Το Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου. Η παράδοση σε Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2022

Το Ψυχοσάββατο του Αγίου Δημητρίου. Η παράδοση σε Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη    Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα, το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

    Βέβαια η αγάπη των ανθρώπων για τους δικούς τους, που δεν ζούν  πια μαζί τους, δημιούργησε την εκκλησιαστική παράδοση άλλων τεσσάρων ψυχοσάββατων, που δεν συμπεριλαμβάνονται όμως στο Τυπικό της Εκκλησίας μας. Αυτά είναι, το Ψυχοσάββατο της Τυρινής, το Σάββατο της α΄ εβδομάδος των νηστειών, όπου και εορτάζουμε το «δια κολλύβων» θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, το Σάββατο του Λαζάρου …και για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και στη Μακεδονία και στη Θράκη, υπάρχει κι ένα τρίτο καθιερωμένο ως Ψυχοσάββατο που σχετίζεται με τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλεως Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου. Αυτό είναι το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου,του πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης.

   Αξίζει να παραμείνουμε πιστοί σε αυτές τις ευσεβείς παραδόσεις και να τις κρατήσουμε ζωντανές. Οφείλουμε να τις διδάξουμε στα παιδιά μας. Η προσευχή μας για τους κεκοιμημένους είναι η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας για αυτούς.

Το διαβάσαμε εδώ: https://ecclesia-nigrita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add