Η Πρώτη προβολή - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Μαρτίου 06, 2021

Η Πρώτη προβολή

Η Πρώτη προβολή
Μετά την αποτύπωση στο χαρτί με σταθερες εικόνες, ήρθε η σειρά των κινουμένων εικόνων και η δημιουργία της κινηματογραφικής τεχνολογίας. Μία ταινία φτιάχνεται από χιλιάδες εικόνες που διαδέχονται γρήγορα η μία την άλλη.
Προτού δημιουργηθεί ο κινηματογράφος αρκετοί ήταν εκείνοι που αναζητούσαν τρόπους, ώστε να δοθεί κίνηση στις εικόνες. Το παιχνίδι αυτό -του 1879 - δείχνει ανθρώπινες φιγούρες που κινούνται όση ώρα περιστρέφεται ο δίσκο πάνω, στον οποίο βρίσκεται μια φιγουρα. Ετσι μπορεί να δει τις κινούμενες φιγούρες από το ειδικό παραθυράκι.


Πριν από την ανακάλυψη του κινηματογράφου οι προβολές γίνονταν με έναν προβολέα διαφανειών. Το φως περνούσε μέσα από γυάλινες πλάκες πάνω στις οποίες εμφανίζονταν οι εικόνες. Τότε οι εικόνες παρουσιάζονταν στην οθόνη σε μεγάλο μέγεθος- δεν κινούνταν ακόμη- αλλά το θέαμα ήταν εντυπωσιακό.

Δύο αδέλφια ο Louis και Auguste Lumière παρουσίασαν την πρώτη μηχανή προβολής κινούμενων εικόνων, όπου μία μανιβέλα τραβούσε το φιλμ στην οθόνη, οι εικόνες διαδέχονταν γρήγορα η μία την άλλη. Η πρώτη προβολή των αδελφών Lumiere σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η ταινία  δείχνει ένα τρένο που έμπαινε σε ένα σταθμό. Οι θεατές ήταν μαζεμένοι και είχαν την εντύπωση ότι το τρένο θα έβγαινε από την οθόνη και θα ερχόταν κατά πάνω τους.



Αρχικά οι ταινίες ήταν ασπρόμαυρες και χωρίς ήχο, ένας μουσικός έπαιζε πιάνο συνοδεύοντας την προβολή. Λίγα χρόνια αργότερα οι ταινίες απέκτησαν ήχο με λόγια και μουσική, ενώ οι σύγχρονες είναι έγχρωμες.

Η πρώτη κάμερα έμοιαζε με ένα ξύλινο κουτί με μανιβέλα, ο εικονολήπτης γύριζε τη μανιβέλα, το φιλμ προχωρούσε,  ο φακός άνοιγε και τραβιόταν η εικόνα.

Το 1888 ο Ετιέν Μαρέ κατασκεύασε το φωτογραφικό τουφέκι με το οποίο φωτογράφιζε έναν άνθρωπο σε κίνηση πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο . Προβάλλοντας τις εικόνες ταχύτατα, η μία μετά την άλλη, ο άνθρωπος έμοιαζε να κινείται.
Τα αδέλφια  Louis και Auguste Lumière

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add