Ticker

2/recent/ticker-posts

Τα μέσα ενημέρωσης


 Ο τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τώρα πια το ίντερνετ, είναι τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα μέσα περιγράφουν και εξηγούν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πόλη μας, στη χώρα μας ή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ενημέρωση είναι πολύ χρήσιμη και μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας. Οι ειδήσεις δεν είναι πάντα σοβαρές και δυσάρεστες ,μπορεί να είναι ευχάριστες, όπως η νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας.


 Ένα παγκόσμιο χωριό

 Στην εποχή μας μπορούμε να παρακολουθούμε ζωντανά τα γεγονότα που συμβαίνουν σε μία μακρινή χώρα, χάρη στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους ανταποκριτές στέλνονται επιτόπου και φτάνουν γρήγορα στα κέντρα σύνταξης. Τα κέντρα αυτά μεταδίδουν αμέσως τους ήχους, τα κείμενα και τις εικόνες αμέσως τους ήχους τα κείμενα και τις εικόνες.


 Στην τηλεόραση

Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ο εικονολήπτης καταγράφει τις εικόνες, μετακινείται με την κάμερα στον ώμο μαζί με ένα δημοσιογράφο και έναν ηχολήπτη. Ο σχολιαστής είναι δημοσιογράφος και μερικές φορές συνεργάζεται με έναν αθλητικογράφο οπου βρίσκεται στο επάνω μέρος των κερκίδων και περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο γήπεδο. Στην αίθουσα παραγωγής βρίσκονται τα μηχανήματα με τη βοήθεια των οποίων οι ήχοι και εικόνες μεταδίδονται μέσω δορυφόρου


 Στο ραδιοφωνικό σταθμό

 Στο στούντιο ένας δημοσιογράφος ο οποίος έχει συνεχώς επικοινωνία με την αίθουσα παραγωγής περιγράφει τον ποδοσφαιρικό αγώνα στους ακροατές του ραδιοφώνου. Ο δημοσιογράφος αυτός δίνει το λόγο στο σχολιαστή, το αποτέλεσμα του αγώνα επαναλαμβάνεται σε πολλά αθλητικά δελτία στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Οι εικόνες μπορεί να μεταδίδονται ζωντανά ή να παρουσιάζονται μετά τον αγώνα στην ανασκόπηση.


 Ο τύπος

 Ο φωτογράφος αποτυπώνει στο φιλμ του τα στιγμιότυπα του ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο φωτογράφος αυτός μπορεί να εργάζεται για κάποια εφημερίδα ή κάποιο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το πρακτορείο δημοσιεύει τις φωτογραφίες του στις εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, ο δημοσιογράφος γράφει το άρθρο του και το πηγαίνει ο ίδιος στο γραφείο σύνταξης ή του υπαγορεύει τηλεφωνικά -αν εργάζεται για κάποιο ειδησεογραφικό πρακτορείο- το άρθρο που στέλνετε σε όλα τα γραφεία σύνταξης τόσο των εφημερίδων όσο και των τηλεοπτικών σταθμών. Στη σύνταξη ετοιμάζεται το επόμενο φύλλο της εφημερίδας. Ο αρχισυντάκτης επιλέγει το άρθρο που θα δημοσιευτούν, επίσης αποφασίζει τη σειρά των ειδήσεων στη συνέχεια τα άρθρα διορθώνονται στο τμήμα διορθώσεις. Στο ατελιέ γίνεται η σελιδοποίηση και μπαίνουν οι φωτογραφίες, οι μονταρισμένες σελίδες δίνονται στο τυπογραφείο, τα πάντα περνούν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι δίνουν εντολές στα τυπογραφικά πιεστήρια που τυπώνουν τις εφημερίδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια