Τα σώματα κινούνται μόνο σε ευθύγραμμη πορεία; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Ιουλίου 03, 2022

Τα σώματα κινούνται μόνο σε ευθύγραμμη πορεία;


Πείραμα 1

Το μπαλάκι που περιστρέφεται 
Θα χρειαστούμε 
ένα μπαλάκι και ένα ποτήρι 

Τι πρέπει να κάνεις 
1 βάλε το μπαλάκι μέσα στο ποτήρι 
2 Πιάσε το ποτήρι από τη βάση και περιστρέψετε το γρήγορα

Τι συμβαίνει; 
Το μπαλάκι τίθεται σε περιστροφή και ανεβαίνει στα τοιχώματα του ποτηριού, γιατί αυτό γίνεται όταν ένα αντικείμενο περιστρέφεται γρήγορα. Τείνει να απομακρύνεται προς τα έξω εξαιτίας μιας δύναμης που ονομάζεται φυγόκεντρος η οποία μπορεί να νικήσει τη δύναμη της βαρύτητας, για αυτό το μπαλάκι καθώς περιστρέφεται ακουμπώντας στα τοιχώματα του ποτηριού ανεβαίνει προς τα επάνω. Η φυγόκεντρος δύναμη κάνει τα καθισματάκια στα παιχνίδια του λούνα παρκ να ανεβαίνουν και αφαιρεί το νερό από τα ρούχα στο πλυντήριο.

3 συνέχισε να περιστρέφεις στο ποτήρι ώσπου το μπαλάκι να φτάσει και να ξεπεράσει το χείλος του 

Τι συμβαίνει;
 το μπαλάκι εκτοξεύεται από το ποτήρι διαγράφοντας ευθύγραμμη πορεία γιατί η διατήρηση της περιστροφικής κίνησης είναι δυνατή μόνο με την παρέμβαση μιας δύναμης που μεταβάλλει συνεχώς την κατεύθυνση της κίνησης του αντικειμένου . Αν αυτή εκλείψει το αντικείμενο διαγραφει ευθύγραμμη πορεία. Σε αυτή την περίπτωση τα τοιχώματα του ποτηριού κατά την περιστροφή δημιουργούν μία δύναμη προς το κέντρο η οποία ονομάζεται κεντρομόλος που καθορίζει και ελέγχει την κίνηση της μπίλιας. Όταν αυτή βγαίνει από το ποτήρι η συσσωρευμένη ορμή της επιτρέπει να εξακολουθήσει να κινείται αλλά ευθύγραμμα.


Πείραμα 2 

Μάχη των δυνάμεων 
Θα χρειαστούμε: ένα πλαστικό ποτήρι λεπτό, σπάγκο, άδειο περίβλημα από ένα στυλό, ένα ψαλίδι, μπαλάκια, ένα ρολό κολλητική ταινία. 

Τι πρέπει να κάνεις;
 1 άνοιξε δύο τρύπες στο χείλος του ποτηριού, πέρασε από μέσα δύο κομμάτια σπάγκο και δεσε τα μεταξύ τους κόμπο - σε ένα άλλο κομμάτι σπάγκο μήκους 40 εκατοστών 
2 πέρασε το σκοινί μέσα από το στυλό και με το άκρο του το ρόλο της κολλητικής ταινίας 
3 βάλε τα μπαλάκια μέσα στο ποτήρι και ακούμπησε το σε ένα επίπεδο 
4 Πιάσε το περίβλημα του στυλό και περιστρεψε γρήγορα το ρολο που είναι δεμένο με το σκοινί 

τι συμβαίνει 
ύστερα από λίγο το ποτήρι με τα μπαλάκια σηκώνονται από το επίπεδο γιατί η περιστροφική κίνηση του ρολου της κολλητικής ταινίας δημιουργεί μία ώθηση προς τα έξω, δηλαδή φυγόκεντρο δύναμη η οποία καθώς έλκει το σχοινί προς τα πάνω. 

Η περιστροφή των πλανητών 

Ποια είναι η δύναμη που κινεί το ηλιακό σύστημα; 
Κάθε ουράνιο σώμα ασκεί βαρυτική δύναμη που εξαρτάται από τις διαστάσεις του. Ο ήλιος με την τεράστια μάζα του συγκρατεί τους πλανήτες σε σταθερές τροχιές αντισταθμίζοντας την ώθηση τους προς τα έξω. Ασκεί δηλαδή κεντρομόλο δύναμη που διατηρεί τους πλανήτες σε ελλειπτική τροχιά γύρω από αυτόν . Μερικοί πλανήτες με τη σειρά τους συγκρατούν τους δορυφόρους φυσικούς -όπως η σελήνη-  ή τέχνητους δηλαδή κατασκευασμένος από τον άνθρωπο. Η ισορροπία του ηλιακού συστήματος οφείλεται στο νομο της παγκόσμιας έλξης σύμφωνα με τον οποίο δύο οποιαδήποτε σώματα έλκονται αμοιβαία με μία δύναμη που εξαρτάται από τη μάζα τους και από τη μεταξύ τους απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add