Χαλκιδική: Γκρεμίζουν περιφράξεις σε σπίτια – Ανοίγει δίοδος στην παραλία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2018

Χαλκιδική: Γκρεμίζουν περιφράξεις σε σπίτια – Ανοίγει δίοδος στην παραλία


Δικαιώνεται ο πολυετής αγώνας κατοίκων για να ανοίξει δίοδος προς τη θάλασσα σε μία περιοχή περίπου 1.000 μέτρων μεταξύ του Πολύχρονο και Χανιώτη στη Χαλκιδική, ..καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και ο Δήμος Κασσάνδρας θα προχωρήσουν σε κατεδάφιση περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για ένα θαλάσσιο μέτωπο 1 χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, παρότι ο νόμος Τρίτση προβλέπει διόδους προς την ακτή ανά 300 μέτρα. Ο αγώνας των κατοίκων, οι οποίοι ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες (ξεκινώντας από την πολεοδομία), έφτασε σε απόφαση για κατεδάφιση περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, μία συνθήκη που ίσχυε άλλωστε και στη φωτιά της Χαλκιδικής το 2006, όταν ο κόσμος πηδούσε τις μάντρες από εξοχικές κατοικίες ώστε να φτάσει στη θάλασσα.
Μετά την δικαστική δικαίωση των κατοίκων, στις 19 Απριλίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης λαμβάνει απόφαση για κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή «Γκατζουρέικα» της παλιάς επαρχιακής οδού Πολύχρονου – Χανιώτης με ημερομηνία εκτέλεσης τις 10 Μαΐου. Ωστόσο, η κατεδάφιση που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο αναβλήθηκε μετά από έγγραφο που προσκόμισαν οι ιδιοκτήτες στο σημείο, υποστηρίζοντας πως η περίφραξη είχε νομιμοποιηθεί με το νόμο για τα αυθαίρετα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αναβολή «Μετά από υπόδειξη επί τόπου από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, της ανωτέρω (β) σχετικής δήλωσης ένταξης στις διατάξεις του Ν. 4495/17, αποφασίστηκε η αναβολή της κατεδάφισης, μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου της προαναφερόμενης υπαγωγής και τη σχετική ενημέρωσή μας από την αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Πολεοδομίας)».
Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη επανήλθε μόλις προ πέντε ημερών, στις 27 Ιουλίου, με νέα απόφαση, όπου και αναφέρει ότι η κατεδάφιση των περιβόλων δύο σπιτιών θα προχωρήσει κανονικά και η ημερομηνία που δίνει είναι για αύριο, Πέμπτη 2 Αυγούστου, ανοίγοντας το δρόμο προς τη θάλασσα.
Τα θλιβερά γεγονότα και η εθνική τραγωδία στο Μάτι πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης εξελίξεων στη Χαλκιδική, όπου η άναρχη δόμηση και τα αυθαίρετα αποτελούν πηγή κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς, χωρίς καμία διέξοδο προς τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add