Αθήνα 2004 Olympic games: Η τελετή έναρξης σε 15 photos - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Αυγούστου 13, 2019

Αθήνα 2004 Olympic games: Η τελετή έναρξης σε 15 photos


Επιμέλεια: Κώστας Χολίδης

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου 2004, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και το Sport24 κάνει αναδρομή σε εκείνη τη μοναδική βραδιά.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ήταν 13 Αυγούστου του 2004 όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου, αφού για τις επόμενες δώδεκα ημέρες φιλοξένησε την γιορτή του αθλητισμού. Η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων ξεπερνάει πάντοτε τον εαυτό της, αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. 16 μετάλλια, 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Η γιορτή ξεκίνησε από το καταδυτήριο του ΟΑΚΑ το βράδυ της 16ης Αυγούστου και το απρόσμενο χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από τα 3μ. από τους Θωμά Μπίμη και Νίκο Συρανίδη.

[...]
Όλα όμως ξεκίνησαν στις 20.45 της 13ης Αυγούστου. Οι γιγαντοοθόνες στο ΟΑΚΑ άρχισαν να μετρούν αντίστροφα από το 28 (λόγω της 28ης Ολυμπιάδας) με τον ήχο από τους χτύπους της καρδιάς να συνοδεύει την αντίστροφη μέτρηση. Όταν ο χρόνος έφτασε στο μηδέν, το πάρτι ξεκίνησε. 400 τυμπανιστές και μπουζούκια έκαναν την εμφάνισή τους παίζοντας το επιβλητικό «Ζεϊμπέκικο του 2004», μια σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου, μουσική που έμεινε από τότε χαραγμένη στη μνήμη κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.

Για τις επόμενες 3,5 ώρες οι θεατές απ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα, αλλά και ένα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία και ιστορία. Με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου οι χιλιάδες συντελεστές της παράστασης προσέφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που μέχρι και σήμερα αποθεώνεται. Σημειώνεται δε, ότι έχει ανακηρυχθεί κι ως η καλύτερη Τελετή Έναρξης όλων των εποχών μέχρι σήμερα.

Με τη βοήθεια του φωτογραφικού αρχείου της Eurokinissi θα θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της τελετής έναρξης.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ


Ο Μιχάλης Πατσατζής ήταν το μικρό αγόρι που έμεινε χαραγμένο στο μυαλό των περισσοτέρων από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αφού διέσχισε το στάδιο πάνω σε ένα χάρτινο καράβι, κρατώντας την ελληνική σημαία.





Αρχαία Ολυμπία – Ολυμπιακό Στάδιο. Ένα τουμπί και ένας διάλογος του χθες με το σήμερα με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Κούρτη.





Ένας κομήτης-φλόγα… εκτοξεύθηκε από τη γιγαντοοθόνη του ΟΑΚΑ και άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους που ήταν σχηματισμένοι στο κέντρο του γηπέδου μέσα σε νερό.










Δισεκατομμύρια μάτια σε όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία και ιστορία.





Στη συνέχεια ήρθε η ώρα για την είσοδο των αθλητών με την ελληνική αποστολή να κερδίζει το χειροκρότημα όλων στο ΟΑΚΑ.






Η επόμενη μεγάλη έκπληξη αφορούσε τον άνθρωπο που θα άναβε το βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα στην Αθήνα. Ο Νίκος Γκάλης πέρασε τη δάδα στο Μίμη Δομάζο και αυτός με τη σειρά του στη Βούλα Πατουλίδου. Η χρυσή ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης έδωσε τη σειρά της στον Κάχι Καχιασβίλι και εκείνος στον Ιωάννη Μελισσανίδη, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση. Είχε έρθει η ώρα της αποκάλυψης. Ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο άνθρωπος που δάμαζε με το μιστράλ του τα κύματα στην Ατλάντα όταν κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο το 1996, έγινε στα 35 του ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος της Αθήνας.









Η φλόγα άναψε, με τον ειδικό μηχανισμό πήρε την θέση της μπροστά από το μάτριξ του ΟΑΚΑ και το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας έλαμψε.






Την ίδια ώρα ο ουρανός πάνω από το ΟΑΚΑ απέκτησε χρώμα με χιλιάδες πυροτεχνήματα να διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Photo credits: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add