Σε εκλογική ετοιμότητα έχουν τεθεί οι κομματικοί μηχανισμοί όλων των πολιτικών παρατάξεων καθώς αναμένεται ο Α.Τσίπρας να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική κίνηση χρήσης του εκλογικού "όπλου" κατά δανειστών και αντιπολίτευσης.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μονόδρομο καθώς εκεί σπρώχνουν τα πράγματα οι δανειστές και σε όλα τα κόμματα το γνωρίζουν αυτό και θέλουν να είναι έτοιμα για τις εκλογές που έρχονται. Το σίγουρο είναι ότι αυτή την φορά πολύ δύσκολα θα αιφνιδιαστούν.
Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να μην του "βγει" του πρωθυπουργού η κίνηση αυτή, όπως είχε γίνει τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αντιδράσεις στην κοινωνία και η απογοήτευση των ψηφοφόρων είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουν να πεισθούν να εμπιστευθούν εκ νέου ένα αριστερό κόμμα, αλλά μια εκλογική νίκη από την ΝΔ μπορεί να αποτελέσει στην παρούσα φάση περισσότερο μια πραγματική "κατάρα".
Εν ολίγοις με εκλογές ο πρωθυπουργός θα τοποθετήσει την ΝΔ σε μια loose-loose situation ανεξαρτήτως αποτελέσματος καθώς αν χάσει μετά απ'οτι έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο για τέταρτη συνεχόμενη φορά (πέμπτη αν θεωρήσουμε είδος εκλογικής προτίμησης και το δημοψήφισμα του Ιουλίου) υπολογίζοντας και τις ευρωεκλογές του 2014, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να συνέλθει και να εμφανιστεί στα μάτια των ψηφοφόρων ως εναλλακτική λύση.
Εάν κερδίσει, όλα τα "καυτά" μέτρα που πρέπει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα περάσει αυτή με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα δημιουργήσει.
Όμως η κοινωνία δεν θα έχει αλλάξει, τα ίδια άτομα που διαδηλώνουν τώρα, θα διαδηλώνουν και τότε. Ποια θα είναι η τόσο καλύτερη πρόταση της ΝΔ σε ασφαλιστικό,εργασιακό, φορολογικό, προσφυγικό-λαθρομεταναστευτικό κ.λ.π που θα πείσουν την ελληνική κοινωνία να "κάτσει" φρόνιμα στα σπίτια της (όσο θα τα έχει ακόμα) και να μην ξαναβγει στους δρόμους;
Γιατί μέχρι τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που επιχειρεί να περάσει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που οι δανειστές έχουν απορρίψει (δηλαδή δεν υφίσταται), μια κοινωνία που επιχειρεί να εμποδίσει αυτό το ν/σ που ήδη έχει απορριφθεί και μια αξιωματική αντιπολίτευση που κατακρίνει την κυβέρνηση για αυτό το νομοσχέδιο που τελικώς δεν υφίσταται, χωρίς όμως να λέει με τι θα το αντικαταστήσει.
Οι δανειστές αρνούνται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, φέρνουν συνεχώς προσκόμματα και ανακαλύπτουν δημοσιονομικό κενό το οποίο μπορεί να κλείσει με νέα μέτρα ασφαλώς. Οι κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει με τους θεσμούς για να το φέρει προς ψήφιση εντείνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται τη συναίνεση.
«Αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο», λέει ο Πάνος Καμμένος.
Ενδεχομένως η κυβέρνηση να επιχειρήσει μία “ηρωική έξοδο” βλέποντας πώς δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος των μέτρων που λαμβάνει. Πόσο μάλλον νέων μέτρων περί των 4 δισ. που αξιώνει η τρόικα για το 2016-2017. Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας από την ημέρα που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο υποστήριξε ότι με πολλά από τα μέτρα δεν συμφωνεί.
Η ΝΔ, ας μην γελιόμαστε, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να περάσει η ίδια με τίποτα.
Οι αντιδράσεις που θα έχει εάν γίνει κυβέρνηση θα είναι το λιγότερο τριπλάσιες καθώς ο αριστερός ψηφοφόρος είναι γνωστό ότι εύκολα "αποκοιμιέται" όταν υπάρχει μια αριστερή ή κεντροαριστερή (όπως παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ) κυβέρνηση στην εξουσία, απ'όταν έχει απέναντί του μια δεξιά-κεντροδεξιά κυβέρνηση οπότε και "γυαλίζει" το μάτι του.
Άλλωστε μια ηρωική "έξοδος" με εκλογές, του αρκεί για να "καθαρίσει" στην συνείδησή του ολόκληρη την αριστερή διακυβέρνηση και να την ξεχωρίσει από τα όσα "ποταπά" την ανάγκασαν να πράξει οι δανειστές.
Αμφιβάλει κανείς ότι εάν αυτά είχαν γίνει επί δεξιάς κυβερνήσεως θα είχε "καεί το πελεκούδι";
Την απάντηση την είχε δώσει μια φορά ο μακαρίτης ο "avvocato" o ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, της Fiat, και της Ferrari, ο Τζιάνι Ανιέλι, όταν τον ρώτησαν σε ιδωτικό κύκλο για την γνώμη που είχε για τις αριστερές κυβερνήσεις:
"Το ωραίο με τις αριστερές κυβερνήσεις είναι ότι κάνουν πράγματα που οι δεξιές θα τολμούσαν να τα κάνουν μόνο στον ύπνο τους" και οι δανειστές το γνωρίζουν αυτό,και ξέρουν ότι έχουν να χάσουν πάρα πολλά εάν γίνουν εκλογές.
Στη ΝΔ απεύχονται τις εκλογές διότι θα πρέπει να προσφέρουν τις ίδιες ακριβώς "λύσεις". Είτε χάσουν είτε κερδίσουν στην παρούσα φάση θα είναι μια καταστροφή.
Εκτός εάν οι δανειστές εξωθούν σκοπίμως τα πράγματα σε εκλογές ζητώντας πράγματα που είναι ανεδαφικά, ώστε να αντραπεί τελικώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μόλις στην εξουσία ανέβει ένα πρόσωπο που σαφέστερα προτιμούν να συνεργάζονται, όπως ο Κ.Μητσοτάκης τότε "αιφνιδίως" μπορεί να αλλάξουν στάση και να ζητάνε πολύ λιγότερα και να επιδιώκουν πολύ πιο ρεαλιστικούς στόχους.
Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βλέπει πώς οι δανειστές σκόπιμα παρατείνουν την δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας ανοίγει το δρόμο προς τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Εξ ου και η δήλωση του πρωθυπουργού μέσω συνεργατών πώς "αν με πουλήσουν με το χρέος, θα φύγω. Δεν θα περάσω τα δύσκολα μέτρα για να πάρει δώρο το χρέος ο Κ.Μητσοτάκης"!
Από τον/την Newsroom
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου