Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης ασημένιων αντικειμένων - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2018

Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης ασημένιων αντικειμένων

Σχετική εικόνα

ΣΤ58. Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης ασημένιων αντικειμένων; 
Μερικές φορές σε αρχαιολογικά αντικείμενα η ποσότητα του μετάλλου έχει διαβρωθεί και δεν απομένει πυρήνας, αλλά το σχήμα διατηρείται. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφεύγουμε τελείως τον καθαρισμό.

  • Μηχανικός καθαρισμός: τον χρησιμοποιούμε μόνο όταν έχουμε κράμα αργύρου με άλλο μέταλλο και εμφάνιση προϊόντων διάβρωσης του άλλου μέταλλου στην επιφάνεια του αντικειμένου. Επειδή ο καθαρός άργυρος είναι μαλακός χαράζεται εύκολα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ειδικά σε περιπτώσεις επαργύρωσης και σε περιπτώσεις που κάτω από την διάβρωση υπάρχει διακόσμηση.
  • Χημικός καθαρισμός: χρήση αντιδραστηρίων πάντοτε σε λεία επιφάνεια, όχι σε επιφάνεια που έχει ρηγματώσεις ή σχισμές γιατί μπορούν να εισχωρήσουν τα χημικά στο εσωτερικό και να έχουμε περεταίρω διάβρωση. Σαπούνια και καθαριστικά του εμπορίου είναι ακατάλληλα. 

Τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούμε είναι:
Μυρμηκικό οξύ σε απιονισμένο νερό, • Αμμωνία σε αραιή μορφή. •Θειοθειικό αμμώνιο
Ηλεκτρολυτικός καθαρισμός στον καθαρό άργυρο όταν τα στρώματα του χλωριούχου και του θειούχου αργύρου είναι παχιά. Τα προϊόντα διάβρωσης μετατρέπονται σε άργυρο και τα βουρτσίζουμε μετά με μαλακή βούρτσα για να φύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add