1- καταγραφή κομματιών στο δελτίο καταγραφής και όλων τω ανασκαφικών στοιχείων.
2- το οστό μεταφέρεται πάνω σε ένα κόσκινο μικης διαμέτρου για να μην χαθούν χρήσιμα υλικά. Στη λεκάνη θα συλλεχθούν τα χώματα που απομακρύνονται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Τμήμα του χώματος που θα απομακρυνθεί κρατείται σαν δείγμα αναφοράς.
3- μηχ. καθαρισμός με τη βοήθεια σκληρών και μαλακών πινέλων, (οδοντόβουρτσα). Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει είτε εν ξηρώ, είτε με τη βοήθεια απιονισμένου νερού, προσέχοντας έτσι ώστε το οστό να βραχεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Δεν ξεπλένουμε ποτέ το οστό κάτω από τρεχούμενο νερό και δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά.
4- Επιπλέον τρόπος ειναι η χρήση φύξατερ με απιονισμένο νερό σε αιθανόλη 6:1. Επιλεγουμε αιθανόλη γιατί βοηθάει στη γρήγορη εξάτμιση του νερού. Με το φυξατέρ ψεκάζουμε το οστό πολύ προσεκτικά και με τη βοήθεια του πινέλου αφαιρούμε τα χώματα.
5- το οστό τοποθετείται στον πάγκο σε υδρόφιλα χαρτιά για να στεγνώσει με φυσικές διαδικασίες. Δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο κατά τη διάρκεια του στεγνώματος ή σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον καθαρισμό του κρανίου. Τα οστά του προσώπου (σπλαχνοκρανίο) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και χρειάζεται λεπτός χειρισμός γιατί η ανάταξη των οστών αυτών τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη. Τις περισσότερες φορές τα οστά αυτά δεν καθαρίζονται εντελώς και αφήνουμε ένα στρώμα χώματος.Στην επιφάνεια ενός οστού, όταν αυτό είναι θαμμένο σε σπήλαια. Οι επικαθίσεις αυτές είναι συσσωρεύσεις κυρίως ασβεστολιθικών υλικών, που σχηματίζουν λεπτές, σκληρές κρούστες στην επιφάνεια του οστού.
Μία περίπτωση καθαρισμού της επιφάνειας των οστών, αποτελούν οι προγενέστερες επεμβάσεις που μπορεί να έχουν γίνει στην επιφάνειά του, όπως είναι η χρήση διαφόρων βερνικιών, που του αποδίδουν μία λάμψη ή και μεταχρωματισμό, ανάλογα με το είδος του βερνικιού. Η απομάκρυνση τέτοιου είδους υλικών γίνεται με τη βοήθεια οργανικών διαλυτών, όπως είναι το οινόπνευμα και η ακετόνη, με χρήση μπατονέτας ή με κομπρέσες από βαμβάκι, ανάλογα με την περίπτωση. Τους ίδιους οργανικούς διαλύτες χρησιμοποιούμε και για την απομάκρυνση των λιπαρών επικαθίσεων από την επιφάνεια των οστών.
Τέλος, για την αποκατάσταση του χρώματος των οστών όταν χρειάζεται, που γίνεται πριν από τη στερέωση τους, γίνεται αμποτισμός του οστού σε διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου Η2Ο2 περίπου 30%για λίγη ώρα. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και με την εφαρμογή πάστας στην επιφάνεια του οστού για λίγες ώρες. Η πάστα αποτελείται από σκόνη κιμωλίας και υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 1:20. Μετά καθαρίζουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί και τη σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου