Ανθοϊάματα Μπαχ: Τι είναι, ποιες είναι οι ιδιότητές τους και πως να τα φτιάξετε μόνοι σας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Αυγούστου 30, 2020

Ανθοϊάματα Μπαχ: Τι είναι, ποιες είναι οι ιδιότητές τους και πως να τα φτιάξετε μόνοι σας


Η Ανθοθεραπεία είναι μια ενεργειακή, εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τα ανθοϊάματα (flower essences), προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση και στη θεραπεία ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Στη δεκαετία του 1930, ο Άγγλος γιατρός, Έντουαρντ Μπαχ, παθολόγος και βακτηριολόγος, γνωστός για τις ανακαλύψεις του, εμβολίων, για χρόνιες εντερικές παθήσεις, αναζητώντας φυσικές μεθόδους θεραπείας, παρασκεύασε τα ανθοϊάματα, λίγο πριν το τέλος της ζωής του, που πήραν, μάλιστα, και το όνομά του. Το πώς οδηγήθηκε ο Μπαχ στο να παρασκευάσει τα ανθοϊάματα, δεν είναι γνωστό. Επηρεασμένος, πιθανότατα, από τον Παράκελσο και τον Rudolf Steiner και χρησιμοποιώντας την παρατηρητικότητα αλλά και τη διαίσθησή του, επέλεγε άνθη και φυτά, τα οποία χρησιμοποιούσε στον εαυτό του, για να ανακουφιστεί από τα ψυχο-διανοητικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν και τον ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες των στενών συνεργατών του.


Ο Μπαχ, πίστευε ότι, η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μια εδραιωμένης, αρνητικής νοητικής κατάστασης και ότι θεραπεύοντας αυτήν τη νοητική κατάσταση, θα μπορούσε να προληφθεί η ασθένεια ή αν αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί, να ανακουφιστεί ο ασθενής και να επιτευχθεί η ανάρρωση. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν για το Μπαχ, τα αρνητικά συναισθήματα φόβου, αγωνίας ανησυχίας κλπ, τα οποία μειώνουν τη ζωτικότητά μας και μας αφήνουν εκτεθειμένους σε κάθε είδους ασθένειες.


Θεωρούσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς και πρέσβευε πως όταν ο νους και η ψυχή ισορροπούν, τότε ο άνθρωπος αυτοθεραπεύεται. Η γνώση της δύναμης των λουλουδιών και η επίδρασή τους στη ψυχολογία των ανθρώπων δεν είναι κάτι καινούργιο. Από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξαν γνώσεις και πρακτικές, μερικές από τι οποίες έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, με τη μορφή εθίμων και συνηθειών.

Το πώς ακριβώς ενεργούν τα ανθοϊάματα δεν το γνωρίζουμε, μιας και τα ενεργά συστατικά τους δεν μπορούν να ανιχνευθούν σε μοριακό επίπεδο. Αυτό, μπορούμε να το δούμε από τα αποτελέσματα που έχουν, όταν τα χρησιμοποιούμε. Η χρησιμότητα των ανθοϊαμάτων είναι μεγάλη, τόσο στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας, όσο και στην πρόληψή της.

Δεδομένου ότι τα συναισθήματά μας δείχνουν καθαρά, την αρμονία ή τη δυσαρμονία που υπάρχει μέσα μας και αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία, η εξυγίανση και η απαλλαγή από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μέσα από τη χρήση της Ανθοθεραπείας, θα επιφέρει την ίαση τόσο σε ψυχολογικό όσο και σωματικό επίπεδο.

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες και κινδύνους, ούτε δημιουργούν προβλήματα αν λαμβάνονται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα. Μπορούν να δοθούν άφοβα σε παιδιά, ακόμα και σε βρέφη, σε εγκύους, σε ηλικιωμένους, αρρώστους κλπ. Επίσης, μπορούν να δοθούν σε ζώα, όπου η επίδρασή τους είναι άμεσα εμφανής.

Ο Μπαχ έλεγε ότι η δράση τους είναι σαν την ωραία μουσική, που ανυψώνει τη φύση μας και μας φέρνει πιο κοντά στην Ψυχή μας, χαρίζοντάς μας ειρήνη και ανακούφιση.
Τα 38 Ανθοϊάματα του δρος Μπαχ και οι ιδιότητές τους

1.Agrimony (αγριμονία).Έγνοια και εσωτερικός πόνος που κρύβεται πίσω από μια χαρούμενη έκφραση.
2.Aspen (αγριολεύκη). Φόβος από απροσδιόριστη αιτία.
3.Beech (οξιά). Έντονη κριτική διάθεση απέναντι σε όλους και σε όλα.
4.Centaury (κενταύρια σκιαδοφόρος ).Δουλικότητα,αδύναμη θέληση.
5.Cerato (κερατόστιγμα ).Έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του.
6.Cherry Plum ( δαμασκηνιά ). Φόβος ότι θα χάσει τον έλεγχο,υστερία.
7.Chesnut Bud ( αγριοκαστανιά ).Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.
8.Chicory ( ραδίκι ). Εγωκεντρισμός ,τάση για έλεγχο των άλλων.
9.Clematis (κληματίδα ).Ονειροπόληση ,αφηρημάδα ,έλλειψη συγκέντρωσης.
10.Crab Apple ( ξηνομηλιά ).Νιώθει ότι έχει κάτι βρώμικο μέσα του.
11.Elm ( φτελιά ).Αίσθημα ανεπάρκειας και έλλειψη θάρρους.
12.Gentian ( γεντιανή ).Αμφιβολία ,ηττοπάθεια.
13.Gorse ( ράχος ).Έλλειψη κάθε ελπίδας,απελπισία.
14.Heather ( ρείκι ).Εγωπάθεια ,ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτό του.
15.Holly ( αρκουδοπούρναρο ).Μίσος ,ζήλια ,καχυποψία.

16.Honeysuckle ( αγιόκλημα ).Ζεί μόνο στο παρελθόν.Νοσταλγία.
17.Hornbeam ( καρπίνος,γάβρος ).Κόπωση ,αδυναμία ,σωματική και πνευματική εξάντληση.
18.Impatiens ( ανυπόμονα ). Ανυπομονησία ,εσωτερική ένταση.
19.Larch ( αγριόπευκο ).Απαισιοδοξία ,αναμένει την αποτυχία.
20.Mimulus ( μίμουλος ).Φόβος για κάτι συγκεκριμένο.
21.Mustard ( σινάπι ).Μελαγχολία ,κατάθλιψη χωρίς ορατή αιτία.
22.Oak ( βελανιδιά ).Παρά την απόγνωση συνεχίζει την προσπάθεια.
23.Olive ( ελιά ). Μεγάλη σωματική και ψυχική εξάντληση.
24.Pine ( πεύκο ) .Ενοχή.
25.Red Chestnut ( κόκκινη αγριοκαστανιά ).Υπερβολική ανησυχία για τους άλλους.
26.Rock Rose ( ηλιάνθεμο ).Φόβος ,πανικός,έντονος τρόμος.
27.Rock Water ( νερό της πηγής ). Δυσκαμψία ,σκληρότητα,αδιάλλακτη στάση.
28.Scleranthus ( σκλήρανθος ).Αναποφασιστικότητα,διστακτικότητα.
29.Star of Bethlehem ( αγριόκρινο,αστράκι ).Επακόλουθα συμπτώματα σωματικού και ψυχικού σόκ.
30.Sweet chestnut (καστανιά ).Υπερβολικός εσωτερικός πόνος.
31.Vervain ( σταυροβότανο ).Υπερδιέγερση,υπερβολική δραστηριότητα Vine (αμπέλι ).Επιβολή εξουσίας,δικτατορικότητα.
32.Walnut ( καρυδιά ).Διαδικασία αλλαγών.
33.Water Violet ( νεροβιολέτα ).Υπεροψία ,απόμακρη στάση.
34.White chestnut (άσπρη αγριοκαστανιά ).Έμμονες βασανιστικές σκέψεις.
35.Wild oat ( αγριοβρώμη ).Αίσθημα του ανικανοποίητου.
36.Wild rose ( αγριοτριανταφυλλιά ).Απάθεια ,ενδοτικότητα.
37.Willow ( ιτιά ).Πικρία ,οργή,για όλα φταίνε οι άλλοι.
38.Τελευταία θα πρέπει να αναφερθούμε και στο πολύ σπουδαίο ίαμα που ονομάζεται «ίαμα πρώτης βοήθειας» ή RESCUE REMEDY το οποίο δίνεται σε κάθε περίπτωση ψυχικού ή σωματικού σόκ όπως ξαφνική αρρώστια,δυστύχημα,έντονος φόβος για κάτι και σε κάθε περίπτωση που κάποιος θα αισθανόταν την ανάγκη να φωνάξει «βοήθεια».Είναι ένα μίγμα 5 διαφορετικών ανθοϊαμάτων από τα γνωστά 38 (κληματίδα-ηλιάνθεμο-αγριόκρινο-δαμασκηνιά-ανυπόμονο).Λαμβάνεται σε επείγουσες καταστάσεις υπο μορφή σταγόνων από το στόμα ή για εξωτερική χρήση υπο μορφή κρέμας σε χτυπήματα,εγκαύματα,τσιμπήματα εντόμων ή ερεθισμένο από αλλεργία δέρμα.Η δράση του είναι πολύ γρήγορη γιʼαυτό και ονομάζεται «ίαμα πρώτης βοήθειας».

Πως να φτιάξετε τα δικά σας ανθοϊάματα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρουμε το ίαμα από ένα φυτό. Ο ένας είναι ο εξής: :Βρίσκουμε το άνθος κατά την διάρκεια της εποχής της πλήρους ανθοφορίας του φυτού.Φροντίζουμε να είναι πρωινή ώρα,την συγκεκριμένη μέρα να έχει ήλιο και επίσης να μην έχει βρέξει τις τελευταίες 3 ημέρες. Το κόβουμε προσεκτικά χωρίς να έρθει σε επαφή με το χέρι μας (με έναν κόφτη που έχει όμως πλαστική χειρολαβή). Μαζεύουμε αρκετά άνθη και τα βάζουμε μεσα σʼένα γυάλινο μπολ με μεταλλικό νερό ή νερό πηγής και τα αφήνουμε στον ήλιο για 5-6 ώρες. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής βγάζουμε προσεκτικά τα κομμάτια των ανθών και το διάλυμα που μένει είναι το ζητούμενο ανθοίαμα. Προσθέτουμε κάποιο φυσικό συντηρητικό, συνήθως κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και είναι πλέον έτοιμο, μετά και την κατάλληλη αραίωση, για χρήση. Πίνεται από το στόμα με σταγονόμετρο σε δοσολογίες ανάλογα με την περίπτωση,4-7 σταγόνες 3-4 φορές την ημέρα.

Που μπορείτε να τα αγοράσετε
Πλέον υπάρχουν πολλές εταιρείες που διαθέτουν πολύ καλής ποιότητας ανθοϊάματα και μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων καταστήματα με βότανα κ.λ.π. Οφείλουμε ωστόσο να σας πούμε ότι είναι αρκετά ακριβά και γι αυτό ίσως αξίζει να επισκεφθείτε έναν Ανθοθερπαευτή.

Γιατί είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν πρακτικό των ανθοϊαμάτων
Οι Ανθοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στο να εντοπίζουν τον σωστό συνδυασμό ανθοϊαμάτων που χρειάζεστε, πράγμα που είναι δύσκολο να το κάνετε μόνοι σας για τον εαυτό σας. Επιπλέον, όπως είπαμε και πιο πριν τα ανθοϊάματα κοστίζουν αρκετά για να πάρετε πέντε διαφορετικά μπουκαλάκια που το πιο πιθανό είναι ότι θα τα πετάξετε διότι δεν έχουν μεγάλη ημερομηνία λήξης. Τέλος, μια συζήτηση με έναν έμπειρο ανθοθεραπευτή θα σας βοηθήσει και εσάς να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.
Το διαβάσαμε εδώ:enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add