Ελληνικά αντί για Γερμανικά στο διαγωνισμό προσλήψεων - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2018

Ελληνικά αντί για Γερμανικά στο διαγωνισμό προσλήψεων

Η ανεργία και το χαμηλό επίπεδο αμοιβών στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο επηρεάζει και τις διαδικασίες της ΕΕ για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Έτσι, στον τελευταίο διαγωνισμό για Γραμματείς που διοργανώνει η EPSO, η αρμόδια υπηρεσία για τις προσλήψεις σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τα Ελληνικά για πρώτη φορά γίνονται μια από τις 5 γλώσσες που οι υποψήφιοι σε διαγωνισμό της ΕΕ δήλωσαν ότι γνωρίζουν περισσότερο σε επίπεδο Β2 και άνω.

Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνικά, μαζί με τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και τα Ισπανικά μπορούν να δηλωθούν ως Γλώσσα δύο -η γλώσσα δηλαδή που επιλέγουν να εξεταστούν οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.

Είναι η πρώτη φορά που τα Ελληνικά θα είναι μια από τις 5 γλώσσες των εξετάσεων και η πρώτη επίσης που τα Γερμανικά δεν είναι μία από αυτές.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών που διοργανώνει η EPSO «​Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον 2 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, τη μία τουλάχιστον σε επίπεδο C1 (άριστη γνώση) και την άλλη τουλάχιστον σε επίπεδο Β2 (ικανοποιητική γνώση)».

Για τους σκοπούς του διαγωνισμού, η EPSO επιλέγει ως γλώσσα 2 «τις 5 γλώσσες που δηλώνονται συχνότερα από τους υποψηφίους σε επίπεδο B2 ή ανώτερο, στο πρώτο τμήμα της αίτησης υποψηφιότητάς τους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες των υπηρεσιών».

Με βάση την ανακοίνωση της επεξεργασίας των δηλώσεων 5 οι γλώσσες που δηλώθηκαν περισσότερο με γνώση μεγαλύτερη από το επίπεδο Β2 είναι τα Αγγλικά (91,16%), τα Γαλλικά (56,82%), τα Ιταλικά (31,27%, τα Ισπανικά (26,22%) και τα Ελληνικά (με 13,58%) -αφήνοντας τρίτα τα Γερμανικά (με 9,99%).

Σίγουρα τα στοιχεία, δείχνουν την αυξανόμενη τάση αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό ιδιαίτερα των Ελλήνων αλλά και συνολικότερα των Ευρωπαίων του Νότου και αντίστοιχα την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των Βορείων. Χαρακτηριστικά τα Σουηδικά δηλώθηκαν από μόλις το 0,65% των συμμετεχόντων, ενώ τα Δανικά από το 0,25%.

Δείτε στη σελίδα της EPSO τα ποσοστά που έλαβε κάθε γλώσσα εδω

Πηγή: euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add