«Τσουνάμι» 3 εκ. μεταναστών έτοιμο στην Τουρκία για να περάσει στην Ελλάδα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Μαρτίου 13, 2016

«Τσουνάμι» 3 εκ. μεταναστών έτοιμο στην Τουρκία για να περάσει στην Ελλάδα


CNN Greece
Πηγή: REUTERS/Fotis Plegas

Αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και περιμένουν το "πράσινο φως" από τους διακινητές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Η "κόλαση" της Ειδομένης" που τους περιμένει, τους φαίνεται ως κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με ανταποκρίσεις Τούρκων δημοσιογράφων. 

O αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων σε όλη την Τουρκία ανέρχεται στους 2.587.000 και μαζί με τους Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς ο αριθμός αυτός φτάνει τα τρία εκατομμύρια, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ που επικαλείται την Χουριέτ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι Σύροι, που συνωστίζονται στα παλιά σπίτια της συνοικίας του Μπασμανέ, στη Σμύρνη.

Πολλοί και οι μετανάστες, Αφγανοί και Πακιστανοί οι περισσότεροι, που ζουν στα παράλια της Σμύρνης, αυτοί σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχεία.

Επίδομα 1.000 ευρώ ο καθένας, ακόμα και για κάθε νεογέννητο παιδί και σπίτι δωρεάν, υπόσχονται οι μεταφορείς και τους λένε πως θα τα αποκτήσουν αμέσως μετά το πέρασμα, σε μια διαδικασία λίγων μόλις ημερών, όταν θα φτάσουν στη Γερμανία, αναφερόμενοι στις πρόνοιες που έχει το γερμανικό δίκαιο για τους πρόσφυγες. "Μια μέρα στη Χίο ή στη Μυτιλήνη, άλλο λίγο, μια δυο μέρες στην Αθήνα και μετά πέρασμα με τραίνο στη Γερμανία", αναφέρεται στο δημοσίευμα της Χουριέτ. "Όταν τους δείχνεις στο κινητό φωτογραφίες από την κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ειδομένη απαντάνε πως όχι δεν είναι έτσι. Ο άνθρωπος που εμπιστεύονται είναι ο μεταφορέας που εμπιστεύονται και είναι εξαρτημένοι από αυτόν", αναφέρει το δημοσίευμα του Χουριέτ. 
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής και το σημείο-κλειδί

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση βρίσκεται η Ε.Ε. και η Τουρκία στην προσπάθεια την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν σε μία εφαρμόσιμη συμφωνία. Η επίτευξή της μοιάζει δύσκολη, με τον Ολάντ να διαμηνύει στην Τουρκία ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας».

Η παρέμβαση Ολάντ έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για την ύπαρξη σοβαρού χάσματος ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει παρακάμψει ουσιαστικά τις διαδικασίες της Συνόδου Κορυφής και να έχει συμβάλλει «παρασκηνιακά» στην διαμόρφωση του κειμένου προτάσεων που παρουσίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδιναν και έπαιρναν. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση που κράτησε η γερμανίδα καγκελάριος ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Εντούτοις, για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, μοναδική διέξοδο αποτελεί μία τουρκική απόφαση να σφραγίσει τα σύνορα της με την Συρία, καθώς θα μπορούσε στη συνέχεια η Άγκυρα να διαχειριστεί με ευκολία τους μετανάστες στο εσωτερικό της και να τους προωθήσει μετά από καταγραφή και συμφωνία τους πρόσφυγες στην ΕΕ. Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε καταρχήν συμφωνία για έναν πρόσφυγα στην Τουρκία για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύρος πρόσφυγας θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρες - μέλη της ΕΕ.
Αντίδραση και από Κύπρο

Εκτός από τη Γαλλία και η Κύπρος φαίνεται να έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές πως δε θα δεχθεί το «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αν πρώτα η Άγκυρα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τους FT. «Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία», λέει ο κ. Αναστασιάδης. 
Αλ. Τσίπρας: Απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τις χώρες του Βίσεγκραντ αλλά και την Αυστρία όσον αφορά το θέμα των κλειστών συνόρων. Είναι άλλη μια παράμετρος που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Σύνοδο της 17ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως το βέτο που έθεσε η Ουγγαρία στην προηγούμενη σύνοδο υπήρξε καθοριστικό στο να μην υπάρξει τελική συμφωνία. Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του το Σάββατο από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση εργασίας υπό τον Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Η Ελλάδα έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη». 

Στους 44 χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα
Όλα αυτά βέβαια γίνονται στην πλάτη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια. Το πρωί της Κυριακής οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται στους 44.035, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 8.904 άτομα και στην Αττική 10.987 (4.166 στο Ελληνικό, 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.970 στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα, 139 στον Άγιο Ανδρέα, 700 στη Μαλακάσα).
Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 1.102 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 260, Τρίκαλα 200, Λάρισα 400, Αλμυρός 242).
Στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν συνολικά 22.042 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 535 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.640, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.370, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 709, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου 210, στην Κοζάνη 413, στα Διαβατά 2.003, στην Ειδομένη 12.000 και στην Κόνιτσα 162.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add