Συντηρώ και καθαρίζω τα χαλιά μου. Τα χαλιά απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2020

Συντηρώ και καθαρίζω τα χαλιά μου. Τα χαλιά απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.


Αρκετά συχνά ένα απλό πέρασμα ηλεκτρικής σκούπας αρκεί για να διατηρηθεί ένα χαλί σε πολύ καλή κατάσταση για αρκετά χρόνια.




Για τα μικρά χαλιά που καθαρίζονται πιο δύσκολα με σκούπα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κόπανο χαλιού.
Για προστασία από τη σκόνη και εύκολη αποθήκευση σε κάποιo ντουλάπι, η Leroy Merlin προτείνει πλαστικές τσάντες χαλιών.


Αν πέσει υγρό πάνω στο χαλί καλό είναι να χρησιμοποιήσεις απορροφητικό χαρτί για να μαζέψεις το περισσότερο υγρό.
Αν κάποιο ίχνος λεκέ επιμένει, μπορείς να πλύνεις απαλά το χαλί με σαπούνι και νερό χωρίς να χρειαστεί να τρίψεις πολύ.
Γενικά, είναι προτιμότερο να αποφεύγεις χαλιά με παχύ πέλος αν δεν σου είναι απολύτως απαραίτητα, γιατί οι ίνες δεν στεγνώνουν πολύ εύκολα.



• Πριν χρησιμοποιήσεις κάποιο προϊόν δοκίμασε το σε σημείο του χαλιού που δεν είναι ιδιαίτερα ορατό για να διαπιστώσεις αν προκαλεί αποχρωματισμό ή καταστροφή του χαλιού. •

Λεκέδες

Λίπη:
Χρησιμοποίησε σαπούνι Μασσαλίας ή μαύρο σαπούνι με νερό. Για δύσκολους λεκέδες υπάρχουν στο εμπόριο κατάλληλα καθαριστικά που θα προστατεύσουν το χαλί σου από τις καταστροφές.
Η χρήση αμμωνίας μπορεί να είναι αποτελεσματική για τις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά προτείνεται κυρίως για χαλιά λευκά και ανθεκτικά.

Σάλτσα:
Αφαίρεσε με κουτάλι όση περισσότερη σάλτσα μπορείς πριν πλύνεις το λεκέ με σαπούνι Μασσαλίας, ή κάνε στεγνό καθάρισμα με σόδα.

Καφές:
Ρίξε νερό πάνω στο λεκέ για να διαλύσεις το λεκέ και χρησιμοποίησε απορροφητικό χαρτί ή πανί για να τον απορροφήσεις.
Πίεσε με το χέρι σου απαλά ώστε να απορροφηθεί η περισσότερη ποσότητα και επανέλαβε ξανά και ξανά μέχρι να μην βγαίνει άλλο υγρό πάνω στο απορροφητικό χαρτί ή πανί σου.

Κρασί:
Νερό με λίγο σαπούνι είναι αρκετό. Στέγνωσε το χαλί με απορροφητικό χαρτί ταμποναριστά. Η διαλυμένη σόδα σε νερό μπορεί να βοηθήσει για τους πιο δύσκολους λεκέδες. 

Αίμα:
Πλύνε με κρύο νερό. Το αλατόνερο μπορεί να δράσει αποτελεσματικά. 

Είδος χαλιού

Συνθετικό:
Συνήθως τα συνθετικά χαλιά χρειάζονται επαγγελματικό καθάρισμα παρόλα αυτά μπορείς και μόνος σου να προσπαθήσεις να το καθαρίσεις.
Το συνθετικό είναι ανθεκτικό στο νερό, στο σαπούνι, στα περισσότερα καθαριστικά καθώς και στο πλύσιμο στο πλυντήριο.
Ξεκίνησε σκουπίζοντας καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια σκούπα καθαρισμού με ατμό αφού με την δύναμη του ατμού και την βοήθεια του ζεστού νερού που χρησιμοποιεί καθαρίζει σε βάθος το χαλί σου.

Εύθραυστα υφάσματα (μετάξι, κλπ):
Τα ευαίσθητα υφάσματα δεν αντέχουν στα καθαριστικά και το τρίψιμο πρέπει να γίνεται πολύ απαλά ώστε να μην καταστραφούν οι ίνες. 
Για τον καθαρισμό των ινών πολλές φορές ενδείκνυται μια οικολογική λύση, κυρίως η χρήση αμύλου (φυτικής προέλευσης), ξυδιού ή σαπούνι Μασσαλίας.

Φυτικές ίνες (βαμβάκι, μαλλί, κλπ):
Οι φυσικές ίνες μπορούν να πλυθούν με νερό αλλά το στεγνό καθάρισμα ενδείκνυται καλύτερα.
Για το στεγνό καθάρισμα, χρησιμοποίησε σόδα σε σκόνη για να απορροφήσει τους λεκέδες και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add