Μια φθινοπωρινή πεζοπορία στα μανιτάρια της Ζακύνθου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023

Μια φθινοπωρινή πεζοπορία στα μανιτάρια της Ζακύνθου


Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και τα μανιτάρια δεν αποτελούν εξαίρεση. Η φθινοπωρινή περίοδος είναι ιδανική για να τα αναζητήσετε, καθώς είναι η εποχή που ευδοκιμούν. Εγώ και η παρέα μου αποφασίσαμε να κάνουμε μια πεζοπορία στα βουνά της Ζακύνθου για να βρούμε μανιτάρι, ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι που οδηγούσε σε μια θαμνώδη περιοχή. Το τοπίο ήταν μαγευτικό. Τα δέντρακαι οι θάμνοι ήταν γεμάτα φύλλα σε έντονα χρώματα και φρούτα όπως κούμαρα, και ο αέρας ήταν διάχυτος με το άρωμα της φθινοπωρινής φύσης.


Καθώς προχωρούσαμε, αρχίσαμε να βλέπουμε τα πρώτα μανιτάρια. Υπήρχαν διάφορα είδη, με διαφορετικά χρώματα και σχήματα. Τα πιο συνηθισμένα είδη που συναντήσαμε ήταν τα κανθαρέλλα , το κοινό  Lactarius chrysorrheus (είναι ένα τοξικό μανιτάρι), το Λακτάριος ο ημιαιμορροών και τα άγρια μανιτάρια.

Η αναζήτηση των μανιταριών ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Περπατούσαμε στη φύση, αναπνέαμε καθαρό αέρα και απολαμβάναμε την ομορφιά του φθινοπώρου.Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε διάφορα είδη μανιταριών, τις ιδιότητές τους και πώς να τα ξεχωρίζουμε από τα δηλητηριώδη.Φυσικά, δεν μαζέψαμε όλα τα μανιτάρια που είδαμε. Επιλέξαμε μόνο τα είδη που ήταν γνωστά για την ωφελιμότητα τους και τα οποία ήταν σίγουρο ότι ήταν βρώσιμα. Γυρίσαμε σπίτι με 4 σακούλες μανιτάρια. Θα τα μαγειρέψαμε και θα απολαύσαμε την νοστιμιά τους. Η πεζοπορία στα μανιτάρια ήταν μια ωραία εμπειρία. Μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη φύση, να μάθουμε για τα μανιτάρια και να δοκιμάσουμε μια νέα και νόστιμη γεύση.
Δοκιμάστε το και εσείς. 


Ποια είδη μανιταριών είναι καλά στη Ζάκυνθο;

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών, τόσο βρώσιμα όσο και δηλητηριώδη. Αναγράφω τα είδη που βρήκαμε:

-Κανθαρέλλα (Cantharellus cibarius): Είναι ένα κίτρινο-πορτοκαλί μανιτάρι με λεπτή, σχιζοειδή σάρκα.
-Lactarius chrysorrheus είναι ένα τοξικό μανιτάρι που προκαλεί έντονα γαστρεντερικά προβλήματα, καρποφορεί καλοκαίρι, φθινόπωρο και αρχές χειμώνα, κυρίως σε δάση πλατύφυλλων αλλά και πιο σπάνια σε κωνοφόρα ή μικτά δάση. Παρά την ελκυστική εμφάνιση του και την μεγάλη αφθονία, το  είναι γνωστό ότι είναι τοξικό ακόμη και όταν μαγειρευτεί καλά. (πηγή: https://www.agriamanitaria.gr)
-Λακτάριος ο ημιαιμορροών γνωστό για το χαρακτηριστικό χρώμα του αίματος, είναι από τα πιο νόστιμα μανιτάρια του γένους, καρποφορεί κατά μεγάλες ομάδες καλοκαίρι και φθινόπωρο και του πρώτους χειμωνιάτικους μήνες, σε ορεινά και πεδινά δάση διαφορών ειδών πεύκης. (πηγή: https://www.agriamanitaria.gr)

Πριν μαζέψετε μανιτάρια στη Ζάκυνθο, είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ή να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πως τα μαγειρεύουμε ;

add