αμερικής. Αντίστροφα τα ρεύματα που έρχονται από τις πολικές περιοχές μεταφέρουν ψυχρά ύδατα. 

Ρεύματα στον πυθμένα
Τα ρεύματα του βυθού κινούνται πιο αργά από τα επιφανειακά. Η ύπαρξή τους οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και περιεκτικότητας του νερού σε αλάτι. Τα πιο ψυχρά και πλούσια σε αλάτι ύδατα κατεβαίνουν προς τον πυθμένα, ενώ τα πιο θερμά και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, γιατί είναι πιο ελαφρά.

Στους πόλους τα ψυχρά ύδατα με μπλε χρώμα βυθίζονται σε μεγάλο βάθος βεβαρημένα από το αλάτι που συσσωρεύεται. Κάτω από το παχύ στρώμα πάγου ρέουν αργά στον ωκεάνιο πυθμένα με κατεύθυνση προς τον ισημερινό.

Παλίρροια 
Η γη και η σελήνη έλκονται αμοιβαία. Το ίδιο φαινόμενο ισχύει με τον ήλιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό γιατί είναι πιο απομακρυσμένος από τον πλανήτη μας. Η σελήνη και ο ήλιος ασκούν έλξεις στο νερό της θάλασσας.  Ο ρυθμός περιστροφής που επηρεάζει τη ροή των υδάτων δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε πλημμυρίδα και άμπωτη- άνοδος και κάθοδος - της στάθμης των υδάτων. Οταν η έλξη του ήλιου προστίθεται σε εκείνη της σελήνης προκαλείται η υψηλή παλίρροια. Στην αντίθετη περίπτωση όταν η έλξη δημιουργείται χαμηλή παλίρροια. Η διαφορά ύψους ανάμεσα στην υψηλή και τη χαμηλή παλίρροια εξαρτάται από τη μορφή και το βάθος της θάλασσας στον όρμο fundy στον Καναδά. Αυτή η διαφορά αγγίζει τα 17 μέτρα γεγονός που δεν παρατηρείται συχνά.


Στον όρμο του μον-σαιν-μισέλ στη Γαλλία η θάλασσα υποχωρεί κατά 10 περίπου χιλιόμετρα σε κάθε παλίρροια.

Ο γλάρος στέκεται ακίνητος στην επιφάνεια της θάλασσας η μετατόπιση του κύματος δίνει την εντύπωση ότι προχωρά στο νερό.

Η δύναμη του ανέμου 
Από το 1806 η κλίμακα μποφόρ καθορίζει την ισχύ του ανέμου . 
Όταν δεν φυσάει ο άνεμος -0 μποφόρ, η θάλασσα είναι λεία σαν καθρέφτης .
Όταν ο άνεμος είναι ασθενής 1 και 2 μποφόρ σχηματίζονται μικρές ρυτίδωσης ακολουθούμενες από ολοένα μεγαλύτερα κύματα 
3 έως 6 μποφόρ καθώς η ορμή του ανέμου αυξάνεται ο αφρός των κυμάτων συσσωρεύεται στην επιφάνεια και παρασύρεται από τον αέρα .
7 και 8 μποφόρ στο στάδιο της θύελλας 
10 και 11 μποφόρ τα κύματα ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος.

Τσουνάμι: πασίγνωστο στην Ιαπωνία. Το τρομακτικό τσουνάμι είναι γιγαντιαίο κύμα ύψους αρκετών δεκάδων μέτρων που σαρώνει τις ακτές με ταχύτητα μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων την ώρα.  Προκαλείται είτε από ηφαιστειακή έκρηξη, είτε από υποθαλάσσια σεισμική δόνηση που παράγεται συχνά σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο υποθαλάσσιος σεισμός εξαπολύει ένα χαμηλό επιφανειακό κύμα που μετακινείται τόσο γρήγορα, ώστε τα πλοία μέσα στη θάλασσα δεν το αντιλαμβάνονται. Όταν πλησιάζει στην ακτή το τσουνάμι εκτινάσσει μία τεράστια ποσότητα νερού εξαφανίζοντας στη στιγμή το νερό της παραλίας που χτυπά στην ακτή με καταστροφική μανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add