Για τον Ηφαιστίωνα – με εντολή και χρηματοδότηση του Μ. Αλεξάνδρου – το μνημείο της Αμφίπολης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2015

Για τον Ηφαιστίωνα – με εντολή και χρηματοδότηση του Μ. Αλεξάνδρου – το μνημείο της Αμφίπολης


Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο από τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αγαπημένου φίλου του Ηφαιστίωνα, είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ από τον Αντίγονο το μονόφθαλμο.

Τις νέες υποθέσεις – με βάση και πρόσφατα ευρήματα – ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς και μελετητές του μνημείου “αποκωδικοποιώντας” τρεις οικοδομικές επιγραφές που εντοπίστηκαν πρόσφατα όπως είπαν, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων – λίγα χιλιόμετρα νότια της περιοχής της Αμφίπολης.

Οι ευμεγέθεις επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την “υπογραφή” ΑΝΤ (“υπογραφή” που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη “ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ” και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει το όνομα “Ηφαιστίωνος” (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος).
Τα νέα στοιχεία και τα νέα ευρήματα παρουσίασαν απόψε σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην πρώτη δημόσια εκδήλωση του πανεπιστημίου στην οποία παραβρίσκεται και μιλά η ανασκαφέας της Αμφίπολης με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014».

Την παρουσίαση των νέων ευρημάτων ανέλαβε ο υπεύθυνος στην ανασκαφή Μιχάλης Λεφαντζής που παρουσίασε εκτός από τις επιγραφές και σχέδια από το σύνολο της κατασκευής (του ταφικού μνημείου) . “Το μυστικό της κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης βρίσκεται στην κορυφή του μνημείου .Εκεί τοποθετήθηκε ο ξύλινος στύλος ώστε να χαραχθεί ο κύκλος του κτίσματος αλλά και να “στηριχθεί” σ αυτόν ο περίφημος μαρμάρινος Λέοντας.

Νωρίτερα η κ. Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα μέχρι σήμερα ευρήματα, επέμεινε κατηγορηματικά στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add