Η οικογένεια στη ρωμαϊκή εποχή - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2022

Η οικογένεια στη ρωμαϊκή εποχή

Η ζωή στη Βίλα ξεκινούσε με το χάραμα για τους Ρωμαίους . Η ημέρα διαρκούσε όσο υπήρχε φως. Δεν έβρισκαν κανένα λόγο να κάνουν δουλειές όταν έπεφτε η νύχτα, άλλωστε είχαν στη διάθεσή τους λάμπες λαδιού που έβγαζαν λιγοστό φως. Οι άνθρωποι ξυπνούσαν με την ανατολή του ήλιου και έπεφταν για ύπνο με τη δύση του. Η ημέρα είχε 12 ώρες πράγμα που σημαίνει ότι το καλοκαίρι -που η μέρα διαρκούσε περισσότερο- οι ώρες ήταν πιο μεγάλες από ότι το χειμώνα. Αυτό ήταν δεδομένο για την εποχή και κανείς δεν το αμφισβητεί  μολονότι δεν υπήρχαν τα σημερινά ρολόγια και καταλάβαιναν από τη θέση του ήλιου σε ποια ακριβώς στιγμή της ημέρας βρίσκονταν.

Πρωί-πρωί ο ιδιοκτήτης της βίλας καθόταν και διάβαζε στο υπνοδωμάτιο του φορώντας το χιτώνα και τα σανδάλια του . Μετά το πρωινό που του σέρβιραν οι υπηρέτες στο δωμάτιο -του ψωμί με μέλι και ελιές- ξυρίζοταν.
  • Τα μαθήματα, οι ασκήσεις γινονταν με γραφίδα επάνω σε πινάκια καλυμμένα με κερί.
  • Η Καθημερινή τελετή στο ιερό φυλάκιο που ήταν το προσκυνητάρι όπου τιμούσαν τους προγόνους της οικογένειας θυμιάτιζαν καθημερινά με λιβάνι και έκαναν προσφορές στα πνεύματα του σπιτιού.
  • Ο ιδιοκτήτης έλεγχε τις δουλειές στο αγρόκτημα από την 3η έως την 5η ώρα της ημέρας μαζί με τον επιστάτη. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη αφιερώνει πολύ χρόνο στην εμφάνισή της.
  • Aπογευματινή άσκηση: ο ιδιοκτήτης για να διατηρήσει τη φόρμα του έπαιζε μπάλα με τον γιο του 
  • Μεσημεριανό γεύμα στην 6η ώρα, ο ιδιοκτήτης έτρωγε ένα ελαφρύ γεύμα που του σέρβιραν στη βιβλιοθήκη 
  • Η έβδομη ώρα ήταν η ώρα της σιέστας, τα καλοκαίρια οι άνθρωποι κοιμούνταν τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας 
  • Μετά την άσκηση το μπάνιο ήταν μία καθημερινή συνήθεια 
  • Το κύριο γεύμα το έπαιρναν μετά την 9η ώρα, οι Ρωμαίοι ξάπλωναν σε κεκλιμένους καναπέδες για να φάνε, ο ιδιοκτήτης υπαγορεύει μία επιστολή στο γραμματέα του την ώρα του φαγητού 
  • Ο ιδιοκτήτης αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού στις υποθέσεις του αγροκτήματος, η γυναίκα του δεν ασχολιόταν με αυτά, τα μικρότερα παιδιά περνούσαν το πρωινό με τον εκπαιδευτή ο οποίος εκτελούσε ταυτόχρονα χρέη εκπαιδευτή, παιδοκομου και υπηρέτη. Στο τέλος της ημέρας η οικογένεια μαζεύονταν για το δείπνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add