Εξέγερση διαρκείας κατά του Γκρουέφσκι στα Σκόπια - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2015

Εξέγερση διαρκείας κατά του Γκρουέφσκι στα Σκόπια


Εκατοντάδες πολίτες των Σκοπίων -κυρίως υποστηρικτές της αντιπολίτευσης- πέρασαν τη νύχτα μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Οι συγκεντρωμένοι ανέφεραν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Γκρουέφσκι που κυβερνά εδώ και εννέα χρόνια, ο οποίος εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που αφορούν την αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων, τη συγκάλυψη δολοφονιών και τον έλεγχο των δημοσιογράφων, αρνείται να παραιτηθεί.
Με τους διαδηλωτές και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Μεταξύ αυτών που διανυκτέρευσαν στο σημείο ήταν και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ και ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού.

Ο Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν "μέχρι την πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι".

Δεν φαίνεται όμως να είναι μεγάλο το ποσοστό των διαδηλωτών που υποστηρίζει σθεναρά τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ο οποίος κατηγορείται επίσης για υποθέσεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών, στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, το απόγευμα της Κυριακής, στα Σκόπια, παραβρέθηκαν περίπου 40.000 άτομα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για 100.000, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων κάνουν λόγο για "φιάσκο", καθώς, σύμφωνα με αυτά, οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση δεν ξεπέρασαν τους 20.000.

Συγκέντρωση και του κυβερνώντος κόμματος

Μεγάλη συγκέντρωση για την υποστήριξη της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει, απόψε, στα Σκόπια, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Οι συγκεντρώσεις αυτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης διεξάγονται την ώρα που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ βαθαίνει όλο και περισσότερο. ΄Ηδη το περασμένο Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε επιχείρηση της κυβέρνησης με στόχο συμμορία Αλβανών τρομοκρατών και η ένταση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην παραίτηση τριών συμμάχων του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαδηλώσεις λαμβάνουν και χαρακτήρα "επίδειξης" πολιτικής δύναμης και δημιουργίας "εντυπώσεων". Σε αυτές λαμβάνουν μέρος και χιλιάδες Αλβανοί οι οποίοι εκτός από τον Γκρουέφσκι ζητούν να παραιτηθεί και ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος Άλι Αχμέτ.


Στο μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν, σήμερα το μεσημέρι, στα Σκόπια, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση θα μετέχουν οι αρχηγοί του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA)Μέντουχ Θάτσι, ενώ παρόντες αναμένεται να είναι και οι πρέσβειςτων ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλικαι Άιβο Οράβ αντίστοιχα.
Συνάντηση στο Στρασβούργο για εξεύρεση λύσης

Εξάλλου, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ θα μεταβούν, αύριο, στο Στρασβούργο,όπου θα συναντηθούν με τους ευρωβουλευτές Ίβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Έντουαρντ Κούκαν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, καθώς και με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για να καταστεί δυνατή η μετάβαση του κ. Ζάεβ στο εξωτερικό, τού επεστράφη, πριν από μερικές ημέρες, το διαβατήριό του, το οποίο οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν παρακρατήσει, όταν κατηγορήθηκε, στα τέλη Ιανουαρίου, για "απόπειρα εκβιασμού κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι".

Πηγή: Reuters, AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add