Μαθαίνω τα πάντα για την ανοιχτή κουζίνα

Μια ανοιχτή κουζίνα αποτελεί μία μοντέρνα επιλογή που θεωρείται δεδομένη στα νεόδμητα διαμερίσματα. Διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν ώστε να έχεις ένα καλό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα

• Ο σχεδιασμός μια ανοιχτής κουζίνας δίνει αδιαμφισβήτητα την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου και διευκολύνει τις κινήσεις και τις μετακινήσεις σου μέσα σε αυτήν. 
• Μπορείς λειτουργικά να την «ανοίξεις» προς το καθιστικό και να εκμεταλλευτείς την οπτική διεύρυνση του χώρου σου κερδίζοντας έτσι πολύτιμα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν να αποδοθούν σε άλλους χώρους 
• Η ανοιχτή κουζίνα, όντας ενοποιημένη με το καθιστικό, σου επιτρέπει να ετοιμάζεις το γεύμα με την παρέα φίλων ή μελών της οικογένειάς σου που κάθονται εκεί. Επίσης, σου προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθείς τα παιδιά σου πιο εύκολα ή να συζητάς με τους καλεσμένους σου ενώ ετοιμάζεις το δείπνο.
• Τέλος, σου δίνει την αίσθηση της πρωτοτυπίας στο χώρο ταυτόχρονα με μια πιο φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα. 


Μειονεκτήματα

Ο θόρυβος του πλυντηρίου πιάτων και των σκευών μαγειρικής, τα βρώμικα σκεύη που φαίνονται στον πάγκο της κουζίνας και οι άσχημες οσμές που διαχέονται σε όλο το σπίτι αποτελούν κάποιες από τις «αδυναμίες» της ανοιχτής κουζίνας. 


Παρακάτω θα βρεις διάφορους έξυπνους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ελαττώσεις τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επιλογής.
Διαμόρφωσε τα σημεία δραστηριότητας
Ο χώρος της ανοιχτής κουζίνας θα πρέπει να οργανωθεί ανάλογα με τους τρεις μεγάλους πόλους δραστηριοτήτων σου, όπως τον χώρο μαγειρέματος και προετοιμασίας, την ζώνη του καθαρισμού και την ζώνη της ψύξης. 

Ο σωστός σχεδιασμός θα σε βοηθήσει στην ευκολία κινήσεων, στην αποφυγή περιττών διαδρομών και στην εξοικονόμηση του χρόνου και της ενέργειάς σου.

Κρύψε την ακαταστασία
• Προκειμένου να κρύψεις την ακαταστασία από τους καλεσμένους, οριοθέτησε την κουζίνα με έπιπλα μέσου ύψους έτσι ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή στον νεροχύτη και τους πάγκους εργασίας. 
• Απέκλεισε οπτικά τον χώρο χρησιμοποιώντας μια κουρτίνα με κρόσσια έτσι ώστε να κρύψεις τα «ευαίσθητα σημεία». Με αυτόν τον τρόπο εύκολα και ανέξοδα μπορείς να μετατρέψεις την κουζίνα σου από ανοιχτή σε κλειστή δίνοντας την αίσθηση του ανοιχτού χώρου αποκρύπτοντας όμως την ακαταστασία.
• Τοποθέτησε ένα τοίχωμα από υαλότουβλα που θα σου προσφέρει οπτική απομόνωση χωρίς να σου στερήσει την διάχυση του φωτός στους υπόλοιπους χώρους.
• Τέλος, χρησιμοποίησε υλικά εύκολης συντήρησης (ξύλο και γυαλί για τα έπιπλα και τους πάγκους εργασίας - πλακάκια και πλαστικές επιστρώσεις για το πάτωμα - πλακάκια και ακρυλικές επιφάνειες για τους τοίχους σου). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς πιο εύκολα και γρήγορα να καθαρίζεις την κουζίνα σου.

Απορροφητήρας και αθόρυβες συσκευές 
Μέσα σε μία ανοιχτή κουζίνα, είναι πολύ σημαντικό να επενδύσεις σε έναν υψηλής ποιότητας απορροφητήρα για να είναι αθόρυβος, να ανανεώνει τον αέρα και να εξαφανίζει τις οσμές. Πρέπει να είναι ικανός να ανανεώνει τον αέρα 10 με 12 φορές ανά ώρα και να πιάνει ένα μέσο όρο 35dB σε χαμηλή ταχύτητα και 45dB κατά μέσο όρο σε υψηλή ταχύτητα έτσι ώστε να επιτυγχάνει το καλύτερο επίπεδο αθόρυβης συσκευής.

Χρήσιμη πληροφορία: ένας απορροφητήρας πρέπει να είναι τόσο φαρδύς όσο το μέγεθος του χώρου μαγειρέματος και να είναι τοποθετημένος 60cm πάνω από την ηλεκτρική εστία και 70cm πάνω από την εστία γκαζιού. Για να είναι αποτελεσματικός θα τον ανάβετε 5’ πριν από το μαγείρεμα και θα τον σβήνετε 10’ μετά από αυτό.


Φωτισμός ανοιχτής κουζίνας

Τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός φωτισμός για τον χώρο μίας ανοιχτής κουζίνας είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Θα πρέπει να έχει γενικό φωτισμό που δεν επηρεάζει τα δωμάτια που επικοινωνούν μαζί της και ταυτόχρονα να έχει ένα ειδικό φωτισμό για την κάθε περιοχή της ξεχωριστά (π.χ. στην περιοχή προετοιμασίας γευμάτων, στα συρτάρια, πάνω από τον νεροχύτη). 

Επιλέξτε με προσοχή τα φωτιστικά για ένα σωστό αποτέλεσμα, όσον αφορά το πρακτικό όσο και το αισθητικό μέρος. 

Προτιμήστε τα σποτ σε ράγες ή σποτ σε σύρμα ή ένα φωτιστικό οροφής, που θα ισομοιράσει το φωτισμό στον χώρο, με led ή λαμπτήρες φθορισμού για εξοικονόμηση ενέργειας.

Για το φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια η καλύτερη πρόταση είναι ταινίες led ή λαμπτήρες αλογόνου, για να έχετε ομοιογενή φωτισμό και να αποφύγετε μεγάλες θερμοκρασίες. Κατευθύνουν το φως απευθείας προς την επιφάνεια εργασίας, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών και διευκολύνουν την προετοιμασία των γευμάτων. 

Τέλος, ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να φωτιστεί μια νησίδα είναι με κρεμαστά φωτιστικά. Τα κρεμαστά φωτιστικά επίσης λειτουργούν τέλεια σε πάσο ή σε περιοχές τύπου μπαρ που δεν έχουν από πάνω τους ντουλάπια. Κάποια κλασσικά σχέδια τύπου καμπάνας μπορούν να προσθέσουν χρώμα και στυλ.
https://www.leroymerlin.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια