Πολλές φορές μπορεί να έχετε δει το 420 (ή 4/20) και να μην ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει. Ή μπορεί κάποιος (όχι εσείς, ένας ξάδερφος απ’ το χωριό) να πίνει χόρτο στις 4:20 το πρωί ή στις 4:20 το απόγευμα. Ή τέλος πάντων μπορεί να έχετε ακούσει ότι η 20η Απριλίου είναι η κατ’ εξοχήν ημέρα του χρόνου που γιορτάζεται η ύπαρξη και η χρήση του χόρτου.
Έχουν υπάρξει πολλές ερμηνείες για το 420, μεταξύ των οποίων:
Θεωρία #1: το 4/20 είναι κωδικός της αστυνομίας για υποθέσεις κατοχής και χρήσης κάνναβης
Πολλοί πίστευαν ότι το 420 είναι κωδικός της Αστυνομίας των ΗΠΑ ο οποίος αναφέρεται σε υποθέσεις κατοχής, εμπορίου και χρήσης ινδικής κάνναβης. Ωστόσο το 420 η αμερικάνικη αστυνομία το χρησιμοποιεί σε πιο ζοφερές περιπτώσεις: την αυτοκτονία.
Θεωρία #2: Το 420 προέρχεται από ένα τραγούδι του Bob Dylan
Κάποιοι λάτρεις της συνωμοσιολογίας, μάλλον επηρεασμένοι από τους εντατικούς αεροψεκασμούς παρατήρησαν ότι αν πολλαπλασιάσεις το 12 με το 35, βγάζει 420. Οπότε φόρτωσαν στο τραγούδι του Bob Dylan “Rainy Day Woman #12&35” την έμπνευση του 4/20.
Είναι βέβαια και αυτός ο στίχος του Dylan στο τραγούδι που λέει “everybody must get stoned!“, οπότε οι συνωμοσιολόγοι το είχαν για σιγουράκι.
Θεωρία #3: Η ινδική κάνναβη έχει 420 χημικές ενώσεις
Όχι, αγαπητοί φίλοι. Δεν ισχύει αυτό, πάμε παρακάτω.
Θεωρία #4 (και επικρατέστερη): Το 4/20 προήλθε από μια ομάδα μαθητών
Γύρω στο 1971, μια παρέα από μαθητές του Γυμνασίου San Rafael στην Καλιφόρνια συναντιόταν κάθε μέρα στις 16:20(4:20 δηλαδή) δίπλα στο άγαλμα του Louis Paster μετά το σχολείο για να πιούνε ένα τσιγαράκι. Το παρεάκι είχε το παρατσούκλι “Waldos” και χρησιμοποιούσε μετά από κάποια φάση το συνθηματικό 420 εννοώντας πλέον το προφανές. Η συνήθεια έγινε παράδοση λατρεία και κάπως έτσι άρχισε να εξαπλώνεται το 420 ως αναφορά στην κατανάλωση χασίς.
Πάμε να δούμε τι λένε οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης της κάνναβης:
Σύμφωνα με το cannabishellas.com, η νομιμοποίηση θα επιφέρει:
α. Την αποσυμφόρηση των φυλακών και του έργου της αστυνομίας.
β. Την ενίσχυση των ελέγχων στη χρήση ινδικής κάνναβης.
γ. Την αποσύνδεση της εμπορίας του χασίς από άλλα, πιο επικίνδυνα ναρκωτικά. Με τον τρόπο αυτό, περιστασιακοί χρήστες χασίς θα είναι πολύ πιο δύσκολο να “περάσουν” στη χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών.
δ. Την αξιολόγηση και τον έλεγχο της παραγωγής, η οποία, κακά τα ψέμματα, ανθεί στη χώρα μας.
ε. Την αποφυγή περιθωριοποίησης νέων οι οποίο κατά τα άλλα δεν χαρακτηρίζονται από παραβατική συμπεριφορά.
Μάλιστα αναφέρουν, πως στην υπάρχουσα κατάσταση παρατηρείται (και θα εξαλειφθεί με νομιμοποίηση):
α) Αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας μεταξύ των λαθρεμπόρων και των παραγωγών
β) Διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών
γ) Αμφίβολη ποιότητα των λαθραίων ουσιών (και εν προκειμένω της Ινδικής Κάνναβης) με μεγάλους κινδύνους για τους χρήστες (κάτι τέτοιο λ.χ. έχει αποδειχθεί ότι συνέβη με τα αλκοολούχα ποτά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ).
δ) Το εισόδημα που παράγεται δεν εντάσσεται στο οικονομικό σύστημα, αλλά παραμένει στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες ισχυροποιούνται.
ε) Δημιουργείται μια σημαντική τάση απείθιας και ανυπακοής στους νόμους του κράτους.
Ακόμα με επίσημα οικονομικά στοιχεία:
Οικονομική ανάπτυξη: Στο Κολοράντο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων, τον πρώτο χρόνο της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής και ιατρικής κάνναβης (2014): δημιουργήθηκαν 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά της κάνναβης, 76 εκατ. δολάρια αποδόθηκαν σε φόρους από τις νόμιμες εταιρίες κάνναβης, 12-40 εκατ. δολάρια εξοικονομήθηκαν από τις μειωμένες συλλήψεις, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 600 εκατ. δολάρια και τους 70 τόνους κάνναβης (ιατρική και ψυχαγωγική), το 2014 τα σχολεία έλαβαν από τον ειδικό φόρο κάνναβης περίπου 15 εκατ. δολάρια, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2015 ο ειδικός φόρος της κάνναβης χρηματοδότησε με 2,3 εκατ. δολάρια τα σχολεία της Πολιτείας, ποσό 10 φορές μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2014.
Πηγή: luben.tv & neolaia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου