Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης αρχαίων σιδηρών αντικειμένων - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2018

Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης αρχαίων σιδηρών αντικειμένων

Αποτέλεσμα εικόνας για τρόποι συντήρησης αρχαίων σιδηρών αντικειμένων
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΣΤ57. Ποιοι είναι οι τρόποι συντήρησης αρχαίων σιδηρών αντικειμένων; 

  • Στο μηχανικό καθαρισμό επιτυγχάνεται η απομάκρυνση προϊόντων διάβρωσης με τη χρήση εργαλείων χειρός ή μηχανοκίνητα. Εργαλεία χειρός που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το νυστέρι με λεπίδες διάφορων μεγεθών, βελόνα προσαρμοσμένη σε μεταλλικό στέλεχος και διάφορα οδοντιατρικά εργαλεία. Ως μηχανοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο οδοντιατρικός τροχός με τη χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων για την απομάκρυνση επιφανειακών ανωμαλιών, η συσκευή αμμοβολής και η συσκευή υπερήχων. 
  • Στον ηλεκτρολυτικό καθαρισμό το αντικείμενο συνδέεται με την κάθοδο ηλεκτρικής πηγής συνεχούς ρεύματος. Στη συνέχεια τα δύο ηλεκτρόδια, κάθοδος και άνοδος, εμβαπτίζονται σε κάποιο λουτρό. 
  • Στο χημικό καθαρισμό έχουμε τη σταδιακή απομάκρυνση κάποιας ποσότητας των προϊόντων διάβρωσης ώστε να αποκαλυφτούν πληροφορίες που διασώζονται ανάμεσα σε αυτά. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συμπλοκές ενώσεις κα οξέα.

Αφού γίνει ο καθαρισμός & σταθεροποίηση των σιδερένιων αντικειμένων ακολουθεί η επιμελημένη πλύση με απιονισμένο νερό και η αφύγρανση του αντικειμένου.
Τελευταίο στάδιο συντήρησης είναι η επικάλυψη της επιφάνειας το μετάλλου με ένα προστατευτικό στρώμα, που σκοπό έχει την απομόνωση του αντικειμένου από τους περιβαλλοντολογικούς διαβρωτικούς παράγοντες και από τη δράση χημικών ουσιών, εμποδίζοντας την περαιτέρω διάβρωση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add