Τα οφέλη του να μιλάει κανείς…στον εαυτό του - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Απριλίου 30, 2017

Τα οφέλη του να μιλάει κανείς…στον εαυτό του


Ο Eugene Gamble πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως οδοντίατρος στο Λονδίνο. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να αφήσει αυτή τη ζωή και να γίνει επιχειρηματίας. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: ήταν πολύ κακός σε αυτό.

Ήταν όμως αποφασισμένος να πετύχει και προσέλαβε έναν σύμβουλο για να τον καθοδηγήσει. Εκείνος λοιπόν του έδωσε μια περίεργη συμβουλή… «Μου είπε να μιλάω δυνατά στον εαυτό μου», λέει στο BBC.

«Ήταν περίεργο γιατί ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Δεν πίστευα ότι θα λειτουργούσε, αλλά μόλις το δοκίμασα, απέκτησε νόημα».

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, το να μιλάς στον εαυτό σου είναι περίεργο γιατί είναι κάτι που το έχουμε συνδυάσει με ψυχικές ασθένειες. Ωστόσο, είναι αρκετοί οι ερευνητές εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το να μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη μνήμη, την αυτοπεποίθηση, τη συγκέντρωση και άλλα πράγματα.

«Δεν είναι κάτι το παράλογο», λέει ο Gary Lupyan, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν, ο οποίος έχει μελετήσει τον τρόπο που η ακοή μπορεί να επηρεάσει τις αναμνήσεις μας. «Δεν ξέρεις όλα όσα πρόκειται να πεις. Μπορεί και να εκπλήξεις τον εαυτό σου», σημειώνει.

Η Anne Wilson Schaef, πρώην ψυχολόγος και σήμερα συγγραφέας, συχνά ενθάρρυνε τους πελάτες της να μιλούν στον εαυτό τους. Όχι μόνο βελτίωνε τη μνήμη τους, αλλά άλλαζε και τον τρόπο που αρκετοί αισθάνονταν. Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης ήταν θυμωμένος, του έλεγε να πει δυνατά τον λόγο που έχει εκνευριστεί. Τότε ο θυμός εξαφανιζόταν, υποστηρίζει.

Η ίδια πιστεύει ότι έχει να κάνει με το ποιος ακούει τις λέξεις. «Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον που έχει ενδιαφέρον, είναι έξυπνος, μας ξέρει καλά και είναι με το μέρος μας. Είμαστε πιθανότατα το πιο ενδιαφέρον άτομο που γνωρίζουμε. Το να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και το πώς αισθανόμαστε μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε».

Το 2014, ο Ethan Kross του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέδωσε μια εργασία που έλεγε ότι το να μιλάς στον εαυτό σου σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου και ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που έχεις μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: