Μαθαίνω τους Θαλάσσιους κινδύνους: Παλιρροικά κύματα, Τσουνάμι, Κρατήρας της μάγισσας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2020

Μαθαίνω τους Θαλάσσιους κινδύνους: Παλιρροικά κύματα, Τσουνάμι, Κρατήρας της μάγισσας


Θαλάσσιοι κίνδυνοι

  • Πώς προκαλούνται τα παλιρροϊκά κύματα;
Πώς προκαλούνται τα παλιρροϊκά κύματα;Τα παλιρροϊκά κύματα που λέγονται και τσουνάμι στα ιαπωνικά, προκαλούνται από τις δονήσεις του βυθού ύστερα από μία ηφαιστειακή έκρηξη, ένα σεισμό ή μία μετακίνηση του φλοιού της γης. Για την ανατάραξη του νερού δημιουργούνται κύματα που ταξιδεύουν στον ωκεανό και φτάνουν μέχρι τις ακτές με τη μορφή ενός γιγάντιου υδάτινου τείχους.
  • Γιατί πρέπει να το βάζουμε στα πόδια όταν η θάλασσα υποχωρεί ξαφνικά;
Γιατί συχνά αυτή υποχώρηση της θάλασσας μας προειδοποιεί για την άφιξη ενός τσουνάμι. Το νερό υποχωρεί ξαφνικά και επιστρέφει μερικά λεπτά αργότερα με τη μορφή ενός υδάτινου βουνού.
  • Πώς αποφεύγουν οι ναυτικοί το τσουνάμι;
Στη θάλασσα το τσουνάμι εκδηλώνεται με μία άνοδο της στάθμης του νερού, αλλά τα κύματα αποκτούν τεράστιες διαστάσεις. Μόνο όταν πλησιάζουν στην ακτή ανακαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής μόνο όταν φτάσουν στο λιμάνι.
  • Γιατί ορισμένες φορές σε μία ήρεμη θάλασσα εμφανίζονται ξαφνικά γιγάντια κύματα;
Αυτά τα κύματα είναι τόσο μεγάλα, που κρύβουν το φεγγάρι ,περιγράφουν οι ναυτικοί που γλίτωσαν από θαύμα. Οταν ένα ισχυρό ρεύμα κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή των κυματισμών της θάλασσας, δημιουργείται συχνά ένα τείχος. Καθώς το νερό χτυπάει με δύναμη στο τείχος δημιουργούνται αυτά τα γιγάντια κύματα.
  • Γιατί πρέπει να προσέχουμε την τρύπα της μάγισσας;
Δεν πρόκειται για το σπίτι κάποιας φοβερής μάγισσας, όπως πίστευαν παλαιότερα, αλλά για έναν τεράστιο κρατήρα που βρίσκεται στη βόρεια θάλασσα. Μέσα στον κρατήρα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αερίων που συγκεντρώθηκαν εκεί με το πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Οταν αυξάνεται η πίεση, τα αέρια ανεβαίνουν προς την επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων και οι φυσαλίδες δεν μπορούν να κρατήσουν ένα καράβι στην επιφάνεια της θάλασσας, αντίθετα το τραβούν προς το βυθό με αποτέλεσμα να βουλιάζει το καράβι όπως έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Παλιρροϊκό κύμα
Φανταστείτε πόσο ταιριάζετε τη θάλασσα από μία ηλιόλουστη παραλία κάτι όμως δεν πάει καλά το νερό αποτραβιέται και δεν επιστρέφει μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι φαίνεται ο πυθμένας της θάλασσας και ξαφνικά έρχεται ένα τεράστιο κύμα με έναν εκκωφαντικό ήχο ανασηκώνεται σαν ένα κινούμενο βουνό και σκάει στην ακτή με αφάνταστη δύναμη.
  • Επιπλέον πληροφορίες:
-ένα τσουνάμι μπορεί να φτάσει σε ύψος μία 15οροφης πολυκατοικία και να αναπτύξει ταχύτητα 800 χιλιόμετρα την ώρα
-η κακοκαιρία είναι ο Εφιάλτης των ναυτικών γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τους δυνατούς ανέμους, τα πανύψηλα κύματα και τις καταρρακτώδεις βροχές που χτυπούν το πλοίο τους. Στις τρ
οπικές περιοχές ξεσπούν συχνά ισχυροί κυκλώνες που μπορεί να κινούνται με ταχύτητα 350 χιλιόμετρα την ώρα
-σήμερα οι δορυφόροι μας βοηθούν να εντοπίσουμε εγκαίρως τις καταιγίδες και τους κυκλώνες. Ετσι είναι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στις ακτές, δεν κινδυνεύουν πια από τις καταιγίδες και την αγριεμένη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add