Όλοι οι ομογενείς θα μπορούν να έχουν, μέσα σε λίγα λεπτά, πιστοποιητικά γέννησης & οικογενειακής κατάστασης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Απριλίου 10, 2016

Όλοι οι ομογενείς θα μπορούν να έχουν, μέσα σε λίγα λεπτά, πιστοποιητικά γέννησης & οικογενειακής κατάστασης

Άλμα ποιότητας αντάξιο της ψηφιακής εποχής κάνουν οι προξενικές υπηρεσίες της Ελλάδας ανά τον κόσμο, διευκολύνοντας τη ζωή όλων των αποδήμων Ελλήνων.
Με μία απλή αίτηση στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας τους, όλοι οι ομογενείς θα μπορούν να έχουν, μέσα σε λίγα λεπτά, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης. Απλά, όπως ακριβώς και οι εντός Ελλάδας Έλληνες στα ΚΕΠ.

Το υπουργείο Εξωτερικών, εδώ και μήνες, επεξεργάστηκε επίπονα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών Προξενικών Υπηρεσιών, που με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει βαθύτατη και ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού κράτους προς οποιοδήποτε πολίτη στο εξωτερικό, ως βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας διπλωματίας που πρέπει να ασκεί μία χώρα.

Το νέο αυτό εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στη διασύνδεση του υπουργείου Εξωτερικών και των προξενικών αρχών της Ελλάδος ανά τον κόσμο, στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο βαφτίστηκε «Πρόξενος», όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, εντάσσεται μέσα σε μία γενικότερη στροφή καλύτερης διάταξης υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, που θα δυναμώσει και θα βελτιώσει την παρουσία και τη εικόνα της χώρας σε όλο τον κόσμο και με τρόπο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή εποχή.

Και από τα προξενεία βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης και γέννησης

Επίκεντρο του προγράμματος, όπως εξήγησε, είναι ο απόδημος Έλληνας πολίτης και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτόν που θα του διευκολύνει τη ζωή, ενώ παράλληλα θα έχει και ένα άλλο πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος, αν σκεφθεί κανείς τις εργατοώρες και τους πόρους που εξοικονομούνται με την απλοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία.

Η “πρόβα τζενεράλε” του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί άμεσα στο Ντύσεντολφ της Γερμανίας, όπου θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, για μία περίπου εβδομάδα. Και αμέσως μετά η διασύνδεση θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει ελληνική προξενική αρχή.

Ειδικότερα προς τους νέο-απόδημους Έλληνες, τους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού, ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε παράκληση να δατυπώσουν με βάση τις δικές τους εμπειρίες τις απόψεις και τις ιδέες τους για την διεύρυνση του έργου, μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς είναι η ψηφιοποίηση και άλλων υπηρεσιών του, όπως το ιστορικό αρχείο και η μεταφραστική του υπηρεσία. Παρά τις δύσκολες στιγμές της χώρας χάρη στη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών μπαίνουμε στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των πολιτών και ειδικότερα αυτή τη στιγμή των Ελλήνων της διασποράς.

Ο κ. Κουρουμπλής, από την πλευρά του, τόνισε ότι με το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα φέρνει τους Έλληνες της διασποράς πιο κοντά της δείχνοντάς τους ότι τους νοιάζεται και στέλνει σε αυτούς ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Είπε ότι αυτή η διασύνδεση με το υπουργείο Εξωτερικών είναι η δεύτερη βάση διασύνδεσης ψηφιακών δεδομένων που επιτυγχάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη με το υπουργείο Παιδείας. Ανέφερε δε ότι εντός του 2016 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα 15 συνολικά διασυνδέσεων με βάσεις δεδομένων.

Έστω και καθυστερημένα, προσέθεσε ο κ. Κουρουμπλής, η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού, μια γιγαντιαία προσπάθεια, προχωρά, μολονότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς αποτέλεσμα πριν από 15 χρόνια και κόστισε 7 δισ. ευρώ τα οποία, ίσως λόγω λανθασμένων επιλογών, δεν έπιασαν τόπο. Σε αντίθεση με τώρα που υλοποιούνται χωρίς κανένα κόστος.

http://edessanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add