ΣΤ 42. Πού μπορεί να οφείλονται οι φθορές ενός γυάλινου ευρήματος από ανασκαφή;
- Ενδογενεις: το SiO2αποτελει τη βαση του γυαλιου και σε οσο πιο μεγαλη αναλογια βρισκεται στη συσταση του τοσο πιο σταθερο είναι το γυαλι (μετριεται % σε moles). Τα αλκαλια μειωνουν το σημειο τηξης του γυαλιου και συμβαλουν στη σταθεροτητα. Το Ar, Zn, Mb, Ti βελτιωνουν την αντοχη. Ο μη ελεγχομενος τροπος ψησιματος-ψυξης, επηρεαζουν την αντοχη και τη χημικη συσταση. Τα λαθη κατά την μορφοποιηση-κατασκευη δημιουργουν κενα, φυσαλιδες και ανομοιογενεια.
- Εξωγενεις: Χημικοι: η επιδραση του νερου-σημαντικος παραγων φθορας. Η διαβρωση ερχεται από την αντικατασταση των ιοντων καλιου-νατριου, του γυαλινου δικτυου, από ιοντα υδρογονου του νερου και η διαδικασια επιταχυεται με τη θερμοκρασια.
- Βιολογικοι: οι μικροοργανισμοι κατακρατουν την υγρασια του περιβαλλοντος με αποτελεσμα το γυαλι να εχει συχνη επαφη με το νερο. Οι μυκητες εκρινουν νερο και διαφορα μικκύλια και μεταφερουν νερο από το ένα μσημειο στο άλλο δημιουργωντας ένα διαβρωτικο περιβαλλον
- Μηχανικοι: χτυπήματα, εκδορες. ο ρυθμος παραμορφωσης εξαρταται από το μεγεθος της πιεσης καθως και από την δομη και συσταση του γυαλιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου