Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν μοναξιά, έχουν ανορεξία ή παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη έδειξε πως η ταχεία έκπτωση της σκέψης και της μνήμης που παρατηρείται όταν η ήπια νοητική διαταραχή εκπίπτει σε Αλτσχάιμερ, είναι πιο έντονη στους ηλικιωμένους με κατάθλιψη.
Η ήπια νοητική διαταραχή είναι η «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες και την άνοια. Οι πάσχοντες έχουν μεν κάποια προβλήματα μνήμης, αλλά αυτά δεν δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητά τους.
Σε μία στις δύο περιπτώσεις, όμως, η ήπια νοητική διαταραχή εξελίσσεται σε άνοια.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», συμμετείχαν 1.764 ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν έπασχαν από ήπια νοητική διαταραχή κατά την έναρξή της.
Οι ερευνητές επικοινωνούσαν μαζί τους μία φορά τον χρόνο, υποβάλλοντάς τους σε διάφορα τεστ νοητικών λειτουργιών και εξετάζοντας την ψυχική τους διάθεση.
Στη διάρκεια οκτώ ετών παρακολούθησης, 922 εθελοντές εκδήλωσαν ήπια νοητική διαταραχή, με τους 315 να παρουσιάζουν εξέλιξη σε άνοια. Συνολικώς 582 εθελοντές, εξάλλου, έχασαν τη ζωή τους.
Τόσο η ήπια νοητική διαταραχή όσο και η άνοια συσχετίσθηκαν με υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων τα χρόνια πριν από τη διάγνωση.
Ωστόσο, οι αυτοψίες εγκεφάλου που έγιναν σε όσους έχασαν τη ζωή τους έδειξαν πως δεν υπήρχε σχέση ανάμεσα στο επίπεδο των εγκεφαλικών βλαβών λόγω άνοιας και το επίπεδο της προθανάτιας κατάθλιψης.
Αυτό υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για άνοια, ανεξάρτητο από τις νευροπαθολογικές βλάβες που εκδηλώνονται στον εγκέφαλο, γράφουν ο νευροεπιστήμονας δρ Ρόμπερτ Γουϊλσον από το Πανεπιστήμιο Rush, στο Ιλινόι, και οι συνεργάτες του.
Και αυτό σημαίνει πως αν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, είναι πολύ πιθανό να μπορέσουν να διατηρήσουν υγιείς τις νοητικές λειτουργίες τους.
Πηγή : Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου