ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2018

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ

Με το αριστερό φαίνεται να ''μπήκε'' το 2018 καθώς η επίσκεψη του σεισμικού φαινομένου δημιουργεί ερωτήματα και απορίες και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται τούτες τις πρώτες ώρες ιδιαιτέρως ανήσυχοι.

Σε επιφυλακή η Β. Ελλάδα μετά τον σεισμό στο Κιλκίς - Οι φόβοι των ειδικώv.

Στον «χορό» των Ρίχτερ είναι τις τελευταίες ώρες η Μακεδονία, έπειτα από διαδοχικούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στο Κιλκίς, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να ξενυχτήσουν έξω από τα σπίτια τους.
Περισσότερες από 10 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης. Η ισχυρότερη καταγράφηκε στις 6:24 το πρωί και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ακολούθησε αμέσως μετά δόνηση 3,1 Ρίχτερ.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:13, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, μεγέθους 4 Ρίχτερ, 8 χλμ. βορειοανατολικά του Δροσάτου. Ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση, 3,8 Ρίχτερ και στις 00:19 τρίτος σεισμός, 3,3 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές δονήσεις που ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί έγιναν αισθητές εκτός από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού.
Οι σεισμολόγοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και σημείωσαν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για προσεισμική ακολουθία και να υπάρξει ισχυρότερη σεισμική δόνηση. Αλλωστε, όπως είπαν, πρόκειται για περιοχή με ρήγματα που δίνουν μεγαλύτερους σεισμούς.
«Εχουμε ''σμήνος'' σεισμών που έγιναν αισθητή σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος παραδέχθηκε τον προβληματισμό για τη σεισμική δραστηριότητα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια περιοχή με ρήγματα που δίνουν και μεγαλύτερους σεισμούς, όπως είπε. «Υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού και να πρόκειται για ακολουθία με προσεισμικό χαρακτήρα, αν και πιο πιθανό είναι να ''σβήσει'' φυσιολογικά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωφυσικής. «Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ακόμη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιο ισχυρό σεισμό, λόγω του ιστορικού της περιοχής», δήλωσε ακόμη.

Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να πούμε αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Κ. Παπαζάχος: Η σερβομακεδονική ζώνη έχει δώσει αρκετά μεγαλύτερες δονήσεις.
«Είχαμε περισσότερες από δέκα δονήσεις άξιες αναφοράς από τις 12:13 το βράδυ. 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Πρόκειται για την σερβομακεδονική ζώνη η οποία έχει δώσει δονήσεις αρκετά μεγαλύτερες κατά το παρελθόν» δήλωσε στο thestival.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add