Στάσεις ύπνου: Τι δείχνουν για ασθένειες που ίσως έχουμε; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2015

Στάσεις ύπνου: Τι δείχνουν για ασθένειες που ίσως έχουμε;

Πηγή: iatronet.gr
Ο επαρκής ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αλλά γνωρίζατε ότι ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας; Ας δούμε 8 κοινές στάσεις ύπνου και τι κάνουν στο σώμα σας.
Ανάσκελα με τα χέρια στα πλάγιαΤο να κοιμάστε ανάσκελα με τα χέρια σας στα πλάγια, γενικά θεωρείται η καλύτερη στάση για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και είναι καλή και για το λαιμό σας, αρκεί να μη χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.‘Οσοι κοιμούνται ανάσκελα τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο σε σχέση με όσους κοιμούνται σε άλλες στάσεις και η άπνοια συνδέεται στενά με τον ύπνο ανάσκελα.

Ανάσκελα, με τα χέρια πάνω
Η συγκεκριμένη στάση είναι επίσης καλή για τη μέση. Είτε έχετε τα χέρια ψηλά γύρω από το μαξιλάρι είτε όχι, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να προληφθούν οι ρυτίδες στο πρόσωπο. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και προβλήματα με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον το να έχει κάποιος τα χέρια πάνω μπορεί να θέσει πίεση στα νεύρα των ώμων, οδηγώντας σε πόνο.

Μπρούμυτα
Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να βελτιωθεί η πέψη αλλά αν δεν έχετε τρόπο να αναπνεύσετε μέσω του μαξιλαριού πιθανόν θα οδηγηθείτε να στρίβετε το πρόσωπο στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να θέσει πίεση στο λαιμό. Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να εμφανίσετε πόνο στη μέση, καθώς δεν στηρίζεται η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Στάση εμβρύου
Αν κοιμάστε κουλουριασμένοι σαν μπάλα, με τα γόνατα μαζεμένα και το πηγούνι με κλίση προς τα κάτω, μπορεί να νιώθετε άνετα αλλά πιθανόν είναι μια από τις χειρότερες θέσεις ύπνου, καθώς επηρεάζει τη μέση και το λαιμό.
Η ακραία καμπύλη της στάσης του εμβρύου μπορεί επίσης να περιορίσει τη βαθιά αναπνοή. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μπορεί ενδεχομένως να επιλέγετε τη συγκεκριμένη στάση αν ροχαλίζετε ή αν είστε έγκυος.

Στο πλάι, με τα χέρια στα πλάγια
Όταν κοιμάστε στο πλάι με τα δυο χέρια κάτω η σπονδυλική στήλη συγκρατείται καλύτερα στη φυσική της καμπυλότητα.
Aυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στη μέση και το λαιμό, ενώ επίσης περιορίζει την άπνοια.
Το μειονέκτημα είναι ότι ο ύπνος στο πλάι μπορεί να συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος λόγω της βαρύτητας, που σημαίνει ρυτίδες στο πρόσωπο και κρεμασμένο στήθος.

Στο πλάι με τα χέρια έξω
Η στάση έχει πολλά από τα ίδια οφέλη του να κοιμάται κάποιος στο πλάι με τα χέρια ίσια κάτω.
Ωστόσο ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και το χέρι, λόγω της περιορισμένης ροής αίματος και της πίεσης στα νεύρα, που μπορεί να επιδεινωθεί αν έχετε τα χέρια έξω, μπροστά σας.

Στη δεξιά πλευρά
Αν κοιμάστε στο πλάι, η πλευρά στην οποία κοιμάστε, επίσης έχει διαφορά. Η συγκεκριμένη στάση μπορεί να επιδεινώσει τις καούρες, ενώ αν κοιμάστε στα αριστερά μπορεί να εξασκήσετε πίεση στα εσωτερικά όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και το στομάχι. Στις εγκύους, οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά, καθώς έτσι μπορεί να βελτιωθεί η κυκλοφορία στο έμβρυο.

Βοήθεια από το μαξιλάρι
Η επιλογή της σωστής στάσης είναι σημαντική αλλά άσχετα από τη στάση που προτιμάτε είναι πιθανό να ξεκουραστείτε και να έχετε λιγότερο πόνο το πρωί βοηθώντας το σώμα σας με ένα μαξιλάρι.
‘Οσοι κοιμούνται ανάσκελα μπορούν να βάλουν ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από την καμάρα της σπονδυλικής στήλης, όσοι κοιμούνται στο πλάι μπορούν να βάλουν μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα και όσοι κοιμούνται μπρούμυτα μπορούν να βάλουν ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς τους για να στηρίξουν τις αρθρώσεις τους και να επιτρέψουν πλήρη χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add