Ο αρχαιότερος φάρος στο μπουγάζι μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας (ήχος) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Μαΐου 16, 2020

Ο αρχαιότερος φάρος στο μπουγάζι μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας (ήχος)

Παγκόσμια ημέρα των φάρων χθες και πολλοί ήταν εκείνοι που τους επισκέφθηκαν ανά την Ελλάδα. Ο πιο αρχαίος όμως φάρος που τώρα ονομάζεται “Λευτέρης” και σηματοδοτεί έναν από τους πιο επικίνδυνους υφάλους του Αιγαίου στο μπουγάζι πλάτους 2,5 μιλίων μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας, κατασκευάστηκε από τον Ξέρξη.

Ειδικότερα όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλο ο Σκιαθίτης συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Σανιδάς, ο ύφαλος αυτός βρίσκεται μόλις 1-2 μ κάτω απ’ το νερό, εκτείνεται προς το βορρά καμιά 200αριά και προς τη δύση, περίπου 80. Απ’ την πλευρά της Σκιάθου μάλιστα, είναι τα ρηχά ‘Ελενα’ που κάνουν το πέρασμα αδύνατο για μεγάλα πλοία. Εκεί, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι Πέρσες έχασαν πολλές τριήρεις.

Γι’ αυτό ο Ξέρξης το 480 π.Χ, έχτισε αλεώριο (ψηλό πύργο) που θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό κτίσμα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα), 2,5 αιώνες πριν κτιστεί ο φάρος της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε δολομίτης από τα ορυχεία της Σηπιάδας στη χερσαία Μαγνησία.
Ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι τμήματα του κτίσματος που κατέπεσε ανελκύθηκαν από δύτες του πολεμικού ναυτικού το το 1928 και βρίσκονται σήμερα στο προαύλιο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Πειραιώς. Παρά το φάρο, σημειώθηκαν και νεότερα ναυάγια στο σημείο, όπως του γερμανικού φορτηγού «Βόλος» το 1931 που μετέφερε λάδια κλπ, και πρόσφατα, το 1999 του φορτηγού «Βέρα» που κουβαλούσε σκουριά.

Τόνισε ότι δυστυχώς το γεγονός γνωρίζουν ελάχιστοι και δεν οι ογκόλιθοι που ανελκύσθηκαν και έκαναν ένα μνημείο στο προαύλιο της ναυτικής διοίκησης στον Πειραιά δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς. “Θα πρότεινα να στηθεί ένα μνημείο στο νησί, ή να δημιουργηθεί ένα μουσείο καθώς έχουμε και άλλες αρχαιότητες και να φιλοξενηθεί εκεί. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι ογκόλιθοι βυθισμένοι στη θάλασσα και καλό θα ήταν να συνεχιστεί η έρευνα”, κατέληξε.

*Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο της φιλολόγου και ιστορικής ερευνήτριας, κυρίας Κατερίνας Κουρκούμπα-Δελακουβία, με τίτλο: «Η ΣΚΙΑΘΟΣ»
Το διαβάσαμε εδώ:https://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add