Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε πνευματικές εμπειρίες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Κυριακή, Ιουνίου 10, 2018

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε πνευματικές εμπειρίες

Είτε σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως θρησκευτικούς είτε όχι, πολλοί άνθρωποι βιώνουν στιγμές στη ζωή που μπορούν να θεωρηθούν πνευματικές - όπου αισθανόμαστε μια μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος, γαλήνης ή σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας . Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει που αυτές οι υπερβατικές στιγμές επεξεργάζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, εντοπίζοντας μια περιοχή στον βρεγματικό φλοιό που φαίνεται να εμπλέκεται σε εμπειρίες που ξεπερνούν τη συνηθισμένη κατάσταση ύπαρξής μας .

«Οι πνευματικές εμπειρίες είναι ισχυρές καταστάσεις που μπορεί να έχουν βαθιές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων», λέει ένας από τους ερευνητές, o νευροεπιστήμονας Marc Potenza από το Πανεπιστήμιο Yale.«Η κατανόηση των νευρωνικών βάσεων των πνευματικών εμπειριών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους ρόλους τους στην ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη από την ψυχική υγεία και τις εθιστικές διαταραχές».

Για να διαπιστώσει πού αυτές οι στιγμές πνευματικής διορατικότητας λαμβάνουν χώρα μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων, η ομάδα της Potenza πήρε συνέντευξη σε 27 υγιείς νέους ανθρώπους, προσκαλώντας τους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου «σεναριογραφικού σεναρίου» στο οποίο υπενθύμισαν ένα πνευματικό επεισόδιο από νωρίτερα στη ζωή τους. «Θα θέλαμε να περιγράψετε μια κατάσταση στην οποία αισθανθήκατε μια ισχυρή σχέση με μια ανώτερη δύναμη ή μια πνευματική παρουσία».

"Οι πνευματικές καταστάσεις είναι εκείνες που μέσω μιας αισθητικής λογικής μας συνδέουν με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας, μια ενότητα ή ισχυρή δύναμη που μπορεί να βιωθεί ως ενέργεια, δύναμη, ανώτερη δύναμη, Θεό, θεότητα ή υπερβατική φιγούρα ή συνείδηση".Σε μια ξεχωριστή σύνοδο μια εβδομάδα αργότερα, οι ίδιοι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου fMRI που καταγράφουν τη νευρική τους δραστηριότητα, καθώς άκουσαν μια ουδέτερη γυναικεία φωνή που διάβασε ένα σενάριο της πνευματικής εμπειρίας που είχαν αναφέρει.

Η ιδέα ήταν να τους κάνει να θυμηθούν τις προσωπικές στιγμές όπου αισθάνθηκαν μια υπερβατική εμπειρία κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους, ενώ απεικόνιζαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα για να δουν πού και πώς αυτή η πνευματικότητα καταχωρήθηκε γνωστικώς."Σε όλο τον πολιτισμό και σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι έχουν αναφέρει μια ποικιλία από πνευματικές εμπειρίες και την συνακόλουθη αντιληπτή αίσθηση της ένωσης που υπερβαίνει τη συνηθισμένη αίσθηση του εαυτού», εξηγεί η ομάδα στην εργασία της .

"Παρ 'όλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για τους υποκείμενους νευρικούς μηχανισμούς πνευματικών εμπειριών, ιδιαίτερα όταν εξετάζονται σε διαφορετικές παραδόσεις και πρακτικές".Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όταν αποσύρθηκαν οι πνευματικές εμπειρίες, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν παρόμοια μειωμένα πρότυπα δραστηριότητας στον αριστερό κατώτερο βρεγματικό λοβό (IPL), που συμμετέχει στην ευαισθητοποίηση του εαυτού και των άλλων, καθώς και μειωμένη δραστηριότητα στον έσω θάλαμο και στον κερκοφόρο, περιοχές που σχετίζονται με αισθητική και συναισθηματική επεξεργασία.
«Από κοινού, το παρόν εύρημα υποδηλώνει ότι οι πνευματικές εμπειρίες μπορεί να περιλαμβάνουν μια αντιληπτή συνάντηση με μια ευρύτατ«παρουσίαή μια οντότητα εξωτερική προς τον εαυτό της», γράφουν οι ερευνητές ."Αυτή η ερμηνεία είναι σύμφωνη με ένα ισχυρό συναίσθημα σύνδεσης ή παράδοσης σε μια θεότητα ή άλλη σεβαστή μορφή, όπως αναφέρεται συχνά στη θρησκευτική και πνευματική λογοτεχνία".

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ένας από τους κύριους περιορισμούς με αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα.
Συγκεκριμένα, η ομάδα βασίζει τα συμπεράσματά της σε μια μελέτη μόνο 27 συμμετεχόντων, όλοι οι οποίοι ήταν νέοι, αγγλόφωνοι άνθρωποι που προσλήφθηκαν από το New Haven, Connecticut.Φυσικά, οι εμπειρίες τους από την πνευματικότητα δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές όλων των άλλων - κάτι που η ομάδα αναγνωρίζει και λέει ότι θα πρέπει να επεκταθεί στις επόμενες σπουδές, ενσωματώνοντας ανθρώπους από ένα πιο ποικίλο υπόβαθρο.

Αλλά στο βαθμό που αυτή η μελέτη μας προσφέρει νέες ιδέες για το πώς συμβαίνουν τα πνευματικά συναισθήματα μέσα στον εγκέφαλο - και η συνακόλουθη ηρεμία και οι αισθήσεις της συνάφειας που συνδέονται με αυτό - θα μπορούσε να είναι ένα σπουδαίο σημείο εκκίνησης για μελλοντική έρευνα στους νευρολογικούς μηχανισμούς της ψυχικής υγείας.
Με τη βελτίωση της «εμπειρικής κατανόησης του πώς οι πνευματικές εμπειρίες διαμεσολαβούνται από τον εγκέφαλο», γράφουν οι ερευνητές, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε "να διευκολύνουμε τη συνετή ενσωμάτωση της πνευματικότητας στη θεραπεία και την πρόληψη σε τομείς ψυχικής υγείας".

Τα ευρήματα αναφέρονται στο Cerebral Cortex

Σχόλιο: Όπως αναφέρει το άρθρο, η μελέτη ήταν περιορισμένη. Οι συνέπειες στην παροχή βοήθειας σε όσους ασχολούνται με διαταραχές που σχετίζονται με τραύματα έχουν όμως δυνατότητες. Και αξίζει να θυμόμαστε ότι πρέπει πάντα να είμαστε κρίσιμοι όταν πρόκειται για την ιδέα μιας πνευματικής εμπειρίας, αφού ακόμη και μαζικοί δολοφόνοι ισχυρίζονται ότι είναι σε επικοινωνία με τον Θεό

Elena Papadaki

Δεν υπάρχουν σχόλια: