Καταρρίπτεται – Δείτε γιατί πρόσφυγες αρνήθηκαν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2016

Καταρρίπτεται – Δείτε γιατί πρόσφυγες αρνήθηκαν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό

Ακόμα μία περίπτωση διαστρέβλωσης μιας είδησης εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, ας δούμε τι ισχυρίζεται το άρθρο που εμφανίστηκε στις 9 Μαρτίου 2016 στο parlapipas.com και μετά βλέπουμε ποια είναι η πραγματικότητα.

Το βίντεο που θα δείτε έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στα Σκόπια. Μουσουλμάνοι πρόσφυγες, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, αρνήθηκαν να παραλάβουν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό επειδή δεν ήταν «χαλάλ».

Στα αραβικά «χαλάλ» σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο. Η διατροφή των μουσουλμάνων πρέπει να περιλαμβάνει μόνον είδη «χαλάλ».
Οτιδήποτε δεν είναι «χαλάλ» για τους πιστούς μουσουλμάνους θεωρείται «ακάθαρτο». Θα απορήσετε; Μα όλοι οι μουσουλμάνοι τρώνε μόνο «χαλάλ»; Όχι φυσικά. Αλλά από ό,τι φαίνεται, οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία (όσοι τουλάχιστον είναι Σουνίτες στο θρήσκευμα), έχουν αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και προτιμούν να πεινάσουν παρά να δεχθούν «ακάθαρτη» βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.
Κι εάν απορήσετε ξανά πώς ήξεραν ότι η βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό δεν ήταν «χαλάλ», η απάντηση είναι απλή. Είδαν τον… σταυρό στα δέματα και αυτό αρκούσε. Η αμηχανία των Σκοπιανών αστυνομικών στο βίντεο είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, που έχουν μείνει με τα δέματα στα χέρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν…
Αυτά οφείλουν όλους να μας προβληματίσουν… Το άρθρο αυτό δεν είναι νέο, είχε εμφανιστεί και στο tribune.gr στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο βίντεο όντως βλέπουμε να αρνούνται βοήθεια που τους προσφέρουν οι αστυνομικοί, τα πακέτα είναι από τον Ερυθρό Σταυρό αλλά οι μετανάστες δεν τα αρνούνται εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως τεχνηέντως αναφέρεται και αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο.

Στις 22 Αυγούστου 2015 στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου a1onmkεμφανίζεται για πρώτη φορά το επίμαχο βίντεο στο οποίο υπάρχει και το λογότυπο, μια μικρή παρένθεση, το λογότυπο απουσιάζει από τα βίντεο που μας δείχνουν τα ελληνικά ιστολόγια, κλείνω τη παρένθεση. Στο άρθρο της ιστοσελίδας του a1onmk γίνεται απλά λόγος για άρνηση των μεταναστών να δεχτούν την βοήθεια που τους πρόσφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις δίχως να αναφέρονται τα όσα μας μεταφέρουν τα εγχώρια ιστολόγια.

Το βίντεο με τους ισχυρισμούς ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν την βοήθεια εξαιτίας του σταυρού που βρίσκεται στα κουτιά εμφανίστηκε μια μέρα αργότερα, 23 Αυγούστου 2015 στο reddit με τίτλο Refugees in Europe throwing away aid packages because they have red crosses on them, ο τίτλος είναι παραπλανητικός.

Ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Predrag Petrovic και η Corinne Ambler, συντονίστρια επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού ξεκαθάρισαν ότι, η άρνηση της βοήθειας δεν έχει να κάνει με θρησκευτικούς λόγους, το βίντεο γυρίστηκε στα σύνορα κοντά στη πόλη Γευγελή, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν την είσοδο, το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ των αστυνομικών και των μεταναστών, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια ως αντίδραση στο ότι δεν τους επετράπη η διέλευση των συνόρων και στη χρήση βίας από την αστυνομία.

Ο Ερυθρός Σταυρός, σημειώνει η Corinne Ambler, διανέμει 3000-4000 κουτιά την εβδομάδα στους πρόσφυγες και πάντα γίνονται δεκτά με ευγνωμοσύνη δίχως να σημειώνονται επεισόδια.

Για τα συγκεκριμένα επεισόδια υπήρχαν ρεπορτάζ και στον ελληνικό τύπο από τις 21 Αυγούστου 2015 επισημαίνοντας ότι μετά τα επεισόδια τα σύνορα άνοιξαν επιτρέποντας την διέλευση 300 ατόμων ανά δύο ώρες, τυχαίο παράδειγμα δείτε ΕΔΩ.

Εν κατακλείδι, οι ισχυρισμοί για το ότι οι πρόσφυγες δεν δέχτηκαν την βοήθεια εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, η πραγματικότητα, όπως είδαμε, ήταν διαφορετική, ήταν μια αντίδραση σχετική με τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί και ήταν ένα είδος διαμαρτυρίας για το ότι η αστυνομία δεν τους επέτρεπε την διέλευση των συνόρων.

Γιώργος Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: