Συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ελλάδα! Ανατρέπει τα πάντα!... - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016

Συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ελλάδα! Ανατρέπει τα πάντα!...


Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκανε μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων και μεταλλειολόγων υπό την επίβλεψη του Καθ. Denis Morin από το Πανεπιστήμιο της Λορραίνης στους πρόποδες της Μυκηναϊκής Ακρόπολης του Θορικού.

Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα περίπλοκο δίκτυο από στοές, φρέατα και δωμάτια ενώ εξετάστηκαν επισταμένως περίπου 5 χιλιόμετρα υπεδάφιων αγωγών που είχαν σκαφτεί στο μάρμαρο και τους σχιστόλιθους της Αττικής.

Μέχρι στιγμής η ανακάλυψη αυτή φέρνει στο φως το πιο εκτεταμένο υπεδάφιο δίκτυο που έχει διερευνηθεί σε αυτό το τμήμα του Αιγαιακού κόσμου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) προκειμένου να εντοπίσουν εγκαταστάσεις και λείψανα στην επιφάνεια του εδάφους, τα οποία σχετίζονται με τη μετάλλευση ενώ όπως τονίζουν είναι η πρώτη φορά που μελετάται μια τόσο πολύπλοκη μεταλλευτική υποδομή.

Ο καθηγητής Denis Morin μιλώντας για την ανακάλυψή του είπε: «Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε τις ακραίες συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρεπε να εργαστούν οι μεταλλωρύχοι μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο των στοών. Πνιγηρή ζέστη επικρατεί σε αυτό το ορυκτό περιβάλλον. Η εξέλιξη της υπεδάφιας διερεύνησης απαιτεί συνεχή εγρήγορση σε αυτόν τον αποπνικτικό χώρο, όπου πρέπει διαρκώς να παρακολουθείται το επίπεδο του οξυγόνου. Τα ίχνη εργαλείων στους τοίχους, τα γκραφίτι, οι λύχνοι, οι περιοχές εξόρυξης παρέχουν ενδείξεις για όλη τη δραστηριότητα αυτών των εργατών κάτω από το έδαφος. Η τραχύτητα του φυσικού βράχου και οι ορυκτοποιήσεις καταδεικνύουν τις ακραίες συνθήκες εργασίας αυτών των εργατών, που στην πλειονότητά τους ήταν δούλοι καταδικασμένοι στο σκοτάδι και την εξόρυξη κοιτασμάτων αργύρου… Η χαρτογράφηση αυτών των ασφυκτικών, σύνθετων και περιπλεγμένων υπεδάφιων δικτύων, οι διακλαδώσεις των οποίων βρίσκονται ενίοτε σε αρκετά επίπεδα, αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για τους επιστήμονες».

Το μεταλλείο που έχει ανακαλυφθεί στον Θορικό θεωρείται εξέχον ως προς τη διαρρύθμισή του αλλά και την έκτασή του ενώ αποτελεί τη απόδειξη μιιας μελετημένης στρατηγικής και ενός άριστου τεχνολογικού και χωροταξικού ελέγχου της διαδικασίας.Είναι μία εξαιρετική συγκέντρωση των μέσων για την εξόρυξη του αργύρου και ένα επιμελημένο τεχνικό σύστημα το οποίο στην κλίμακά του είναι μοναδικό στον αρχαίο κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

add