Γιουβαρλάκια ’’ροζ’’ αβγολέμονο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2016

Γιουβαρλάκια ’’ροζ’’ αβγολέμονο


Ίσως σας παραξενέψει που είναι ροζ τα γιουβαρλάκια μου. Και όχι ακριβώς ροζ, μάλλον σομόν είναι, δηλαδή ροζ-πορτοκαλί. Ο λόγος είναι πως βάζω κι ένα καρότο στην κατσαρόλα να βράσει (κόλπο της μαμάς), το οποίο μετά πολτοποιώ στη σάλτσα και ρίχνω και λίγο πασάτα/χυμό ντομάτας. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και κλασικά. Από την Ιωάννα Δημοπουλου.
Υλικά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 κ.σ. σούπας μαϊντανός ή άνηθος
  • 400γρ κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση κιλότο ή σπάλα, δύο φορές περασμένος
  • 80γρ ρύζι για γεμιστά “φάνσυ” ή καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. πασάτα (προαιρετικά)
για το αβγολέμονο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά μέτρια
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση

Πολτοποιήστε στο μούλτι το κρεμμύδι με 1 κ.σ. νερό και τον μαϊντανό. Ξεπλύνετε ελαφρά το μούλτι αλλά κρατήστε το κοντά γιατί θα το ξαναχρειαστείτε.
Σε ένα μπολ βάλτε τον κιμά, το ρύζι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και το κρεμμύδι. Ζυμώστε καλά και φτιάξτε μπαλάκια. Ανάλογα με το μέγεθος θα γίνουν περίπου 12-15.

Σε μια απλωτή κατσαρόλα (πλασοτέ) ρίξτε λίγο λάδι στον πάτο και τοποθετήστε προσεκτικά σε μία στρώση τα γιουβαρλάκια. Ανάψτε την φωτιά στο μέτριο.
Ζεστάνετε 500μλ νερό και καλύψτε με το νερό τα γιουβαρλάκια. Αν η κατσαρόλα είναι μεγάλη ρίξτε και άλλο. Επίσης, εξαρτάται αν σας αρέσουν πιο σουπέ (περισσότερο νερό) ή λιγότερο σουπέ.

Είναι σημαντικό να καλύπτονται τα γιουβαρλάκια ώστε να παραμείνουν μαλακά. Επίσης, μην ρίχνετε το νερό πάνω στα γιουβαρλάκια, αλλά στα κενά τους, γιατί θα χαλάσουν και θα χάσουν το σχήμα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζωμό, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε σπιτικό, οπότε αφήστε το καλύτερα…

Ρίξτε και τα καρότα και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να έχουν ελαττωθεί τα υγρά περίπου 25 λεπτά. Βγάλτε προσεχτικά τα γιουβαρλάκια από την κατσαρόλα και ρίξτε το ζουμί τους στο μούλτι μαζί με τα καρότα και την πασάτα. Αν σας φαίνεται ήδη πηχτό, αραιώστε με λίγο νερό.

Σε ένα βαθύ πιάτο αραιώστε το κόρν φλάουρ με λίγο νερό και χτυπήστε το μαζί με τα αβγά, προτιμώντας το σύρμα αντί για το πιρούνι. Προσθέστε χτυπώντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σταδιακά και το ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

Ρίξτε το μίγμα στην κατσαρόλα βάλτε μέσα και τα γιουβαρλάκια και σιγοβράστε για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, κουνώντας την κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην σβολιάσει η σάλτσα. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή προσθέστε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψτε. Προσέξτε γιατί όσο μένει η σάλτσα τόσο πήζει.

Σερβίρετε ζεστά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλό ψωμί.

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add