Πώς χτίζεται μια υγιής σχέση; 8 βήματα που θα σε βοηθήσουν - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023

Πώς χτίζεται μια υγιής σχέση; 8 βήματα που θα σε βοηθήσουν

Να θυμάσαι ότι την τέλεια σχέση δεν τη βρίσκεις αλλά τη χτίζεις.

unsplash

Από την Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSC ψυχολόγο, MSc (alexandrapavletsi.com)

Κάθε σχέση έχει τις καλές και τις κακές της στιγμές και συχνά προκύπτουν προβλήματα όπου τα ζευγάρια είναι σημαντικό να έχουν μάθει να διαχειρίζονται κάθε κατάσταση. Σε αυτές τις στιγμές είναι σημαντικό να ακούς πραγματικά το σύντροφό σου για να μπορέσεις να κατανοήσεις την οπτική του. Οι σχέσεις στη ζωή μας εξαρτώνται άμεσα με το πόσο καλά "δουλεύουμε" τα πιο δύσκολα σημεία του εαυτού μας και πώς τα χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας βελτίωση αλλά και της επαφής με το σύντροφό μας. Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν.

▶ Μίλα για οτιδήποτε σε απασχολεί. Η επικοινωνία είναι το "κλειδί" για να λειτουργήσει κάθε σχέση. Μην περιμένεις από το σύντροφό σου να καταλάβει και να υποθέσει τι αισθάνεσαι. Η θέληση και η επιθυμία για επικοινωνία είναι το μυστικό για πετυχημένες σχέσεις. Ο τόνος της φωνής σου επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, το 10% των συγκρούσεων ανάμεσα στα ζευγάρια συμβαίνει εξαιτίας της διαφορετικής άποψης που έχουν και το 90% λόγω της λάθους έντασης της φωνής. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι στο σύντροφό σου είναι πιο σημαντικός από αυτό που προσπαθείς να πεις.

▶ Να είσαι ειλικρινής. Η ειλικρίνεια μέσα στη σχέση αποτελεί βασικό παράγοντα για την εμπιστοσύνη. Μπορεί στην αρχή να δυσκολεύεσαι να εκφραστείς ειλικρινά, αλλά στη συνέχεια θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να επιλυθούν τα προβλήματα μέσα στη σχέση. Όταν μπορείς να μιλάς για τα συναισθήματά σου ανοιχτά, είσαι λιγότερο φοβισμένη, ενισχύεται η κατανόηση και μειώνεται το αίσθημα μοναξιάς, νιώθοντας ότι μπορείς να στηριχτείς σε κάποιον.

▶ Εκτίμησε και θαύμασε τα χαρακτηριστικά του συντρόφου σου. Σταμάτα να συγκρίνεις τη σχέση σου και θυμήσου τι αγαπάς και εκτιμάς στο σύντροφό σου. Και μην το κρατάς για τον εαυτό σου. Όταν μοιραστείς τα θετικά στοιχεία, η σχέση ενισχύεται και ενδυναμώνεται. Μη θεωρείς τίποτα δεδομένο: Προσπάθησε να είσαι ευγνώμων για τα θετικά στοιχεία του συντρόφου και να του το λες.

▶ Να σέβεσαι το χώρο του συντρόφου σου. Φυσικά και αγαπάς το σύντροφό σου και θέλεις να είστε μαζί,αλλά είναι σημαντικό ο καθένας να έχει τα δικά του υποστηρικτικά δίκτυα και συνήθειες, όπως φίλους ή μια αγαπημένη δραστηριότητα. Αυτό είναι ένα συχνό λάθος που φθείρει τη σχέση γρήγορα, όταν ο ένας προσκολλάται στον άλλο. Μπορείς έτσι να απολαμβάνεις περισσότερο τις στιγμές μαζί του.

▶ Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Δείξε στο σύντροφό σου ότι ενδιαφέρεσαι με απλά πράγματα, όπως να του ετοιμάσεις ένα γεύμα ή να πάτε μια βόλτα για περπάτημα. Μπορεί να είστε ώρες μαζί, αλλά ο ποιοτικός χρόνος περιλαμβάνει την επικοινωνία και το να μοιράζεσαι, συναισθηματικά ή πρακτικά. Δημιούργησε συνήθειες μαζί του που θα κάνουν τη σχέση σας πιο δυνατή.

▶ Δείξε εμπιστοσύνη. Είναι από τα βασικότερα σημεία για μια υγιή σχέση σε συνδυασμό με την επικοινωνία. Θέλει συνεχή προσπάθεια και απαιτεί χρόνο, αλλά δείχνεις το σεβασμό σου προς το σύντροφό σου.

▶ Μοιράσου τους φόβους και τα όνειρά σου. Υπάρχει πιο βαθιά σύνδεση και οικειότητα όταν μοιράζεσαι τους φόβους σου, αλλά και τις επιθυμίες σου για το μέλλον. Το να δείξεις και την ευάλωτη πλευρά σου είναι το "κλειδί" για την εδραίωση ενός ισχυρού δεσμού και δεν υπάρχει καμία υγιής σχέση χωρίς αυτήν.

▶ Η ικανότητά σου να συμβιβάζεσαι είναι βασική για τη διάρκεια της σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κατανοήσεις το σύντροφό σου, ακόμα και όταν δεν είσαι σε θέση να το κάνεις πραγματικά. Υπάρχουν όμως μερικές απόψεις και αποφάσεις που δε χρειάζονται συμβιβασμό, αν σχετίζονται με την υποτίμηση του εαυτού σου και της αυτοεκτίμησής σου. Ο τρόπος που αγαπάς τον εαυτό σου είναι ο τρόπος που μαθαίνεις στους άλλους να σε αγαπούν. Εάν θέλεις μια σωστή συμπεριφορά από τους άλλους και μια υγιή σχέση, είναι σημαντικό πρώτα να δώσεις στον εαυτό σου την προσοχή που χρειάζεται και την αγάπη που του αξίζει.

Το διαβάσαμε εδώ:https://www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: