Πέρασε ακόμα μια χρονιά !
Η Πρωτοχρονιά σχεδόν έφτασε, ρεβεγιόν, απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, ευχές για ένα καλύτερο μέλλον και το ερώτημα “πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος” να μας προκαλεί ένα μικρό τσίμπημα στην καρδιά. Η 1η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους με νέες ευκαιρίες και εμπειρίες να ανοίγονται μπροστά μας. Η Πρωτοχρονιά όμως δεν ήταν από πάντα την 1η Ιανουαρίου. Η ιστορία της εξελίσσεται παράλληλα με την κατανόηση και την διαίρεση του χρόνου από τον άνθρωπο και τη δημιουργία των ημερολογίων, που γεμίζουν αυτές τις μέρες τα καταστήματα.
Ο χρόνος ρέει και περνά ασταμάτητα. Παρά τη συνέχειά του όμως η ίδια η φύση και τα φαινόμενα της χωρίζουν τον χρόνο σε κάποια διαστήματα. Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα ένιωσε την ανάγκη να ανακαλύψει και να ορίσει αυτά τα διαστήματα για τις καθημερινές ανάγκες της ζωής και της κοινωνίας του. Με την διαισθητική ικανότητα για το χρόνο και τη συχνότητα, μέσω της παρατήρησης ανακάλυψε την περιοδικότητα συγκεκριμένων αστρονομικών φαινομένων στα οποία στηρίχθηκε από την αρχή η μέτρηση του χρόνου και η δημιουργία των Ημερολογίων.
Το πρώτο χρονικό διάστημα που διαισθητικά όλοι οι λαοί όρισαν είναι αυτό του Ημερονυχτίου – το οποίο διατηρήθηκε μέσα στην ιστορία – ενώ μέσω των γεωργικών δραστηριοτήτων του ο άνθρωπος μυήθηκε στην παρατήρηση της εναλλαγής των εποχών, φαινόμενα που αποδόθηκαν σε θεϊκές παρεμβάσεις. Σαν σημεία αναφοράς αρχικά χρησιμοποιήθηκαν η αλλαγή του κλίματος, ενώ τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την περιοδικότητα συγκεκριμένων άστρων για των ορισμό του χρόνου. Τελικά το πιο άρτιο σύστημα το οποίο και επικράτησε αποδείχθηκε ότι ήταν αυτό βάσει περιοδικότητας της Σελήνης και του Ήλιου που οδήγησε αντίστοιχα στα σεληνιακά και ηλιακά Ημερολόγια. Έτσι η έννοια του μήνα συνδέθηκε με τη Σελήνη και της μέρα με τον ‘Ήλιο.
Με την εξέλιξη της μέτρησης και τη διαίρεσης του χρόνου από τα Ηλιακά ημερολόγια φτάσαμε στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο που χρησιμοποιείται σήμερα από τη Δύση και την Πρωτοχρονιά να γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου, ενώ στην Κίνα γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά βάσει Σεληνιακού ημερολογίου, και για αυτό δεν έχει σταθερή ημερομηνία. Η Πρωτοχρονιά βέβαια αποτελεί από τις πιο αρχέγονες γιορτές όλων των λαών. Πρώτοι οι Βαβυλώνιοι που καθιέρωσαν τον εορτασμό της πρώτης μέρας του έτους στην εαρινή ισημερία την 21η Μαρτίου, παράλληλα οι Αιγύπτιοι οι οποίοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά βάσει της Σελήνης και την εμφάνιση του λαμπρότερου αστέρα Σείριου ,ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες βάσει Ηλιακού Ημερολογίου υποδέχονταν το Νέο Έτος κατά την φθινοπωρινή ισημερία. Ήταν στην Αρχαία Ρώμη όπου ενώ αρχικά η Πρωτοχρονιά ήταν την 1η Μαρτίου, με την αυτοκρατορία του Ιούλιου Καίσαρα το 46 π.Χ., η Ρώμη άρχισε να ακολουθεί Ηλιακό Ημερολόγιο κι έτσι καθιερώθηκε ως επίσημη γιορτή η 1η του μήνα Ιανουαρίου. Ο Ιανουάριος, έχοντας πάρει το όνομα του από τον ρωμαϊκό θεό Ιανό που είχε δύο πρόσωπο, με το ένα να κοιτά στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον συμβολίζει άρτια όλη την έννοια της Πρωτοχρονιάς. Τελικά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η Πρωτοχρονιά της 1ης Ιανουαρίου εγκαθιδρύθηκαν το 1582 μ.Χ. και ισχύουν μέχρι σήμερα.
Πολύχρωμα, με διάφορα σχέδια και εικόνες τα Ημερολόγια που υπάρχουν είναι πολλά και όλα για να μας θυμίζουν γιορτές, γενέθλια, υποχρεώσεις και το που βρισκόμαστε χρονικά. Βέβαια δε μας δείχνουν πού βρισκόμαστε στη ζωή μας ,ο χρόνος περνά όπως τα χαρτάκια του Ημερολογίου, το θέμα είναι να τον αξιοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται.
Καλή Χρονιά!!!
το διαβάσαμε εδώ: http://www.thedailyowl.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου